Boldog születésnapot K70! – Karl 50 éve jár a „csendes úttörővel”

„Szeressük a VW K70-et – mert teljesen új fejezetet nyit a VW számára!” – e reklámszlogennel érkezett ötven évvel ezelőtt a piacra a Volkswagen K70. Vízhűtésével, elsőkerékhajtásával és modern formavilágával e középkategóriájú limuzin új korszakot nyitott a Volkswagennél.

Salzgitter, Németország. 1970. október 20-án itt mutatkozott be a Volkswagen új modellje, a K70 és a kifejezetten számára létesített új gyár. A sajtóközlemény bevezetője szerint: „Egy új Volkswagen, amely minden eddigitől eltér – ez a VW K70.” A lépcsőshátú limuzin valóban számos tekintetben jelölt ki új irányt, a Volkswagen pedig új és sikeres korszak küszöbére ért e modelljével.

Karl-Günter Queißer és K70 LS kocsija újra látogatást tettek a a jármű szülőhelyén, a salzgitteri üzemben

Technika

A K70 vízhűtéses motorja és elsőkerékhajtása azt jelezte, hogy a Volkswagen teljesen újszerű hajtásrendszer-koncepcióra váltott. Ez a technika később a Passat és a Golf sorozatokban is sikeresnek bizonyult. A K70 független kerékfelfüggesztéseivel a korszerű elvárásoknak is megfelelő futóművel rendelkezett, míg szokatlanul hosszú tengelytávja különösen tágas beltér kialakítását tette lehetővé és színvonalas menetkényelmet biztosított.

Biztonság

Minden kényelem mellett az aktív és passzív biztonság is meghatározó tényezőnek számított. Az olyan megoldások, mint a megerősített utascella, az első és hátsó gyűrődőzónák, a hátul, védetten elhelyezett üzemanyagtartály, valamint a minden üléshelyhez már alapkivitelben kialakított biztonságiöv-előkészítés mércéül szolgáltak e téren.

Nem mindenki hagyja, hogy ilyen magasan hordja az orrát, lapozz a cikk végére…!

Formavilág

Nem utolsósorban a még ma is modernnek ható, letisztult vonalvezetésű és célszerű formák is jövőbemutatóak voltak. A lépcsőshátú limuzint Claus Luthe, kora egyik legjelentősebb autótervezője alkotta, munkája számos eleme a Volkswagen későbbi modelljein – mint a Golf és a Polo – is megjelent.

Már a kezdetektől meggyőződéssel

Karl-Günter Queißer azok egyike, akik már az első naptól végigélték a K70 születését és az áttörést a Volkswagennél. A ma már 79 éves szakember 1970-ben az új salzgitteri üzem fényezőjeként kezdte pályafutását a Volkswagennél, s még jól emlékszik az első évekre, amely az új kezdetek és a változások időszaka volt. „Valami egészen különleges dolog volt” – foglalja össze a K70 jellemezte időket.

Az autó orrában elhelyezett motort igényesen gondozza a tulajdonos
A Claus Luthes által tervezett elegáns, egyenes vonalak mögött tágas csomag- és utastér rejlik

Vízhűtésével és elsőkerékhajtásával, négy ajtajával és mindenekelőtt mind utas-, mind csomagterének szenzációs térkínálatával az autó őt is gyorsan meggyőzte és már 1971 őszén megvásárolta első K70 modelljét. Addig Bogárral járt – a változás pedig hatalmas volt. Három K70 után egy Volkswagen Golf került a garázsába: „Az élet mindig megy tovább” – vallja a szakember, aki üdvözli és örömmel éli meg a változásokat.

A K70-től az ID.3-ig

Napjainkban mindkettővel – egy K70 LS és egy Golf 8-cal jár, s a K70 formájában régi álma vált valóra. Veterán autójával oldtimer-ralik és -túrák sikeres résztvevője, szeptemberben pedig egy salzgitteri kirándulás során régi munkahelyére is visszatérhetett. Valójában rajongói klubjában egy túrával és jubileumi rendezvénnyel szerette volna megünnepelni a K70 ötvenedik születésnapját, az idén azonban sajnos nem tették lehetővé a körülmények, így „szűk körben” ünnepelt Salzgitterben, egy egészen különleges időszak emlékeivel. Újra és újra érdeklődve álltak meg az ott dolgozók a szokatlan autónál, az egykori kolléga pedig szenvedélyesen válaszolt minden kérdésükre.

Különösen büszke arra is, hogy eddig a Golf minden generációjával járt, a „digitális”, azaz a Golf 8 formájában pedig ismét tárt karokkal fogadta a változást és a kihívást – hiszen „az élet mindig megy tovább”. Egy dologban azonban már most biztos Karl-Günter Queißer: az ID.3 is megjelenik majd garázsában.

Egy módosított VW K70-ről a VW Depo 181-es számában is olvashatsz. Keresd az Inmedio és a Relay magazin üzletekben és a kiemelt benzinkutakon, vagy rendeld meg online!

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .