1.2 TSI és 1.6 TDI

ImageA VW bemutatta legújabb motorgenerációját, melynek tagjai kisebb lökettérfogat mellett is kiválóan teljesítenek.

Rendkívüli gazdaságosság, csekély károsanyag-kibocsátás mellett – az elmúlt évek során az új fejlesztésű TSI-motorok keltettek rendre feltűnést a Bécsi Motor-szimpóziumok alkalmával. A Volkswagen az idén is a „downsizing” TSI és TDI aggregátjaiban rejlő lehetőségeit hangsúlyozta, s két új konstrukciót is bemutatott. Az 1.2 TSI és 1.6 TDI formájában a Volkswagen még kisebb összlökettérfogat mellett valósította meg jövőbe mutató technikáit.

Dr. Jens Hadler, a Volkswagen motorfejlesztési részlegének vezetője így kommentálta: „Még messze nem aknáztuk ki teljes mértékben a belsőégésű motorokban rejlő lehetőségeket. E két konstrukció jól mutatja, milyen hatékonyan mérsékelte a Volkswagen a széndioxid-kibocsátást és az üzemanyag-fogyasztást, mégpedig vállalható költségszinten. Az 1,2 literes TSI és az 1,6 literes TDI révén a „downsizing” gyakorlata fokozatosan immár a volumenszegmensekben is megjelenhet.“

Az 1,2 literes, 77 kW / 105 LE teljesítményű TSI erőforrással a Volkswagen TSI-motorcsaládját teszi teljessé. Annak érdekében, hogy kisebb hengerűrtartalma ellenére teljesítmény- és forgatónyomaték-szintje tekintetében egyaránt meggyőzőnek bizonyuljon, a közvetlen benzinbefecskendezést turbófeltöltő egészíti ki. Mindennek eredményeképpen 175 newtonméteres maximális nyomatéka már igen alacsony, mindössze 1.500-as percenkénti fordulatszámtól rendelkezésre áll.

A kisméretű, ám erős technikák fejlesztése során a tervezők fokozott hangsúlyt fektettek a veszteségteljesítmény következetes mérséklésére és a könnyűszerkezetes építési mód alkalmazására. Az alumínium forgattyúházzal készült, s teljes egészében új fejlesztésű égésfolyamattal működő konstrukció a dinamikus teljesítmény-leadás, az alacsony üzemanyag-fogyasztás és a csekély károsanyag-kibocsátás ideális kombinációját kínálja a Volkswagen nagy darabszámban készülő erőforrása számára. E tulajdonságok már elődje, az 1,4 literes TSI esetében is komoly elismerést váltottak ki, amely 2006. óta három egymást követő évben is elnyerte az „Év Motorja“ díjat.

Az új 1,6 literes TDI konstrukciót Falko Rudolph, a Volkswagen dízelmotor-fejlesztési részlegének vezetője egyenesen „olyan sokoldalú, mint maga a Golf“ jellemzéssel mutatta be a szimpóziumon. A Polo és a Golf új belépőmotorját alacsony üzemanyag-fogyasztás mellett produkált színvonalas menetteljesítmények jellemzik, s 55 kW / 75 LE (csak a Polo), 66 kW / 90 LE és 77 kW / 105 LE teljesítménylépcsőkben jelenik meg.

Modulrendszerű felépítésének köszönhetően a jövőben ez az 1,6 literes TDI-motor szolgál majd a Volkswagen összes négyhengeres dízelkonstrukciója alapjául, megfelel az EU 5 kipufogógáz-szabvány követelményeinek, s a legjobb adottságokkal rendelkezik a jövőbeni emissziós előírások teljesítése tekintetében is.

Az új 1,6 literes TDI fejlesztése során megfogalmazott legfontosabb célkitűzéseket – mint például üzemanyag-fogyasztása mérséklése – egyebek mellett a belső súrlódási veszteségek visszafogásával sikerült teljesíteni. Az olyan adottságok, mint a takarékos üzem és a magas fokú dinamika mellett azonban a csekély széndioxid-kibocsátásra is nagy figyelmet fordítottak, amit oxidációs katalizátorral kiegészített motor-közeli dízel részecskeszűrővel sikerült megvalósítani. A 1.2 TSI és az 1.6 TDI még az idén megjelenik a Polo és a Golf motorválasztékában.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .