Hengerfej felújítás

Kezdőlap Fórumok VW Depo offline Kérdezz, felelünk! Hengerfej felújítás

Címkézve: 

 • This topic is empty.
9 bejegyzés megtekintése - 1-9 / 9
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #15100
  admin
  Adminisztrátor

  Sziasztok. Hengerfej felújítással kapcsolatos kérdésem lenne, ami egy 1983-as kiadású Golf GTI 1.8-ra vonatkozik. Motorkód: DX, szelepek száma 8.
  A hengerfej a napokban lett felújítva, új szelepfészkek, szelepek, hézagoló lapkák, szelepszár szimmeringek, valamint síkba köszörülve. Mekkora nyomatékkal, hány fokban kell egy ilyen hengerfejet lehúzni, valamint a vezérmû tengelyt mekkora nyomatékkal kell, vagy szabad lehúzni? Én úgy tudom, hogy a hengerfejet a szokásos módon belülrõl kifelé haladva, vagy átlósan, vagy csiga vonalban, 40nm -60nm, majd 2 x90fok, közötte motor melegítéssel, kb fél óra eltéréssel. Így csináltam. A felújított hengerfejet egyben, összeszerelve kaptam vissza. A motor mûködik, erõ tornyosul, de olyan krákogó hangot ad ki felülrõl a motor, mintha szárazon rágná valami egymást… 🙁 Nem a vezérmû szíj hangja ez, mert az inkább visít, az szokásos. Ez mélyebb, rekedtebb hang. Szerintetek le van rendesen húzva a vezérmû tengely? Vagy összecserélték a mûhelyben a csapágyakat? A tengelyt nem köszörülték és a csapágyakról sem tudok semmit… 🙁 Kenõzsírt viszont láttam a csapágyak között(fekete).
  Azt hozzá kell tegyem, hogy mindezt Angliából írom. Elég nehéz dolog ez itt.
  Hozzászólásotokat elõre is köszönöm, üdv: Deres.

  Módosította: Deres, Idõpont: 2009.05.18 14:24

  #15109
  admin
  Adminisztrátor

  ÜdVW Zoltán!

  Sajnos Angliát is elérte a gazdasági válság…Az egyik barátom is arrafelé dolgozik, aki semmiképpen nem tudta megérteteni a fõnökével, hogy lesíkolt dízel hengerfejben miért kell besüllyeszteni a szelepeket…

  A vezérmûtengely csapágycsészéinek meghúzási nyomatéka 28 Nm. A csészék számozása a vezérmûkeréktõl kezdõdik.

  A hengerfejcsavarokat mindíg cselni kell(ene)…A meghúzási nyomatékok jók,de én motor melegítésrõl nem hallottam. Tehát a teljes lehúzást hideg motoron kell elvégezni.

  #15130
  admin
  Adminisztrátor

  Köszi Doki69!
  A dízellel kapcsolatos történethez: a barátod fõnöke számára valószínû, hogy igen tanulságos lett az indítás utáni idõszak… 😀 Gratulálok neki!
  Már csak egy kérdésem maradt. Leellenõrizném a vezérmû tengely lehúzási nyomatékát! Hogyan tegyem? Ugyanis túlhúzásról is lehet szó, nem igaz? A csapágyak ugye jelölve vannak, azok helyes sorrendjét pedig csak akkor tudom megállapítani, ha leveszem a vezérmû tengelyt. Helyesen cselekszem? Nyomatékkulcsom van, az nem probléma. Amúgy merjek menni a kocsival dolgozni? Úgy napi 50 km a hét végéig… :S

  #15143
  admin
  Adminisztrátor

  ÜdVW Zoltán!

  Sajna ,régebben az ilyen jellegû hibánál kicserélték a hengerfejet….Ma egyre kevesbb tulaj tudja ‘dotálni’ az ilyen cseréket. Ezért volt új dolog…

  A meghúzási nyomatékot hideg állapotban ellenõrizd! Próbálj utánhúzni a csavaroknak a fent leírt nyomatékkal. Ha nem megy, akkor jó lehet a meghúzás.Ha nem hagy nyugodni a dolog akkor egyeként lelazítod az anyákat és újra meghúzod….28 Nm-rel.

  #15160
  admin
  Adminisztrátor

  Szia Doki69!

  Szerintem nem fog nyugodni hagyni a dolog, úgyhogy a hét végén neki is esek a leírt dolgoknak… Fellazítom, majd lehúzom újra, biztos, ami biztos!
  A válaszokat köszönöm szépen, az eredménnyel jönni fogok!
  Helló.

  #15270
  admin
  Adminisztrátor

  Helló Doki69!

  Megvan az eredmény…Szerintem lehúzták villás kulccsal!!! :S
  Egyik ilyen, másik olyan nyomatékkal volt meghúzva!!! ;(
  A kipufogó tõcsavarokat nem húzták meg rendesen, visszavittem a kocsit, reklamáltam, nem cserélték ki az anyákat rajta, persze, hogy a csonkon évek alatt szétégett anyákat nem lehet meghúzni…
  A szívótorok elsõ csavarját beleszakították! ;(
  Nem lettem tõlük tiszta ideg!!!!
  Mindegy, megcsinálták "garanciába"!

  Segítségedet még egyszer köszönöm, legközelebb remélem jobb dolgokról kérek tanácsot! 🙂

  Üdv: Deres

  #15280
  admin
  Adminisztrátor

  ÜdVW Zoltán!

  Ezért van sokfelé a tényleg jó magyar szerelõknek jó hírük…
  Ha problémád van és remélem tudunk segíteni, itt megtalálsz…;)

  #17425
  admin
  Adminisztrátor

  Hahó Ezüstnyilas!
  Hiába keresem itt az autót a regiszterben, nem találom!
  Küldj már róla 1-2 képet nekem a takzoo@freemail.hu-ra!
  Köszi szépen!
  Taki a Derby-bõl.

  #156938
  Jozsef Vojnar
  Felhasználó

  Sziasztok. Hengerfej felújítással kapcsolatos kérdésem lenne nekem is. Egy 1994-es kiadású Vento Cl 1.4-es benzin üzemű Motorkód: ABD, szelepek száma 8. Interneten sokat keresgéltem, de sehol sem találtam rá a hengerfej csavar nyomaték táblázatára. Még nem kezdtem neki a munkának, csak egy egyszerű tömítés készlet csere lesz, mert a fedél tömítés elfáradt.
  Előre is köszönöm szépen a tisztelt segítséget!

9 bejegyzés megtekintése - 1-9 / 9
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close