Május 13–15-én megújulva vár régiónk legnagyobb veterán jármű kiállítása

Kiss Tamás főszervező a közelgő 2022-es Oldtimer Show-val kapcsolatos legfrissebb információkat, a várható programokat osztotta meg velünk. Többek között arról is beszélt, hogy idén még inkább családközpontúvá válik a rendezvény.

– Immár a tizenhetedik Budapesti Oldtimer Show-t tervezik megrendezni idén május 13–15 között. Hogyan határozták meg az időpontot?

– A Covid-helyzet miatt az elmúlt két évben októberre halasztottuk a show-t. Sajnos az idei tél ismét aggasztó vírushelyzetet idézett elő, ezért áprilisról május 13–15-re tűztük ki a kiállítás időpontját. Persze van egy további tartalék dátum is: október 7–9. Tudatosan hosszú távra terveztünk. Sikernek könyveljük el, hogy az évek során mindig pozitív visszajelzéseket kapunk. A közönség soraiból gyakran vissza halljuk, hogy „már megint újat mutattak.”

– Maradtak újdonságok 2022-re is? 

– Igen, a külföldi kiállítók már most nagy lelkesedéssel készülnek Budapestre, a XVII. Budapesti Oldtimer Show-ra. Sokan kételkednek benne, vajon a következő kiállításunkon tudunk-e újat mutatni. Megnyugtatjuk a kételkedőket, ismét teljesen új anyagot láthatnak a 2022-es Oldtimer Show-n. Amennyiben a külföldi kiállítók közül valaki nem tudna jönni, akkor a kiállítóhelyét exclusiv hazai vagy Magyarországon lévő külföldi gyűjteményekből pótoljuk. 

Különleges „keleti” gyártmányok bemutatására is törekszünk, ezért világháború előtti Tatra, Praga, Skoda, Wikow és Jawa modelleket is érkeznek a rendezvényre. Ezenkívül nemzetközi kiállításunkon ismét összemérhetik szépségüket az oldtimer járművek: autók, motorok, kerékpárok, katonai járművek, teherautók, buszok, traktorok, stabilmotorok. Különböző kategóriákban összesen 30 díjat ítél majd oda a zsűri, a közkedvelt „Szelep Kupa”-t. De nem csak a kiállításon lehet majd részt venni oldtimer járművel, hanem az „OT Találkozó”-n is. Ide két héttel a rendezvény előtt lehet regisztrálni oldtimerek és világháború előtti motorok fotóival. A behajtás csak az előzetes regisztrációval díjmentes!

– Mekkora területre összpontosul a kiállítás, és milyen látnivalókat kínálnak?

– Ismét 10 hektáros területen várjuk a látogatókat a Magyar Vasúttörténeti Park és a Víztorony Park összekapcsolt területén. A fedett kiállító csarnokon kívül sok bemutató és kiegészítő program lesz szabadtéren is. A legfontosabb kiegészítő program az OT Találkozó. Ide azok nevezhetnek be, akik szép oldtimer járművükkel túráznak el a Vasúttörténeti parkba. Mivel a hely korlátozott, így a jelentkezési sorrend is számít. Április 20-tól lehet jelentkezni az OT Találkozóra a nevezni kívánt autó vagy motor fotójával. A nevezési határidő: május 9. Az OT Találkozó résztvevői díjmentesen léphetnek be a parkba. Viszont akik oldtimer járművel érkeznek, de a regisztrációt elmulasztották, azok csak a belépőjegy megvásárlása után léphetnek be, az autójuk nélkül. Ezen kívül is lesznek még oldtimer járműves programok: Teherautó és Busz Kiállítás a Víztorony Parkban, Traktor és Stabilmotor Kiállítás valamint gépindítások Tájház utcában.

Kihasználva a téli fagyokat, a kolbászkészítők a legfinomabb háztáji kolbászokkal készülnek, hiszen ismét megtartjuk a Kolbászvásárt. A nosztalgia járművek mellé illik a hagyományőrzés és a gasztronómia – a magyar hagyományok legjava! A „Gasztro utca”-ben házi sajtokat, lekvárokat, fűszereket és kürtőskalácsot lehet vásárolni. A „Kézműves utcában” népi iparművész tárgyak, a „Vásártéren” retro portékák lesznek kaphatók. A külső területeken helyezzük el a nagyobb vasakat: buszok, teherautók, traktorok és az USA autók lesznek itt. A Víztorony Parkban ismét katonai táborokat, veterán katonai járműveket, veterán fegyver és öltözet kiállítást láthatnak az érdeklődők. A fiatalok kedvéért újra lesz Sport- és Tuningautó Kiállítás. Itt autósport versenycsapatok is bemutatkoznak majd, a depó hangulathoz tartozó csinos lányokkal is találkozhat a közönség. A tuningautók között külön szekcióban retro tuning autók, felspécizett oldtimerek várják a látogatókat. A „Tour de Hongrie” kerékpárverseny apropóján különleges oldtimer kerékpár kiállítás lesz korabeli jelmezes kerékpárosokkal az Orient csarnokban, a Keleti-Pályaudvar makettnél.

A fesztivál hétvégéjére a Vasúttörténeti Park összes interaktív programja életre kel! Ismét befűtenek egy igazi gőzmozdonyt, a hatalmas Trumant. A veterán gőzössel rövid próbautat is lehet tenni a parkban. Itt lesz a híres Nohab dízelmozdony, a Csajka és a GMC sínautók. Mindezek mellett lóvasút, hajtányok, mozdonyforgatózás és a kerti vasút is várja a gyerekeket meghosszabbított sínpályán. Emellett a park összes látványossága megtekinthető majd: gőzmozdony kiállítás, vasútikocsi kiállítás, terepasztal kiállítás, vasútmodell kiállítás. Az Orient csarnok elejénél újra autómodell kiállítás várja az érdeklődőket, a West csarnokban pedig retro tárgyak és játékok kiállítása. A nagy parkban a híres „Aranyvonat” és a „holokauszt emlékvonat” egyaránt megtekinthető.

– Mit takar pontosan, hogy 2022-ben megújul a kiállítás! 

– Szakítunk a fesztiválos beléptetési szokással. Mostantól még inkább középpontban lesz a rendezvény családias jellege. Kedvezni szeretnénk a nagycsaládosoknak, piknik helyszínt alakítunk ki nekik a Díszkút melletti gyepen. A látogatók ezentúl behozhatják a parkba az uzsonnájukat és a piknik kosaraikat. Mostantól az Oldtimer Show-ra be lehet hozni szendvicseket és üdítő italokat, kis mennyiségben, saját fogyasztásra. Természetesen szeszes italokat továbbra sem lehet behozni, és az étel helyben készítése vagy a melegítése sem engedélyezett. Akik a helyszínen szeretnének frissen sülteket fogyasztani, azok számára újdonsággal jelentkezünk: az eddig szokásos sütödéket Food-Truck ételkülönlegességek váltják.

– Hogyan alakulnak a belépőjegyek árai és az egyéb kapcsolódó szolgáltatások?

– Belépőjegy árak: pénteki jegy 4.000 Ft (egységáras), nyugdíjas jegy 4.000 Ft, felnőtt jegy 6.000 Ft, gyerek jegy 4.000 Ft (14 éves kor alatt), családi jegy 15.000 Ft (2 felnőtt +2 gyerek) A helyszínen készpénzzel, bankkártyával és mindhárom bank SZÉP kártyájával is lehet fizetni. Az érintésmentes jegyvásárlás a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. fesztivál belépőjegy vásárlási applikációjával megoldható. 

A jegyek a kiállítás bármelyik napján felhasználhatók, de a pénteki jegy csak pénteken! A jegyek mind napi belépőjegyek és csak egyszeri belépésre jogosítanak. A kedvezményes pénteki jeggyel főként a nyugdíjas látogatóknak szeretnénk kedvezni. Péntek munkanap, így ekkor még több hely lesz a parkban, nyugodtabb körülmények között lehet majd sétálni és könnyebben lehet fotózni a kiállított járműveket. Természetesen most sem feledkezünk meg az ajándékokról! A jegypénztáraknál a belépőjegyek mellé Oldtimer Show emlékmatricát adunk majd. A Víztorony Parkban a gyerekeknek kedveskedve ajándék plüss mackókat osztogatunk a Sport és Tuningautó Kiállítás területén. Lesz egy raklapnyi különféle autós és motoros újságokból, ezekből ajándékba hazavihetők a lapszámok.

– Ismét díjazzák majd azokat a látogatókat, akik régies, retro öltözékben érkeznek?

– Így van, most is meghívjuk őket Sápi gyümölcsbor kóstolásra a Díszkutas kanyarban lévő faházban. Újra meghirdetjük a „Retro Öltözködési Stílus Verseny”-t! Ez a verseny kötetlen, minden látogató részt vehet rajta, aki retro ruhában érkezik a parkba. A versenyre az Orient csarnokban, az oldtimer kerékpáros standnál, a Keleti-Pályaudvar makettnél lehet jelentkezni. Mindhárom napon 2-2 ajándékot ítélünk oda a legeredetibb stílusú, régi korok ruháiban érkező látogató párnak: sofőrkesztyű és egy üveg Sápi meggybor. Mindhárom napon 17:00-kor hirdetjük ki az eredményt.

– Milyen további programokkal várják még a családokat, a gyerekekkel érkezőket?

– A belépőjegy megváltása után a park területén sok ingyenesen igénybe vehető játék várja a gyerekeket, amelyekért más fesztiválokon fizetni kellene. Bungee gumiasztalok és légvár a főbejárat közeli gyepen, arcfestés és népmese foglalkozás a Vasúti Kocsi Színpadon, íjászat a katonatáboroknál, kézműves foglalkoztató a Tájház mellett, régi termelő eszközök kipróbálása (kukorica morzsoló, daráló, stb…) a Tájház előtt, törpe kecske, törpe bivaly, alpaka, láma és őshonos magyar háziállatok etetése, simogatása a karámoknál. Ezen a hétvégén nyitva tart a Tájház múzeum, ahol egy korabeli parasztház berendezési tárgyait mutatják be a 120 éves Csabai Tájházban. Az ide betérők vendégeink lesznek egy igazi csabai kolbász kóstolóra! A nagy parkban most is tűzoltóruhába öltözhetnek és imitált tüzet is olthatnak a gyerekeknek. Mindezek a programok díjmentesen vehetők igénybe.

– Ahogyan például a mosdóért sem kellett fizetni az elmúlt években…

– Így van, most is díjmentesen lehet majd használni az összes WC-mosdó egységet. Természetesen mindenütt kézfertőtlenítőket helyezünk ki és minden mosdóban lesz pelenkázó a kisgyermekeseknek. A parkolást szintén díjmentesen biztosítjuk a nagy befogadóképességű parkolóinkban. A parkolók és a bejáratok térképe innen letölthető: https://www.oldtimershow.hu/berendezesi-terkep/ 

Fontos, hogy a parkolókat csak az veheti igénybe, aki a rendészek utasítása szerint parkol le. Sokat dolgoztunk a füvesítésen azért, hogy ne szálljon itt a por.

Természetesen a parkhoz közeli utcákban is lehetőség lesz parkolni, hiszen hétvégén díjmentesen meg lehet itt állni. Fontos, hogy az utcán csak a parkolósávokba álljanak meg a látogatók, és ne álljanak rá a zöld felületekre és a kapubejárókba. Ezt a Közterület Felügyelet ellenőrzi és bírságol.

– Hogyan juthatnak el az érdeklődők a Vasúttöréneti Parkba?

– Többféle tömegközlekedéssel, sőt vasúton is az Esztergomi vonalon. A mozgást kedvelők jöjjenek kerékpárral! A kerékpároknak és a motorkerékpároknak külön-külön parkolóhelyet biztosítunk a P1 jelű parkolónkban. Egyébként a Vasúttörténeti Park megközelítése – különböző közlekedési eszközök szerint – a kiállítás honlapján fel vannak tüntetve a „Kiállítás helyszínének megközelítése” link alatt: https://www.oldtimershow.hu/megkozelites/

Nyitvatartás: pénteken 12:00–18:00-ig, szombaton és vasárnap 09:00–18:00-ig.

A 365/2021 kormányrendelet értelmében időszaki kiállítás védettségi igazolvány nélkül látogatható. 

Az Oldtimer Show folyamatosan frissülő információi:

https://www.oldtimershow.hu/ 

https://www.facebook.com/oldtimershow/

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .