Fordulatszámmérõ bekötése?

Kezdőlap Fórumok Elektronikai tippek, trükkök Fordulatszámmérõ bekötése?

 • This topic is empty.
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 29
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #8418
  admin
  Adminisztrátor

  Üdv mindenkinek!

  Egy kis segitséget szeretnék kérni! Vettem egy fordulatszámmérõt nem gyári de dieselhez való és ezt szeretném bekötni az autómba (VW jetta 2 1.6 td jr mk.) ! 5 szál vezeték lóg ki belõle ebbõl 2 a világitás! Már csak a másik 3at kellene megtudnom hogy hová kell!

  Ha valaki tudna bekötési rajzot vagy vmi használható infót mondani azt megköszönném!!!

  #8422
  admin
  Adminisztrátor

  Helló!

  Én pár hónapja csináltam ugyanezt a mûveletet.(Golf I 1.5D, Bosch generátor)
  Elvileg a generátorból 3 vezeték jön ki(2 vastagabb,és egy vékony). Ezeket erre a célra azt hiszem nem tudod használni 🙂
  Szét kell szedned a generátort. Látni fogod, hogy a tekercsbõl 3(ha jól emlékszem,de lehet,2)vezeték megy be a kis panelbe. Én ezek közül kivezettem kettõt. És az egyikre kötöttem a fordulatszámmérõt, elsõre mûködött. Viszont nem egyszerû a mûvelet, én elég nehezen tudtam forrasztani a belsõ vezetékeket.
  A te mûszereden a maradék 3 saru: +,-,és a harmadikra kell kötni azt a vezetéket(csak egyet),amit kivezettél a generátorból. +- meg a táp.

  A következõ nehézséget az jelentheti, hogy nem fog pontos értéket mutatni,az enyémen van egy kis potméter,amit csavarhúzóval lehet állítani, és így bekalibrálni a mûszert.

  A kalibráláshoz segítséget nyújthat ez az oldal: http://www.4crawler.com/Diesel/VW_020_transmission.shtml#5-Speed
  Kiszámolod, hogy egy x sebességnél mennyit forog a motorod,aztán hozzá állítod a ketyerét.
  Remélem segítettem.
  Kellemes idõtöltést/szerelgetést/szórakozást!

  #8434
  admin
  Adminisztrátor

  ÜdVW !

  Annyit bejavítanék, hogy azt a szálat kell kivezetni, amelyik a tekercsbõl a diódahídig vezet. De nem biztos, hogy szükség leszrá ,ha a generátoron van W kivezetés. Ide kell csatlakoztatni a kábelkötegben levõ piros-fekete szálat. Ez ‘85.08. hótól a mûszefalig be van kötve a kettõs olajnyomás jelzõhöz…;)

  #8444
  admin
  Adminisztrátor

  Köszönöm a segitségeket!

  Doki69 nekem a kábelkötegemen rajta van ez a piros-fekete vezeték csak sajnos a generátoron nincs meg a W kivezetés? Belül az óracsoport vezetékkötegében nincs benne a megfelelõ vezeték? Tehát ha lecserélem a generátort hogy legyen W kivezetés akkor nem tudom belül összekötni? Mert az az igazság,hogy nem vagyok egy nagy elektronikai zseni és nem szeretném szétszedni a generátort!

  #8457
  admin
  Adminisztrátor

  ÜdVW Gergõ!

  Ha lesz másik genrátorod,amin lesz W kivezetés, akkor oda kell csatlakoztatni a piros-fekete szálat. Az elõbb leírtam, hogy ‘85.08. hótól a fordulatszámjel fel van fezetve a mûszeregységhez ,ha két olajgomba van a motoron.:angry:

  #8502
  admin
  Adminisztrátor

  Üdv Doki69!

  Bocsánat a bambaságomért de nem értem mit értesz az alatt,hogy "a fordulatszámjel fel van vezetve a mûszeregységhez" ! Lehetne kicsit részletesebben? Még1x elnézést és köszönöm!

  #8509
  admin
  Adminisztrátor

  ÜdVW Gergõ!

  Azt értem alatta, hogy a két olajgombával szerelt motoroknál a két olajgomba és a fordulatszám jelébõl ‘dolgozik’ az olajnyomásmérõ egység. Tehát a kék vagy barna gombának 0,15-0,45 bar nyomáson kell kikapcsolnia, a fehér(benzines 2 bar), vagy szürke (diesel 0,9 bar) gombának a megadott nyomásértéken kell bekapcsolnia 2000-res fordulaton.
  Emiatt van a fordulatszámjel a mûszerfalig elvezetve. Akár benzines ,akár diesel autóról van szó, sima mûszeregység cserével mûködött a fordulatszámmérõ…Ez csak a ’86 és ’89 közötti autókra igaz.

  #8515
  admin
  Adminisztrátor

  ÜdVW Doki69!

  Igy már értem! Az én autóm igaz ’91es de a motor,kábelköteg, mûszeregység,mûszerfal meg még sok kis apróság egy ’87 autóból származik! Tehát ha sikerül szereznem egy olyan generátort amin rajta van a W kivezetés akkor belül a kábelkötegbe be tudom kötni a fodulatszámmérõt ha jól értelmezem a dolgokat! Csak honnan fogom tudni hogy meilyk a megfelelõ vezeték? Az én óracsoportom már két csatis!

  #8597
  admin
  Adminisztrátor

  Üdv

  Akkor senki nem tudja nekem megmondani,hogy milyen szinü vezetékekre kell kötni a fordulatszámmérõt???

  #8641
  admin
  Adminisztrátor

  Üdv mindenkinek!

  Nem akarok tolakodó lenne de akkor nem tud nekem válaszolni az elõzõ kérdésemre???
  Bocsi és köszönöm!

  #8718
  admin
  Adminisztrátor

  Üdv Bencsik Péter!

  Tehát értem mi az a 3 szál vezeték! De hova kössem a +/-??? Közvetlen az aksira? Vagy honnan vegyek áramot? Te hova kötötted?Azt a szálat meg majd megkeresem valahol az óracsoportnál?

  Elõre is köszönöm!

  #9354
  admin
  Adminisztrátor

  Üdv!!!

  Ismét egy kis segítség kellene fordulatszámmérõvel kapcsolatban! Tehát van 3 vezetékem piros,fekete és zöld! Megvan a W kivezetés a generátoron csak nem tudom,hogy mit hova kell kötni! Az világos hogy van egy + egy – és egy szál ami a W kivezetésre kell! Kipróbáltam úgy hogy közvetlen az aksiról vettem le az áramot és a zöld vezetéket pedig rá a W kivezetésre de semmi! Meg sem moccant a mutató! Aztán így sorba minden variációt kipróbáltam de semmi! Valamit rosszul csinálok? A fordulatszámmérõ új!!!

  Kérlek segítsetek!
  Köszönöm!

  #9369
  admin
  Adminisztrátor

  ÜdVW Gergõ!

  Elõször is:miféle az a fordulatszámmérõ? Egyáltalán generátoros üzemhez való? Mibõl szerelted ki?
  Kép jó lenne!

  #9429
  admin
  Adminisztrátor

  Üdv Doki!

  Ez egy Auto Gauge márkájú Dieselhez való Fordulatszámmérõ 6000ig skálázva! Devil Tuning boldban vásároltam! És ott azt mondta a srác,hogy ezt a generátorra kell kötni! Sajnos bemutató darab volt és nem találta meg a dobozát! Igy nincs hozzá leirás!!!

  #9440
  admin
  Adminisztrátor

  Itt lesznek a képek!
  Remélem látszik aminek látszani kell 🙂

  Módosította: bryjetta, Idõpont: 2008.11.05 11:39

  Módosította: bryjetta, Idõpont: 2008.11.05 12:10

  Attachments:
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 29
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close