gumi választás

Kezdőlap Fórumok VW Depo offline Kérdezz, felelünk! gumi választás

 • This topic is empty.
11 bejegyzés megtekintése - 1-11 / 11
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #4697
  admin
  Adminisztrátor

  Sziasztok.Nekem egy golf 3 van. Gyárilag 14 " colos felnivel és 185 / 60 gumival. Leszeretném cserélni 15 " felnire és 195 / 50 gumira. Lessz valami változás furomü ügyileg? futomünek árt? Elönye hátrány lessz? és mit vehetek észer külömbséget? A kocsim 97 év 1. 6 os AFT mot kod.Válaszotok elöre is köszike.

  #4699
  admin
  Adminisztrátor

  ÜdVW Gábor!

  Elméletileg változás nem lesz, mivel a kettõ egymás váltómérete. De a tél közeledtével inkább törekedj a kicsit vékonyabb futófelületû abroncsok használatára! Mivel a tömeg azonos marad, így a kisebb futófelületû abroncsokon nygyobb tömegerõ hat, így javulhat a tapadás havas, latyakos és vizes útfelületen.
  Ha jól emléxem, akkor a felszerelhetõ, gyárilag engedélyezett abroncsok ‘listája’ megtalálható a tansapka ajtaján…

  #4703
  admin
  Adminisztrátor

  És gyakorlatilg a futomünek ugyanugy semmi baja nem lessz a nagyobb felnivel? Téli gumik már fenn vannak 175 / 65 R14 ben lemez felnin. MERT beszltem egy gumis emberrel és azt mondta hogy eléggé a kocsi meg uszhat esös isöben és a futomüvet is kicsit igénybe veszi .Persze nem hittem el .Rá hagytam. Mert utána jártam már és a gumit és a méretett irja egy olyan Porogi hogy AUTO FIT és ott néztem meg és ott irta ezt a gumi méretett még.Választ elöre is köszi.

  #4707
  admin
  Adminisztrátor

  ÜdVw Gábor!

  A 195/50-15-ös abroncs szerepel a gyárilag megengedett kerékméretek listáján a Golf III-asnál.
  Elméletileg a szélesebb abroncsokkal jobb az autó tapadása egy bizonyos határig, viszont a futómû gumialkatrészeit jobban igénybe veszi.
  A gumis kollégának igaza volt!

  #4708
  admin
  Adminisztrátor

  Köszönöm a választ. Értem.

  #4709
  admin
  Adminisztrátor

  És még egy kérdés a fogyasztásban szerepe van? Többet fog enni a gép?

  #4713
  admin
  Adminisztrátor

  ÜdVW Gábor!

  A szélesebb abroncsoknak nagyobb a gördülési ellenállása, ergo magasabb lesz a fogyasztás.
  :unsure:

  #4725
  admin
  Adminisztrátor

  Még egy kérdésem lenne a gyári acél felnim méretei 6 J X 14 ET 45. Amit meg kinéztem felni 7J X 15 ET 35. Ezen a felnin van rajta 195 / 50 R 15 mumi. Jó a Felni méret a GOLF 3 ra ? Az már kitárgyaltuk hogy ez a leg nagyobb gumi méret ami felmehet rá a gyári leirás alapján. 97 év járat 1. 6 Mot kod AFT. még egy kárdés hogy kb mennyire számithatok ennél a 15 " felninél fogyasztás növekedésre? És olyan kérdést tennék fel még hogy 15 " meg 195 guminál érdemes a kocsit le ültetni vagy a futómüvel , rugokkal varjálni? Vagy érdemesebb a gyárit hagyni a kocsi alatt?

  #4728
  admin
  Adminisztrátor

  ÜdVW Gábor!

  A Golf III-asokon még nem találkoztam 38-nál nagyobb ET számú felnivel…Valaha az I-es Golfok felnijei voltak 45-ös ET számúak…Az (le merjem írni?:laugh: ) Opel gyári felnijeinek van 45-48-as ET száma…

  Az általad leírt felniméret megfelelõ a Golf III-asodra, de azért ajánlott vásárlás elõtt gurulni egy próbakört az új kerekekkel….
  A 195/50-15-ös abroncs átmérõje pár mm (max 10) eltéréssel váltómérete a 185/60-14-esnek.
  Nem tudom, mennyivel fog az autód többet fogyasztani, sajna nem vagyok fizikus…De nagyjából elmondom: a megnövekedett gördülési felület nagyobb gördülési ellenállást( sõt légellenállást is) eredményez, ami függ az abroncs anyagától(gumikeverék),valamint az úttest felületi érdességétõl az abroncs nyomásától, és a felületre átvitt tömegerõtõl, valamint a sebességtõl is…
  B)
  Az autód magasságának csökkentésére találták ki az ún. ültetõ szetteket. Ezek alacsonyabb, de keményebb karakterisztikájú rúgókból és a hozzá tartozó lengéscsillapítókból, esetleg ütközõ és porvédõ gumikból áll. Ezeket csak együttesen szabad cserélni! További infót találsz a nyáron megjelent VW Depo ‘Vigyázz,ha jön a kanyar’ c. cikkemben…

  Módosította: Doki69, Idõpont: 2007.11.06 19:09

  #4731
  admin
  Adminisztrátor

  Értem .A felnit kiprobáltam felraktam a gépre. Nagyon brutálisan jól néz ki. A tapadásom nagyon jó . Van egy kicsit fura érzésem mint ha a kocsiban emelten ülnék. De ez a 15 " felninek tudható be gondolom. Igaz kicsit csak de gyengébb lett de ez a guminak köszönhetõ 15 " és 195 gumi ról van szó. Választ elöre is köszi.

  #4734
  admin
  Adminisztrátor

  ÜdVW Gábor!

  A magasság emelkedése amiatt van,hogy a 15 collos abroncsoknak alacsonyabb az oldalfala és kevésbé deformálódik,mint a magasabb oldalfalú..

11 bejegyzés megtekintése - 1-11 / 11
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close