Az üzemanyag fogyasztást csökkentő rendszerről

Használtautó vásárlása előtt nagyon sok döntést kell meghoznunk, amelyek a későbbiek során befolyásolhatják a vezetési élményt, a kocsinkra fordítandó költségeket, vagy akár azt is, hogy milyen gyakran kell majd szervizbe járnunk autónkkal. Sorozatunkban igyekszünk olyan kérdésköröket feldolgozni, amelyek segíthetik a döntés előkészítését, vagy amivel mindenképpen érdemes a vásárlás előtt foglalkozni. Ebben a részben azzal a kérdéskörrel foglalkozunk, hogy mennyire megbízhatóak a start&stop rendszerrel szerelt autók.

 

A megemelkedett üzemanyagárak az autótulajdonosok nagy részét a takarékosságra ösztönzik. Van, aki kevesebbet ül a volán mögé, van, aki jóval lassabban közlekedik, mint korábban, és akad olyan, aki különböző alternatív megoldásokat keres az olcsóbb közlekedésre. Ezt az igényt az autógyártók is felismerték, és közülük egyre többen törekednek arra, hogy megfelelő megoldást találjanak e szükségletre. Az a tendencia is megfigyelhető, hogy egyre több új autó esetében alkalmaznak olyan technikát, amely gyárilag segít abban, hogy takarékosabban autózhassunk. Ezek a megoldások a jelenlegi technológiára épülnek, ahol benzin-, vagy dízelmotorral szerelt autókat optimalizálnak. Sokakban felmerül a kérdés, hogy hosszútávon mennyire megbízhatóak ezek a kocsik, mi ennek jártunk utána.

 

Az alacsonyabb fogyasztásra és károsanyag kibocsátásra hangolt autók elnevezései márkánként eltérőek (pl. GreenLine, BlueMotion, Ecomotive, ecoFlex), azonban sok tulajdonságban hasonlóak. Közös jellemzőjük, hogy ezek a modellek általában Start&Stop rendszerrel szereltek, képesek a fékezési energia visszanyerésére, módosított a váltó áttételezésük, javított a légellenállásuk, csökkentett a súlyuk és kisebb gördülési ellenállású gumiabroncsokon futnak. Ezek a tényezők összességében akár 15-20 százalékot is megtakaríthatnak nekünk, azonban azzal szembe kell nézni, hogy a plusz technikai megoldások hosszútávon valamivel növelhetik az autó meghibásodásának lehetőségét.

 

A Start&Stop rendszer alapötlete arra épül, hogy amikor nincs szükség a gépkocsi mozgatására (pl. dugóban, vagy piros lámpánál), akkor motorra sincs szükség, magyarán érdemes leállítani azt. Ez előnyös a környezetvédelem, és a spórolás szempontjából is. Az automatizált rendszerben, ha minden feltétel adott (bekötött vezetői öv, becsukott ajtó, felengedett tengelykapcsoló pedál, üres fokozat, automatáknál a fékpedál folyamatos nyomva tartása), akkor a motor magától leáll, és a tengelykapcsoló benyomásával indul be újra. A leállítás már 25-30 másodperc után megtakarítást eredményez, és csak ezzel a funkcióval akár 10 százalékos fogyasztás csökkenést érhetünk el. (Rövidebb, 1-2 másodperces megállások esetén érdemes kikapcsolni a rendszert, mert ebben az esetben nőhet az autó étvágya.)

 

„Sok érdeklődő teszi fel azt a kérdést értékesítőinknek, hogy a Start&Stop rendszer mennyire terheli a motort és az önindító, illetve, hogy mennyire megbízható. Ami nem tesz jót a motornak, az a hidegindítás, de ilyenkor még nem is aktivizálódik a rendszer, hanem csak az üzemi hőfok elérése után. A gyakori indítás leginkább az indítómotort és az akkumulátort veszi igénybe, de mivel ezeket kifejezetten e terhelésre alakították át, normál esetben évekig problémamentesen közlekedhetünk” – mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.

 

A rendszer egyik legfontosabb eleme a speciális akkumulátor, amely jól kezeli a nagy töltő, és kisütő áramot is, aminek következtében hosszútávon is tartós a Start&Stop-os autókban. A hagyományos akkumulátor ezzel szemben csak rövid ideig bírja ezt a terhelést, ráadásul a fékenergiából termelt energia tárolására sem képes, ami a generátor működését könnyítené normál esetben. „Használtautó vásárlás előtt mindenképpen fordítsunk figyelmet az akkumulátorra, mert ha nem a speciális energiaforrás van a kocsiban, számolnunk kell azzal, hogy rövid időn belül akkumulátort kell cserélnünk. Ezeknél az autóknál minden esetben a speciális AGM akkut javasolt megvenni, ami 40-60ezer forintért kapható” – vélekedett Horváth Zoltán.

 

Az alacsony fogyasztásra hangolt kocsik esetében nagy szerepet játszik a motor szoftverének átprogramozása is, amely engedi, hogy az erőforrás alacsony fordulatszámon hajtsa az autót. Emiatt jellemzően hosszabb áttételezésű, alacsony belső súrlódású, ötfokozatú váltót kapcsolnak a motorhoz, amelynek az ötödik fokozata fordulatszám csökkentő áttétel. Magyarán az autó négyesben éri el a végsebességét, az ötödik fokozat a folyamatos, takarékos haladáshoz használható. Az automaták esetében a váltószoftvert is takarékosra szabják ilyen esetben, ami ezt a szempontot tartja szem előtt a váltások során.

 

Az autó fogyasztásán tovább segít a javított légellenállás (pl. beburkolt orr rész, vagy padlólemez), az alacsonyabbra süllyesztett kocsiszekrény. A súlycsökkentés sem utolsó szempont a takarékos autónál, amit a gyár a felesleges kellékek mellőzésével ér el (pl. pótkerék helyett defektjavító készlet).

 

„Amíg a jelenleg hagyományosnak számító autók jellemzőek az utakon, a magas üzemanyagárak miatt egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az üzemanyag kímélő rendszerekkel szerelt járművek. A vásárlóknak jelenleg azonban még kevés a tapasztalata ezen a téren, így valamivel óvatosabbak az ilyen rendszerű autókkal. Az általános tanács azonban itt is érvényes, tehát üzletkötés előtt érdemes szakszervizben átnézetni autónkat, és ha ők mindent rendben találnak a kocsival, akkor ne tartsunk ezektől a változatoktól” – tette hozzá a márkaigazgató.

 

A Weltauto-ról
A minőségi használtautók forgalmazására létrehozott Weltauto program 2001-ben, ausztriai mintára valósult meg Magyarországon. Az évek során a márka a hazai piac meghatározó szereplőjévé vált, a használtautó-kereskedők közül jelenleg a Weltauto rendelkezik egyedül országos értékesítői hálózattal. A 38 értékesítőhelyet számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, kifogástalanul szervizelt és kitűnő műszaki állapotú autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Weltauto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó-vásárlás esetén.
Bővebb információt a www.weltauto.hu honlapon talál.

 

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .