Tavaszi ültetés

 Ha olyan változtatást szeretnénk autónkon, ami nem csak a külcsínre van jó hatással, de az útfekvést is javítja, akkor legkézenfekvőbb megoldás, ha ültetünk a kasznin.

Ha olyan változtatást szeretnénk autónkon, ami nem csak a külcsínre van jó hatással, de az útfekvést is javítja, akkor legkézenfekvőbb megoldás, ha ültetünk a kasznin. Ehhez a művelethez pedig nem vetőmagért, vagy palántákért rohanunk a kertészetbe, hanem felkeressük kedvenc tuning viszonteladónkat, aki – zsebünk mélységétől függően – számos rugó és gátló gyártmányt ajánl majd. A lengéscsillapítók rugói egyrészt a jármű terhelhetőségében játszanak fontos szerepet, másrészt a megfelelő úttartásért, stabilitásért és a felfüggesztés keménységéért felelősek.

 

 Általában az összenyomódási értékük szerint osztályozhatjuk őket. Minél nagyobb ez az érték, annál nehezebb a rugót összepréselni. Ezt általában gramm/mm-ben szokták megadni, ami azt jelenti, hogy mekkora súly szükséges ahhoz, hogy egy millimétert összenyomódjon a rugó. Az úgy nevezett progresszív rugóknál már két értéket szokás megadni: pl. 300-500 g.

Ez azt jelenti, hogy az első inch összenyomódásához milliméterenként 300g terhelés szükséges, a következőhöz már 330 és így tovább, egészen 500g-ig, a rugó teljes összenyomódásáig. A rugókat kialakításuk alapján is megkülönböztetjük. A normál rugóknál a spirálok egyforma távolságra helyezkednek egymástól, terhelésnél egyenlő mértékben nyomódnak össze.

A kétlépcsős rugókat két különböző spirál távolsággal gyártják: a rugó felső részénél ritkább, míg az alsó felénél sűrűbb a spirálok közti távolság, így kisebb terhelésnél komfortosabb marad az útfekvés, nagyobb terhelésnél viszont működésbe lép a keményebb szakasz.A progresszív rugóknál a spirálok közötti távolságok fokozatosan csökkenek, így teljesen más összenyomódási értékkel rendelkeznek. Az első centiméterekig könnyű összenyomni a rugót, de ahogy egyre jobban terheljük, annál keményebbek lesznek.

A progresszív rugók tehát szinte minden útviszonyra megfelelőek. Számos neves tuning cég is árulja ezt a fajtát, például az Eibach vagy a H&R. Kiválóan használhatók mindennapi autózáshoz, és a sportos vezetéshez is. A normál rugókat inkább a gyorsulási vagy pályaversenyek indulói használják, ahol nem hátrány az állandó rugó összenyomódási érték. Ez utóbbi típus az olcsóbb.

Mégis, ha autónkat nem csak kiállítási darabként, de mindennapos közlekedési eszközként is használni szeretnénk, akkor szükségünk lesz a megfelelő sportfutómű, vagy ültető szett megvásárlására. Az igazság az, hogy a minél jobb felfüggesztés elérését szinte tudományos alapossággal tervezik, sokkal komplikáltabb dolog annál, mint egy egyszerű rugócsere, ami sok esetben csak az autó megjelenését sportosítja, a viselkedését kevésbé.

VWdepo 2006/5

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .