2011-ben Wörth: harmincadszor

Igen, bármilyen hihetetlen, immár 29 éve, 1982-ben rendezték meg az első GTI fesztivált az ausztriai Wörthi-tó mellett. A még mindössze hat éve futó sportos Golf olyan népszerű volt már akkor is, hogy néhányan úgy gondolták, találkozniuk kell és megosztani tapasztalataikat, megmutatni egymásnak járgányaikat.

 

 

Aztán pár év alatt olyan népszerű lett nemcsak a Golf GTI, de a rendezvény is, hogy egyre többen és többen, egyre több típusú Volkswagennel jöttek és találkozónak induló eseményből VW-fesztivál és nép(autó) ünnepély lett.

Idén valószínűleg nagyon kitesznek magukért az Adolf Stark polgármester által vezetett szervezők és minden korábbinál nagyobb szabású, programokban és kiállítókban bővelkedő rendezvényt kínálnak azoknak, akik elzarándokolnak stájer ország eme festői hegyekkel körülvett tavához.

Összefoglaló a tavalyi eseményekről:

{vimeo}13665374{/vimeo}

 

Aki még nem volt, annak érdemes tudni, hogy már a hivatalos események (2011. június 1-4.) előtt egy héttel beveszik a tó körüli települések utcáit a Volkswagenek és a mintegy 40 kilométeres útszakasz a tó körül több helyen is kialakulnak olyan gócpontok, ahol nagyobb számban gyűlnek össze a nagyrészt fiatalokból álló volkswagenes bandák. Ezek a pontok elsősorban a benzinkutak, illetve az úton-útfélen fellelhető kempingek.

Fontos tudni, hogy rendkívül szigorú biztonsági intézkedések lépnek életbe a találkozó idején, rengeteg járőr és köztéri kamera figyeli a rendbontókat, ezért érdemes minden kresz és egyéb szabályt betartani, üveget nem bevinni a hivatalos helyszínre, és a vadkemping sem megengedett.

Bár a szervezők évről-évre próbálják elkerülni, hogy a hivatalos megnyitó előtt napokkal már szinte teljes értékű találkozó legyen, ennek ellenére sokan kihasználják, hogy ekkor még nincs olyan hatalmas tömeg Reifnitzban és belépőt sem kell fizetni. A hallék ekkor még csak épülnek, de a lényeg, a rengeteg szebbnél szebb autó már ekkor folyamatosan cirkulál a tó körül.

Persze nem érdemes a belépőre sajnálni a pénzt, mert a Volkswagen és az Audi grandiózus, tó partra épített standja csak a hivatalos program alatt tekinthető meg és ekkor nyitnak a kiállítási sátrak is, ahol hatalmas akciókkal várják a látogatókat.

Aki autóval is szeretne behatjtani a fizetős részre (ez általában Reifnitz és Maria Wörth), az online is megrendelheti a jegyet némi kedvezménnyel, február 28-ig 45 euróért, március 1 és április 26 között pedig 50 euróért.

Itt kell regisztrálni: http://www.anmeldesystem.com/freizeit/autonews/de/ és kitölteni az adatlapot. Ha az igénylés megfelelően lett kitöltve, akkor a visszaigazolásban szerepelni fog a megrendelés száma, amit ki kell nyomtatni és az esemény bejáratánál felmutatni.

Gyalogos belépőt is kell fizetni. Ennek áráról jelenleg nincs hivatalos információnk, de tavaly 3 euró volt személyenként.

A Wörthi kirándulásunk legköltségesebb tétele valószínűleg a szállásdíj lesz, mert akár kempingben, akár vendégházban alszunk, a díjak 20-40 euró között változnak egy főre, egy éjszakára. Jobb esetben ebben a kontinentális reggeli is benne van. Ha nem szándékozunk autóval behajtani, akkor érdemes egy közeli kempingben megszállni, például Keutschach-ban:

http://www.brueckler.co.at/

http://www.strandcampingbruecklersued.at/

Innen akár gyalog is lesétálhatunk Reifnitz-be, de a shuttle buszok is sűrűn közlekednek. Ami az étkezést illeti, szerte a tó körül sűrűn megtalálhatók az élelmiszer láncolatok áruházai, talán így enyhíthetjük étvágyunkat a legkedvezőbb áron, de aki nem sajnálja az eurót egy kis kulináris élvezetre, annak érdemes kipróbálnia valamelyik helyi éttermet legalább egyszer, mert az ételek minősége – azt kell hogy mondjuk -, messze a magyar átlag felett van.

További infók a GTI fesztiválról:

http://www.woertherseetreffen.at

Szálláskereső itt!

Négy nap a Wörthi-tó partján úti beszámoló:

http://ongo.hu/elmenybeszamolok/2391?req=elmenybeszamolok/2391

 

 

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .