Kárpáti Farkasok Erdélyben

Túlzás nélkül állíthatom, hogy túránk fénypontja péntek volt, amikor meglátogattuk a Lészpeden tanuló magyar diákokat, akik gyönyörű műsorral leptek meg minket, csodaszép népviseletben adva elő mindezt. Ajándékainknak nagyon örültek, de ennél is nagyobb sikere volt annak, hogy bogárral és busszal mentünk el fagyizni. Persze visszafelé már nem mi ültünk a volán mögött, szinte valamennyi gyerek vezette valamelyik járművünket. A busz aztán 16 gyerekkel kirándulni indult, aminek a csattanója az volt, hogy a dupla záróvonalon fordulást a helyi rendőr sem nézhette jó szemmel.

A jelentős mennyiségű helyi pálinkát fogyasztott sofőrrel egy darabig próbált is kommunikálni, aztán látva ennek eredménytelenségét, útjára engedte a társaságot. A vidámra sikeredett történet mégis szomorúsággal töltött el, mert megdöbbentő félelem lett úrrá a gyerekeken a rendőr láttán. Sajnos az elmúlt évtizedekben minden eszközzel elnyomták azt, hogy vállalják magyar-csángó identitásukat.

Magyarországi emberrel találkozni főbenjáró bűnnek számított. Szerencsére ma már demokrácia van arrafelé is. Lehet tanulni, szervezkedni, az erőszakos románosítást egyes vélemények szerint ma már csak a romániai katolikus egyház tekinti céljának. Egy újabb átmulatott éjszaka után érkeztünk meg a székelyudvarhelyi bogarasok – magyarországi találkozók többségét felülmúlóan megszervezett – rendezvényére.

Ezzel nem a hazai találkozókat húzom le, inkább az említésre méltó, hogy odakint egy helyi VW kereskedő több ezer dollárnyi támogatást is tud adni az öreg bogarasoknak, idehaza az is nagy eredmény, ha néhány reklámsapkát sikerül összekoldulni, tisztelet a kivételnek. Mivel minden bizonnyal lesz még itt beszámoló erről a – mai határainkon túli – találkozóról, ezért legyen elég annyi, hogy nagy buli volt, megérte azt a pár száz kilométeres autókázást.

Vasárnap szomorúan indultunk vissza és szinte egy fenékkel nyomtuk le a nagy távot. Dicséret a bogaraknak és a busznak, hiszen mindegyik megjárta a több mint 2000 kilométeres nagy utat. Köszönet mindazoknak, akik segítették a csángó gyerekeket. Valamilyen szinten kijár a tisztelet azoknak is, akik végigcsinálták ezt a túrát. Fórumos nevükön: Domievez, barátnője Timi, Gsattila1303, te_o, Qzma, IQ23, és jómagam partizán.

Szólj hozzá Te is! {mos_fb_discuss:10}

VW depo 2006/11

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

{gallery}uticel/karpati{/gallery}

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .