2021. október 8–10.: Oldtimer Show

Oldtimer Show csapata nagy reményekkel vágott bele a 2021-es Oldtimer Show szervezésébe! A tavaly októberben határainkon kívül rekedt külföldi antik autók tulajdonosai startra készen várják a budapesti vendégszereplést. A vírushelyzet miatt az április 9–11. hétvégére tervezett rendezvényt a júniusi tartalék dátumról is át kellett tenniük a szervezőknek: október 8–10-re.

Immár tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre a budapesti Oldtimer Show. A helyszín ismét a 10 hektárosra növelt Magyar Vasúttörténeti Park és környéke. Kiss Tamás, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a 2020-as jubileumi rendezvényen bevezetett kedvezményes pénteki jegy idén is kapható lesz.

– Ezzel főként a nyugdíjas látogatóknak szeretnénk kedvezni. Pénteken, munkanap lévén, a parkban kisebb lesz a zsúfoltság, így nyugodtabb körülmények között lehet majd fotózni a járműveket – emelte ki a szervező, hozzátéve: pénteken 12:00–18:00-ig, szombaton és vasárnap 09:00–18:00-ig tart nyitva a rendezvény.

Új kiállítási anyag

– Adódik az állandó kérdés: mi lesz az idei újdonság? 

– Természetesen ismét új kiállítási anyagot mutatunk be. Az Oldtimer Show védjegyeként ismert antik autók és motorok idén is nagy számban szerepelnek majd a kiállításon. A fakerekűek többsége külföldi gyűjtőktől érkezik. A magyar közönség végre láthatja majd a világ első hibrid járművét, az 1916-os Woods-Stanley villany-benzin, majd gőz-hajtásra átalakított fakerekű óriásautóját. A matuzsálem beindítását is tervezzük a kiállításon!

– Az autók mellett milyen járművek lesznek még?

– Szélesebb közönség előtt először az Oldtimer Show-n mutatjuk be a tavaly újjáélesztett „Aranyvonatot”. Az egykor híres, Szent István koronáját is vivő ereklyeszállító hatalmas költségvetésű restaurálása 2020-ban fejeződött be. A rendkívül impozáns látványt nyújtó oldtimer járművet a mozdony-körfűtőház 28-as vágányán mutatjuk be. A aranyozott vonat mellett díszmagyarba öltözött koronaőrök fognak őrt állni. Óránkénti őrségváltásuk különleges látványosságot nyújt majd!

– Idén mi a kiemelt téma?

– A szocialista korszak járművei. A teljes „keleti” paletta bemutatására törekszünk, ezért világháború előtti Tatra, Praga, Wikow, Magosix modelleket is kiállítunk. Nem maradhatnak majd ki a nagy fekete autók sem!

Régi járművek és hagyományőrzés

– Mik lesznek a kiállítás további fénypontjai?

– A nagy park külső területein USA nagyvasak állnak majd és ismét lesz lakókocsi kiállítás. A „Kalandjárók Kiállítás” területén Tereprali versenyautókat, a kis parkban pedig Formula versenyautókat láthatnak. A vendéglátás területén újdonság lesz a „Food-Truck Karaván”. Itt retro autókból kialakított büfékocsikban készítik majd a gasztro-különlegességeket. A Víztorony parkban lesz egy új látványosság is, az óriáskerék. A látogatók így akár madártávlatból is láthatják fesztivál területét. Oldtimer tulajdonosok szempontjából persze a legfontosabb kiegészítő program az „OT Találkozó”. Ide azok nevezhetnek, akik szép oldtimer járművükkel szeretnének a rendezvényre érkezni. Mivel a hely korlátozott, így a jelentkezési sorrend is számít. Az OT Találkozó résztvevői díjmentesen léphetnek be a rendezvényre. (Akik oldtimer járművel érkeznek, de a regisztrációt elmulasztották, azok csak a belépőjegy megvásárlásával léphetnek be a rendezvényre, az autójuk nélkül.)

– A kisebbik park általában a hagyományőrző látványosságok helye. Most is így lesz?

– Így van. A békéscsabai tájházban hamisítatlan csabai kolbászt lehet kóstolni. A tájház előtt régi termelő eszközök: kukorica morzsoló, daráló, tök pucoló, vaj köpülő, stb… lesznek kiállítva. Ezeket ki is próbálhatják a látogatók! A gyerekek saját maguk morzsolta kukoricával etethetik meg az karámokban lévő állatokat. A három karámban 30 féle állat simogatható, kézből etethető, köztük cuki kisállatok: törpe kecske, törpe malac, nyuszi, csibe. Ismét lesz „Háztáji és Kézműves Vásár”. A termelőktől közvetlenül lehet majd vásárolni háztáji kolbászt, sajtot, mézet, lekvárt, fűszereket, stb… Lesz frissen sütött kürtőskalács, kézműves sör, bor és pálinka. A nagy parkban lévő sütödében disznótoros ételeket is lehet majd kapni, sok más házias étel mellett: töltött káposzta, sült kolbász, csülök, stb…

Tuning autók és katonai járművek

– Folytatódik a tavalyi tuningautó kiállítás? 

Igen, a Víztorony Parkban „Sport és Tuningautó Kiállítás” is tartunk. Itt a sokféle stílus felvonul, az egyedi autóktól a Formula versenyautókig. Természetesen lesznek „retro tuning” autók is! Ennél a részlegnél energia italokat kínálnak majd a csinos pit-girl-ök, a gyerekek pedig ajándék plüss állatkával térhetnek majd haza. Reményeink szerint ezen a területen idén fel tudjuk majd állítani az óriáskereket is, amiről madártávlatból is megnézhető, fotózható a terület. Egyébként több kiállítási szekcióban korabeli ruhába öltözött hostess lányok állnak örömmel modellt a kiállított járművek mellett.

– Tavaly katonai járműveket is láttunk a parkban…

– A 2-es bejárat utáni füves-fás területet szokás szerint most is a hagyományőrző katonai alakulatok fogják berendezni veterán katonai járművekkel, régi fegyverekkel. A katonatáborban minden nap 14:00-kor harcászati bemutatót tartanak. 

– Milyen programokat kínálnak a gyerekeknek?

Családbarát rendezvényhez illően rengeteg díjmentesen használható játék lesz a rendezvényen, a komolytól a cukiig: airsoft lövészet, íjászkodás, kézműves foglalkozás, arcfestés, állatsimogató, bungee ugráló, tűzoltás imitáció – mind ingyenesen áll a gyerekek rendelkezésére! Lesz még autómodell kiállítás az Orientben, vasútmodell kiállítás, terepasztal kiállítás és játszótér is a nagy parkban.

Házirend, jegyárak, közlekedés

A korabeli ruhákban érkezők sápi gyümölcsbort kóstolhatnak és további ajándékban is részesülhetnek

– Tavaly nagy sikere volt a korabeli ruhákban érkezők kedvezményének. Idén is várható hasonló szolgáltatás?

– Akik a régi korok ruháiban érkeznek a rendezvényre, azokat meghívjuk egy Sápi gyümölcsbor kóstolásra a Díszkutas kanyarban lévő faházba. Ismét meghirdetjük a „Retro Öltözködési Stílus Verseny”-t! Mindhárom rendezvénynapon 2-2 ajándékot ítélünk oda a legeredetibb stílusú, régi korok ruháiban érkező látogató párnak: sofőrkesztyű +1 üveg Sápi meggybor. Az Orient csarnokban, az oldtimer kerékpáros standnál, a Keleti-Pályaudvar makettnél lehet jelentkezni a versenyre. Mindhárom napon 17:00-kor eredményt hirdetünk.

– Mit kell tudni a fesztivál házirendjéről?

– Díjmentesen lehet használni a WC-mosdó egységeket. A parkolás is díjmentes lesz a kibővített parkolóinkban. (A parkolók és a bejáratok térképe innen letölthető: https://www.oldtimershow.hu/berendezesi-terkep)

– Fontos megjegyezni, hogy a parkolókat csak az veheti igénybe, aki a rendészek utasításait betartja. A parkolókba érkező autók csak a rendészek által mutatott helyre parkolhatnak! Lehetőség van a parkhoz közeli utcákban is parkolni, hiszen a parkolás hétvégén díjmentes. Kérjük a látogatóinkat, hogy az utcán csak a parkolósávokba parkoljanak. Ne álljanak rá a zöld felületekre és a kapubejárókba. Ezt a Közterület Felügyelet ellenőrzi és bírságol! A belépőjegyeket a helyszínen készpénzzel, bankkártyákkal és mindhárom bank SZÉP kártyájával meg lehet vásárolni. A Mobilfizetési Zrt. fesztivál belépőjegy vásárlási applikációjával érintésmentesen is meg lehet vásárolni a belépőjegyet. 

– A felnőtt jegy 5.000 Ft, a gyerek jegy 4.000 Ft (14 éves kor alatt), a nyugdíjas jegy 4.000 Ft, a családi jegy pedig 14.000 Ft (2 felnőtt +2 gyerek). A jegyek a rendezvény bármelyik napján felhasználhatók. A pénteki jegy 4.000 Ft (egységáras), de csak pénteken használható fel! A jegyek mind napi belépőjegyek, csak egyszeri belépésre jogosítanak.

Közlekedés

– Milyen közlekedést javasol a Vasúttöréneti Parkba indulóknak?

– Többfajta tömegközlekedéssel is el lehet jutni a kiállítás helyszínére, sőt még vasúton is az Esztergomi vonalon. A mozgást kedvelők jöjjenek a rendezvényre kerékpárral! A kerékpárokat és a motorkerékpárokat külön parkolóhelyen, a P1 parkolóban lehet letenni. A Vasúttörténeti Park megközelítését – különböző közlekedési eszközökkel – a rendezvény honlapján felsoroltuk „A RENDEZVÉNY HELYSZÍNÉNEK MEGKÖZELÍTÉSE” menüpont alatt: https://www.oldtimershow.hu/megkozelites/

Az „Oldtimer Show”-ról folyamatosan frissülő információk a rendezvény honlapján elérhetők: https://www.oldtimershow.hu/ Friss hírekért érdemes felkeresni az Oldtimer Show Facebook oldalát: https://www.facebook.com/oldtimershow

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .