A nyitott autózás élménye kiállítás

Összesen mintegy 1,4 millió eddig értékesített kabriójával a Volkswagen kétségkívül a nyitott karosszériájú autók egyik legsikeresebb gyártója. A berlini Automobil Forum Unter den Linden február 3. és március 4. között nyitva tartó időszaki kiállítása első alkalommal gyűjti össze a Volkswagen Csoport hét évtizedének napjainkra valóságos ikonná vált kabrió modelljeit.

 

 

A sorozatgyártásban már 1949-ben megjelent, legendás Bogár Cabriolet-től egészen a legfrissebb Golf VI Cabriolet 2012-es „Exclusive” változatáig, a tárlat összesen 16 autó és számtalan formatervezési vázlatrajz segítségével eleveníti fel ezt a máig ívelő sikertörténetet, amely valójában egyidejűleg a szabad ég alatti autózás „demokratizálódásának” története is. Sok vezető számára a kabrió maga az álom-autózás szinonimája, az autók formai szépségének legmagasabb szintjét a vezetés határtalan élvezetével, sportos motortechnikával és a friss levegő aktív élményével ötvözve. A Volkswagen veterán modelljei egyenesen a Volkswagen Classic és az AutoMuseum Volkswagen Alapítvány gyűjteményéből érkeztek.

{gallery}deportya/vwcabs{/gallery}

Kiváló példa minderre a Bogár kabrió: az 1949-től egészen 1980-ig gyártott Cabriolet 7500 német márkás árával első ízben tette jóval szélesebb vásárlókör számára elérhetővé a nyitott autózás élményét, olyan kedvező ajánlatként, amely szinte minden jövedelmi szinten reális lehetőségként jelent meg. Összesen 331 847 piacra került példánnyal az idők folyamán igazi „bestseller” lett, amely igen keresett modellként a Bogárral együtt világszerte a német gazdasági csoda egyik jelképeként is szerepelt.

Nem kevesebb mint 80 881 példány született 1957 és 1974 között a Bogárral technikailag szoros rokonságban álló Karmann Ghia Cabriolet (Typ 14) modellből, amely sok rajongója számára a világ egyik legszebb kabriója, és piaci bevezetésekor 8250 német márkába került.

 

A 2002-es év végéig pontosan 684 226 példány talált gazdára az 1979 óta készülő Golf Cabriolet sorozat tagjaiból, több, mint addig bármely más kabrióból. Elődjéhez hasonlóan ez a nyitott Volkswagen is újabb jelentős határokat tört át. A kiállítás mindjárt öt autóval is tiszteleg a márka történetébe mindeddig legnépszerűbb kabrióként bevonult Golf Cabriolet előtt. Az egyik konkrétan éppen a tárlat legfiatalabbja, amely a jelenlegi Golf műszaki alapjaira épülve annak minden karakteres erényét felsorakoztatja. Sőt, többet is annál, például teljesen automatikusan, mindössze 9,0 másodperc alatt nyíló vászonteteje formájában, amely 30 kilométer/órás tempóig akár menet közben is működtethető.

Hasonlóképpen megtekinthető Berlinben az új Golf Cabriolet Exclusive is, amely 17 colos könnyűfém keréktárcsáival és kéttónusú bőrkárpitozásával éppen a napokban érkezik a piacra. Zárt tetővel e Volkswagen utastere kétségkívül az ilyen jellegű modellek legcsendesebbjei közé tartozik, de a Golf Cabriolet ezredmásodpercek alatt kiemelkedő borulásvédő keretei, megerősített szélvédőkerete, valamint a legmagasabb fokú biztonságot szolgáló további szerkezeti módosításai révén is kitűnik.

 

Az új Beetle Cabriolet 2003-ban mutatkozott be, és egészen 2010-es kifutásáig a kabriók világának egyedien tarka színfoltjaként vált népszerűvé.

 

Természetesen voltak álmok, amelyek soha nem teljesülhettek be, ám prototípusként már formát öltöttek. A kiállításon közülük a Karmann Ghia Cabrio (Typ 1), a Typ 34 sorozat Cabrio modellje, valamint az 1500 (1961) és a 411 (1968) prototípusai jelennek meg. Mindannyian már nagysikerű limuzinok vagy kupék műszaki alapjain születtek, ám a sorozatgyártásig különböző okokból nem sikerült eljutniuk. A Bogár szolgált a nagysikerű „Buggy” járművek alapjául is, amelyek így német technikával válhattak az „American Way of Life” (amerikai életstílus) gördülő követeivé. Az egyes időszakok modelljeinek könnyebb összehasonlíthatósága, formaviláguk jobb megértése és az általuk közvetített érzelmek mélyebb átélése céljából a Volkswagen formatervezőinek csapata egyaránt újrarajzolta a tegnap és a ma kabrióit. Ilyen rendkívül igényes Volkswagen formatervezési vázlatrajzok ehhez foghatóan széles palettája eddig még sohasem jelenhetett meg nyilvános kiállítás anyagaként.

 

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .