Látni és látszani

ImageHúsz évvel ezelőtt még senki sem sejtette, mekkora kultusz fogja övezni a GTI-t, de a klubok már szerveződtek…

Húsz évvel ezelőtt még senki sem sejtette, mekkora kultusz övezi majd a GTI-t, de a klubok már akkor szerveződtek… Érdeklődésük középpontjában egy dolog állt: a Golf GTI! Sok klub alakult és, hogy megismerjék egymást és egymás autóit, klubtalálkozókat tartottak. A Wörthi-tónál megrendezett GTI összejövetel eredeti célja egy exkluzív, csak klubok számára megrendezésre kerülő találkozó volt.

 

Nagyon sokáig még a VW AG is részt vett az eseményen, sőt támogatta, szervezte is azt, olyannyira, hogy a GTI rajongó tábort és Reifnitzet, mint a találkozó központját megajándékozta egy 25 tonnás Golf kettes gránit szobrával: az átrozsdásodási garancia korlátlan! Idővel, ahogy a találkozó egyre ismertebbé vált, egyre többen keresték fel és végül olyan méreteket öltött, hogy klubszinten már nem lehetett tovább szervezni. Saját irányt véve, klub-találkozóból igazi VW-fesztivállá alakult át. Volt időközben pár év, mikor hivatalosan meg sem szervezték, mégis létezett, s aki akart, ott volt.

Néhányan hittek abban, hogy újra legálissá tehető. Kiemelkedő szerepe van ebben többek közt Uli Brungs-nak (RSS Design), aki a helyi hatóságokkal egyeztetve addig kereste a megoldást, míg végül sikerült életre hívni az Autonews-Wörthersee-t. Ez volt az az időszak, mikor a GTI találkozóból Autonews lett. A rajongók nem-tetszésüket azzal nyilvánították ki, hogy inkább a „Wörthi tótúra” (Wöthersee Tour) elnevezést választották! Mára már megnyugodtak a kedélyek, furcsa mód mégis a Wöthersee Tour ment át a köztudatba.

Idén május 23-26. között került megrendezésre a mega-esemény. Nem véletlen a jelző, hiszen az idei a 20-ik találkozó a tónál! Az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján már csak a helybelieket, a helyszínen szállással rendelkezőket és azokat engedték be, akik még időben megrendelték részvételi jegyeiket. Akik ezt elmulasztották, útban a helyszín felé még mindig vehettek behajtási engedélyt, vagy igénybe vehették az ún. „Shuttlebus”-t vagy sétálhattak pár kilométert a gyönyörű tó partján, míg odaértek. Már május elején több mint 6.000 regisztrációt fogadtak, csak autókra! A szervezők tapasztalatainak megfelelően azonban legalább ötször ennyien érkeztek, nem beszélve az utasokról. Az esemény második napján, csütörtökön délután már 50.000 látogatóról szóltak a hírek!

Nyugodtan állíthatjuk, hogy Európában garantáltan, de talán világszerte is ez a legnagyobb Golf találkozó! Itt szinte minden típussal találkozhatunk a VW konszern palettájáról, elvétve még egy-két léghűtésessel is. A főszerep azonban típustól függetlenül a Golfoké. A szervezők meg is tesznek mindent annak érdekében, hogy a lehető legjobban érezzék magukat az ide utazók, akik egy héten át Golfok között élhetnek.

Ezt a célt szolgálta idén is az a sok sátor, ahol a több mint 90 kiállító mutatta be termékeit, az „aréna”, ahol a gumiégetéstől kezdve az ügyességi versenyen át számos színes program szórakoztatta a nagyérdeműt, az a rengeteg átépített kocsi, ami nem egy autó-kiállítást megaláz, egészen a tűzijátékig, ami minden eddigit felülmúlt.

Látni és látszani! Megmutatni, mivel töltötte az ember a hideg téli napokat a garázsban, erről szól az egész hét! Ez az a hely, ahol az ötletek születnek, a trendek kialakulnak, és amit egy magára valamit is adó Golf rajongónak legalább egyszer meg kell látogatni! Lehetetlen mindent leírni, minden fényképet közzé tenni, az érzést leírni, ahogy Klagenfurthoz közeledve már az autópályán elkezdenek „nyüzsögni” a tuningolt autók, amikor az ember része a show-nak és nem csak szemlélője! „Der See ruft!”: hív a tó! Mi ott voltunk.
Találkoz(z)unk a tónál jövőre is!

• VW depo 2001/1

 Kapcsolódó fotó galéria!

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .