Mint a gyári

Mindig is nagy volt az igény az autógyári minőségű javítótechnikára. Most újabb eszköz jelent meg, amellyel a gyári felületvédelem utánozható. A Henkelhez tartozó Teroson és Loctite márkák folyamatosan fejlesztik a termékeiket. És nem csupán a felületvédő, tömítő, ragasztó, hangszigetelő anyagokat, hanem az azok felhordására való eszközöket is. Erre azért van szükség, mert az anyagok is változnak, valamint az autógyári technológiák folyamatosan fejlődnek és a javítóiparnak ezzel lépést kell tartani.

 

Mindig is nagy volt az igény az autógyári minőségű javítótechnikára. Most újabb eszköz jelent meg, amellyel a gyári felületvédelem utánozható. A Henkelhez tartozó Teroson és Loctite márkák folyamatosan fejlesztik a termékeiket. És nem csupán a felületvédő, tömítő, ragasztó, hangszigetelő anyagokat, hanem az azok felhordására való eszközöket is. Erre azért van szükség, mert az anyagok is változnak, valamint az autógyári technológiák folyamatosan fejlődnek és a javítóiparnak ezzel lépést kell tartani.

A zsírtalanítás fontos lépés


A Henkelhez tartozó Teroson és Loctite márkák folyamatosan fejlesztik a termékeiket. És nem csupán a felületvédő, tömítő, ragasztó, hangszigetelő anyagokat, hanem az azok felhordására való eszközöket is. Erre azért van szükség, mert az anyagok is változnak, valamint az autógyári technológiák folyamatosan fejlődnek és a javítóiparnak ezzel lépést kell tartani.

 

Szín keverése a rücsihez

 

A javításoknál nem csak a felhasznált felületvédő-korrózióvédő anyagok minősége számít, hanem a felhordható rétegvastagság, valamint a kötési idő. Hiszen, ha több rétegben kell felvinni az anyagot, az több munkát és hosszabb javítási időt is jelent, ami pénzbe kerül. Ugyanígy hátráltatja a munkát a lassú kötés, hiszen amíg nem szárad meg a felhordott anyag, addig áll a munka.ű

 

Az anyag igen vastag rétegben felhordható

 

Így a korszerű anyagokkal szembeni követelmény a vastag rétegben történő, folyásmentes felhordhatóság, valamint a gyors kötési idő. Emellett természetesen minden olyan helyen való alkalmazhatóság, ahol a gyár is használ felületvédelmet. Azonban túl sok specializált anyag sem jó, ezért szerencsés, ha egyes funkciók összevonhatók, például a külső kavicsfelverődés elleni anyag egyben alvázvédőként is felhasználható legyen.

 

Ködölés a rücsivel

 

A Teroson gyári szakembere, Hermann Schwarze mutatta be nekünk az újdonságaikat. Elsőként egy színezhető rücsi felhordása volt a téma, amelyhez a normál fényezőpisztoly használható. Az anyag szépen terül és igen vastagon, egy rétegben felhordható. A fényező-technikákkal nagyon jól kezelhető, ködölhető.

 

A felület megkarcolásával látható az anyagvastagság

 

A következő anyag egy varratvédő, amely kartuspisztolyból nyomható ki. Akár az összeillesztendő felületek közé, hegesztés előtt is felhordható, ponthegeszthető. Azonban az autógyárak ezt a típusú varratvédőt a lemezélekre, hegesztés után juttatják fel, így a Teroson szakembere is ezt a megoldást javasolta.

 

A varratvédő kartusból nyomható ki


A varratvédő függőleges felületről sem „csúszik” le

 

A hangszigetelő habanyagok pótlására egy spray kiszerelésű anyagot javasoltak, a hivatalos neve a Terofoam, a nem hivatalos az osztrák kézigránát, mivel kibontás előtt a fejrész műanyag biztosítója a kézigránátok biztosítójára emlékeztet. Az építőipari purhabokkal ellentétben kétkomponensű, csökkentett terjeszkedésű. Mindkét tulajdonság nagyon fontos, üregekbe juttatva kikötés közben nem nyomja szét a lemezeket. További különlegessége, hogy a hab kifújás után formázható, így sík felületeken is kialakítható hangszigetelő réteg, vagy szobrászkodva kipótolható a gyári, balesetben vagy a javítás során károsodott réteg.

 

Speciális kétkomponensű pur-hab

 

A kartus kiszerelésű anyagok felhordási módszereiben is akad változás bőven. A Teroson kifejlesztett egy új, nagy nyomású pisztolyt, amely a szervizekben alkalmazott (a gyárihoz képest) alacsony nyomású sűrített levegős rendszerekkel alkalmazva állít elő magas nyomású levegőt. A pisztoly 10 bar fölötti nyomásával egyrészt a megszokott levegős vagy kézi pisztolyokkal lényegében kinyomhatatlan kemény anyagok (legújabb generációs szélvédőragasztók) is kinyomhatók, másrészt a nagy nyomással és speciális szórófejekkel olyan szóráskép és felhordási vastagság alakítható ki, amelyet eddig csak az autógyári technológiákkal értek el. Persze nem árt, ha ehhez a pisztolyhoz a vastagon felhordható, modern felületvédő, varratvédő anyagokat használjuk, amelyek nem folynak meg függőleges felületeken sem.

A varratvédelemhez, szélvédőragasztáshoz, vagy bármilyen kartusból kinyomandó anyag egyenletes felhordásához fejlesztett egyszerű beállítható műanyag távtartó is nagy segítség lehet. A távtartó a kartus csőrére illeszthető, így például egy lemezélen végigvezetve pontosan követhető a varrat, vagy szélvédőragasztáskor a szélvédőfészek formája.

 

Távtartó a kartus csőrére

 

Távtartó használata

 

A nagynyomású pisztollyal egy kartus kifogyasztásához 5 másodperc is elég

 

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .