felnire gumit. De milyet?

Kezdőlap Fórumok Golfosok törzsasztala felnire gumit. De milyet?

 • This topic is empty.
12 bejegyzés megtekintése - 1-12 / 12
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #6127
  Lajos
  Adminisztrátor

  Üdv.

  Golf I -m van. Tavaly vettem rá 7×15" ET 38 felnit 195/50 gumival. a gumik már eléggé viseltesek, csereérettek.
  Új gumik után nézek. találtam 175/50 r15 és 185/45 r15 méretû abroncsokat. Elképzeléseim szerint úgy szeretném felgumizni az autót, hogy elöl lenne a 175/50 v 185/45, hátul pedig maradna 195/50.
  Kérdéseim a következõk lennének:

  – a 185/45 mennyivel csökkenti a sebességet adott fordulatszám mellett? (gondolom a kisebb átmérõ miatt a kerék kerülete is kisebb ezért pl ha óra szerint megyek mondjuk a /50-s gumival 110-zel akkor a /45-tel kb105-tel. a sebesség csökkenés milyen mértékû, ha van egyáltalán.
  – mennyivel lesz ,,könnyebb" a kormány? 195 széles gumikkal elég izzasztó parkolni a városban szervó nélkül.

  köszönöm.

  #6130
  Lajos
  Adminisztrátor

  Üdvw Neked is!

  Nem tudom,h mennyre vágod a gumik méretezését.Az elsõ szám a gumi szélessége mm-ben,a második az oldalfal magassága ,pontosan,h hány százaléka a futófelület szésességének,míg a harmadik a felni átmérõje collban.Ezzel azt szeretném mondani,h attól,h az egyik 50-es a másik meg 45-ös elõfordulhat,h a teljes gumi átmérõje alig külömbözik,az arány miatt.Szerintem az a legegyeszerûbb,ha elmész egy gumiüzletbe,és megkéred az eladót ,h mutassa meg mindkettõt.Ha egymás mellé rakod már látod is h mekkora a külömbséga a két gumi közt.Én ezt temmém.

  A másik , a kormány sztem azért könnyebb lesz.Nekem a golf II-õn 175/70 R13 van(borbrt alufelnin,cult 4ever),és semmi gond nincs vele,bár a futómû kenése is fontos itt.

  Remélem tudtam segíteni.

  #6145
  Lajos
  Adminisztrátor

  ÜdVW!

  Ehhez nincs mit hozzáfûzni!

  Nándinál a pont!;)

  #6172
  Lajos
  Adminisztrátor

  köszönöm. Tiszta, és érthetõ.

  Még egy probléma lenne az autóval.
  az elsõ tengely mintha egy kicsit jobbra, a hátsó pedig balra van el tolódva ez kb 1-1,5 cm a sárvédõ ívekhez viszonyítva.TEhát a elöl a jobbos kerék van kíjebb, hátul meg a balos kerék van kíjebb.
  lehet,h törött volt az autó? Meg lehet ezt csinálni? érdemes vele foglalkozni?

  #6173
  Lajos
  Adminisztrátor

  Hello!

  Hát ez érdekes.Vam vmi jele annak,h tényleg törött lett volna a kocsi?Látszik az itt-ott akárhogy is lett kasznizva.Lehet meg van csavarodva a kaszni:( .Mondjuk vki árkot fogott vele.Ha elengeded a kormányt menet közben azért eygenesen megy a kocsi,v nem?Bár ha nem ,az lehet kerékösszetartás,kitámasztó gömbfej,kerékscapágy hiba is ,de sztem probáld ki.De lehet amúgy is érezni ha húz a kocsi vmelyik irányba…

  #6178
  Lajos
  Adminisztrátor

  ÜdVW Nándi!

  Látogass meg egy futómû állítással foglalkozó céget! Lehetõleg olyat,ahol az elsõ és a hátsó futómûvet egyszerre tudják megmérni! Ott elmondják, hogy mivel lehet gáz.
  Addig jobb lenne valami vékonyabb gumit használnod,ami nem kínozza a futómûvet! A Golf I-es futómûvét maximum 185/60-14-es kekrekekhez tervezték! Ettõl nagyobb kerekek jelentõsen igénybe veszik a bekötési pontokat! Ha nem akarsz megválni a gurigáktól, akkor a két elsõ lengõkar M12-es csavarját kösd össze egy acélcsõvel(alsó toronymerevítés)!

  #6185
  Lajos
  Adminisztrátor

  Üdvw!

  Hát ez Doki sztem nem nekem szántad,hanem Árpinak.De semmi gond.Arra gondoltam,ha véletllen nem a futómû akarna kiszakadni,akkor tényleg letet csavarodás.Jó hír hogy azt is ki lehet mérni lézerrel.De lényeg,hogy egyik se lenne igazán jó hír,bár inlább Dokinak legyen igaza…

  #6187
  Lajos
  Adminisztrátor

  ÜdVW!

  Nándi!
  Igazad van, Árpádnak szántam a hozzászólásomat! B)

  #6198
  Lajos
  Adminisztrátor

  Hali.

  Utánna néztem pontosan ennek a gumiméret dolognak.Nos:a 195/50 R15 -höz képest a 185/45 R15 – ös kerek 28 milliméterrel kisebb,persze a kerék teljes átmérõjét nézve,míg a 175/50 R15 az csak 20 millivel alacsonyabb.Ennyit tudtam segíteni,a döntés már a tiéd.És ennek van anyagi vonzata is,nem tudom melyik guminak mi az ára,nem vagyok gumis…

  #6204
  Lajos
  Adminisztrátor

  Szia Doki!

  Ezen már én is gondolkodtam-néha hajmeresztõen vezetek az anyósülésrõl nézve,és persze…remélem nem hallja senki a családból…magam szerint is,de iyg kényelmes!:P 👿
  Milyen falvastagságú csövet ajánlaná?A csavarhossza az elég lesz a csõvel együtt?Vagy vegyek valami izmosabb csavart oda?

  Köszi elõre is!G.

  #6208
  Lajos
  Adminisztrátor

  ÜdVW Gabriel!

  Én anno a Golf I-esembe egy Golf III ajtó merevítõcsövébõl csináltam meg. Annak a falvastagsága nem több, mint 1,5mm, viszont igen szívós anyagból volt. Egy ponton össze kellett ütni, mert a váltó difiházába beleért, de a kalapács ‘lepattant’ róla…Aztán egy kis meleg segített a dolgon. A két furatot pontosra fúrtam (M12-es csavarokhoz) és egy kicsit játszani kellett ,hogy a helyükre menjenek a lengõkarcsavarok, de utána szilárdan tartott…

  #6209
  Lajos
  Adminisztrátor

  Szia Doki!

  Akkor ezennel azt üzenem a környékbeli G. III.tulajoknak,hogy reszkessenek,jobb ha esténként leszerelik az ajtókat és vele alszanak!:woohoo: :woohoo:

  Majd nézek valami bontószökevényt!!!
  Lesz még pár kérdésem,de nem offolom szét ezt !

  Köszönöm,Doki!!!

  G.

12 bejegyzés megtekintése - 1-12 / 12
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.