Értelmet nyert a munka: Bogárból lett Volksrod

Jorge Santos-szal sajnos nem New Jersey-ben ismerkedtünk meg, és nem is vele újíttattuk fel a fürdőszobát, holott építési vállalkozóként dolgozik az óceán túloldalán. Egyszerűen csak megtetszett neki az oldalunk, az Instagram történeteink, és megkérdezte, hogyan mutathatná be büszkeségét, ezt a jócskán megpimpelt hot rod Bogarat a magyar volkswagenes társadalomnak. Küldött képeket, kitöltötte messze földön híres angol nyelvű kérdőívünket és válaszolt a kérdéseinkre.

Jorge Santos és saját készítésű Bogara, amit négy évig épített

Mikor szippantott be a Volkswagen-hobby?

Már kamaszként, amikor jobban érdekelni kezdtek az autók, felfigyeltem a Volkswagenekre, főleg a régebbi típusokra. Hatalmas kultuszuk van itt nálunk mind a mai napig. Bogárral kezdtem, természetesen, aztán építettem egy háromkerekű trike-ot VW-alapokra, később pedig egy Porsche speedster replikát is összebarkácsoltam, tehát kellő tapasztalattal bírtam, amikor hozzáfogtam ehhez a hot rodhoz.

Mit kell tudni a projekt kezdeteiről?

2014-ben vettem, s az építés mintegy négy esztendőn át tartott. Egy sima 1970-es Volkswagen Bogár az alap, amit eredetileg 1600 köbcentiméteres motorral szereltek. Tulajdonképpen egy csupasz kaszni és alváz volt csak az egész, amikor hozzám került. Csomó minden hiányzott róla, nem működött a motor, a belseje is hiányos volt.

Említetted, hogy négy éven át épült, ami elég hosszú időnek tűnik…

Persze, mert nagyrészt saját kezűleg csináltam mindent, így mindig csak a kevés szabadidőmben tudtam hozzáférni. A belsejét komplett megrendeltem a TMI-től és a fényezésre is várni kellett, de megérte. Barátom, Nico tökéletes munkát végzett, a Ken’s Kustoms csapata pedig mindezt megfejelte még egy elképesztő airbrush dizájnnal. Innen visszanézve már úgy tűnik, ment minden mint a karikacsapás, csak a logisztika és a munkaszervezés okozott gyakoribb fejtörést és némi bosszúságot.

Mi a helyzet a gépészet területén?

A Type 1 motor hengerűrtartalmát 2110 köbcentiméteresre bővítettem a megfelelő hengerfej szettel, amihez jöttek az ilyenkor szokásos ínyencségek: 44-es Empi ikerkarbik, Magna Spark 2 gyújtáselosztó, A1 Performance kipufogó rendszer. A váltómű megerősített Pro Street váltó, a turbinaház pedig Porsche. A teljes alváz és futóműrendszer meg van erősítve, a lengéscsillapítók úgynevezett dog bone (kutyacsont) illesztőcsapokkal vannak felszerelve. A 17 colos Ridler könnyűfém felnikre elöl 205/40/17, hátul pedig 235/55/17 gumikat szereltem.

A karosszéria sem maradt ki az átalakítások sorából. Mik voltak ennek a munkának a meghatározó elemei?

A tetőt 4,5 hüvelykkel alacsonyabbra szabtam és 11 hüvelykkel megnyújtottam. Így eltűntek az ajtó oszlopok, nincsenek ablakok, nincsenek ajtó- vagy bármilyen más kilincsek, kitüremkedések az autón. Előre felszereltem két régi reflektort és készült stílusban hozzá illő utánfutó, plusz egy mini trike.

Az autó utasterébe pillantva sem mindennapi enteriőrrel találkozhatunk…

Ami a belteret illeti, az első ülések egy 1967-es Camaróból származnak, az ülő alkalmatosságokat egyedi mintázatú szarvasbőr és műbőr kombinációjú kárpit fedi. A kormány sem eredeti és a váltókart is meghosszabbítottam. A figyelmes szem itt is számos különleges apróságot észrevehet.

Aktívan részt veszel egy találkozó szervezésében is. Gyakran jársz autós eseményekre?

Tulajdonképpen én vagyok a Summer Madness alapító ötletgazdája ennek az autós találkozónak. Márkafüggetlen, de mindig totál jó a hangulat, rengeteg serleget kiosztunk. Egyébként is imádjuk az autó show-kat. Egyszer részt vettem egy csarnokban rendezett kiállításon, amire nagyon készült a csapatunk – ezúton is köszönet szerető és megértő feleségemnek, amiért támogatott és bátorított –, végig idegeskedtem és izgultam az egészet, rengetegen voltak. Végül azonban díjat kaptunk és az egész addigi megpróbáltatás értelmet nyert.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .