Automata vagy manuális?

Használtautó vásárlása előtt nagyon sok döntést kell meghoznunk, amelyek a későbbiek során befolyásolhatják a vezetési élményt, a kocsinkra fordítandó költségeket, vagy akár azt is, hogy milyen gyakran kell majd szervizbe járnunk autónkkal. Most induló sorozatunkban igyekszünk olyan kérdésköröket feldolgozni, amelyek segíthetik a döntés előkészítését, vagy amivel mindenképpen érdemes a vásárlás előtt foglalkozni. Az első részben az automata és a kéziváltó előnyeit, illetve hátrányait elemezzük.

 

Az autóipar első időszakában az erőátvitel kizárólag kézi kapcsolású váltóval volt kivitelezhető, az automaták először az 1950-es években jelentek meg az Amerikai Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy egyszerűsítsék a sofőrök dolgát vezetés közben. Az autók kezelését sikerült megkönnyíteni, a vezetőknek mindössze a haladás irányát kellett beállítani a váltón, innentől kezdve pedig csak a gáz és fékpedállal, valamint a kormánnyal kellett foglalkozni. Az automataváltók népszerűsége éppen ezért hamar nőtt Amerikában, és akinek problémája volt a kéziváltó használatával, dönthetett úgy, hogy kizárólag automata gépkocsira szerez jogosítványt.

Az első automataváltók általában 2-3 fokozatosak voltak, ami az akkori hat- és nyolchengeres, nagyteljesítményű amerikai autók esetében elegendőnek bizonyultak mindaddig, amíg az autók fogyasztása nem vált szemponttá. A nyolcvanas évek végén az emelkedő üzemanyagárak miatt változtak a fejlesztések irányai, az autógyártók rájöttek arra, hogy a takarékosság az automataváltó esetében is a fokozatok számának növelésével érhető el. Így jött létre először a 4-5, majd a 6-8 fokozatú automata váltó, ahol a magasabb fokozatok nagyobb sebességű haladást tettek lehetővé alacsony fordulatszám mellett. Új konstrukcióként megjelentek a fokozatmentes automaták is.

A régi váltókkal ellentétben az újak már mind elektronikus vezérlést kaptak, és a szoftver azóta óriási szerepet játszik a váltó működésében. A legújabb automaták már arra is képesek, hogy alkalmazkodnak a vezető stílusához. Sportos vezetés estén engedi kipörgetni az alsó fokozatokat, illetve hamarabb visszavált, míg finom gázpedálkezelést érzékelve úgy kapcsol, mint a legtakarékosabb vezető.

A takarékosság mellett a sebességváltók hatásfokának javítása is cél volt, aminek köszönhetően az autók dinamikája, és teljesítménye is sokat javult az elmúlt időszakban. Gyökeres változást hozott a kettős tengelykapcsolós váltó, amely esetében a belső erőátvitel ugyanúgy zajlik, mint a kézi kapcsolásúnál, csak a kapcsolást automatizálták. Ennél a szerkezetnél két mechanikus kézi kapcsolású váltót építenek össze úgy, hogy az egyik váltó félben vannak a páros, a másikban pedig a páratlan fokozatok. Ezek gyorsításkor egymást váltogatva felváltva kapcsolnak ki-be. A váltás olyan rövid időt vesz igénybe ez esetben, hogy nem történik vonóérő megszakítás, és az autó a váltás során nem is bólint. Mindössze a fordulatszámmérő billenésén lehet érzékelni a fokozatok kapcsolását. Ennél finomabb váltásra a jelenlegi technikai megoldások mellett a  fokozatmentes automata képes, amely esetében két kúpos tárcsapár között egy acéllánc nyugvó súrlódással adja át a nyomatékot.

Napjainkra az automataváltó nagyon sok tekintetben utolérte a kézi kapcsolásút, sőt, több szempontból már túl is tesz rajta. A fokozatok kapcsolásának sebessége például már közel azonos, a váltás időzítése hajtóanyag-takarékosság szempontjából sok esetben jobb az automatáknál. A fékek kopása is megegyezik mindkét esetben, mert az új automatáknál már hasonló motorfékhatásra lehet számítani, mint a manuálisnál.  Ennek ellenére helyes használat mellett alapvetően ez utóbbi számít egyelőre strapabíróbbnak, és hosszabb élettartamúnak is. A váltók fenntartásában is mutatkozik különbség. A manuális hosszabbtávon olcsóbb, annak ellenére, hogy jellemző hiba lehet a tengelykapcsoló tárcsa, és a kiemelő berendezés kopása, amit időközönként cserélni kell. Mivel azonban az automata szerkezete jóval bonyolultabb, és összetettebb, a meghibásodás lehetősége is magasabb.

Az automaták esetében a leginkább jellemző problémaforrást a mechatronika jelenti, de a fenntartási költségeket nagyban növeli az is, hogy bizonyos időközönként olajat kell cserélni a váltóban. Ez különösen igaz az egy olajkörös váltókra (pl. 6 fokozatú DSG), ahol ugyanaz az olaj keni a fogaskerekeket, mint ami a hidraulikus részben működteti a kapcsolást. Itt ugyanis a fogaskerekek érintkezésekor lekopó kis fémrészecskék a szűrők ellenére bekerülhetnek az olajba, ami zavarhatja a váltó működését. Ahol a fogaskerekek és a hidraulika külön olajkörbe esnek (pl. 7 fokozatú DSG), ott ez a probléma elhárul, azonban az olajcsere így is szükséges. A rendszer bonyolultsága miatt a fokozatmentes automatáknál is jelentős költségek jelentkezhetnek, itt a legnagyobb problémát az okozhatja, ha csökken a váltó olajnyomása, ugyanis emiatt megcsúszhat az erőátvitelt végrehajtó acéllánc, ami tönkreteheti az egész szerkezetet.

„Racionális érveket könnyen fel lehet sorolni az automata és a manuális váltó mellett, azonban a szubjektív tényezőket nem könnyű kizárni autóvásárlás előtt. Érdemes azonban a szerződés aláírását megelőzően nagy figyelmet fordítani a váltó állapotára, mert így sok felesleges kiadást kerülhetünk el a későbbiekben” – mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója, majd hozzátette: „Azzal mindenképpen számolnunk kell, hogy az automataváltó új és használt autó esetében is feláras, így manuális váltóval szerelt kocsihoz olcsóbban tudunk hozzájutni”.

 

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .