Alupolírozás

Az utóbbi években egyre népszerűbbek a polírozott könnyűfémfelnik és apróbb kiegészítők az autók csinosítása terén. A fényesítést általában tuningcégek, szakműhelyek végzik, de kellő türelem, kézügyesség, precizitás birtokában ez a művelet otthon is elvégezhető.

Az utóbbi években egyre népszerűbbek a polírozott könnyűfémfelnik és apróbb kiegészítők az autók csinosítása terén. A fényesítést általában tuningcégek, szakműhelyek végzik, de kellő türelem, kézügyesség, precizitás birtokában ez a művelet otthon is elvégezhető.

 

Leegyszerűsítve úgy lehetne szemléltetni a dolgot, mintha egy csúcsokkal, völgyekkel tarkított hegyvonulatot kellene a nagyalföld síkságává varázsolnunk. Mikroszkóppal ugyanis hegyeknek látszódna a polírozatlan keréktárcsa felülete. A szakműhelyekben persze gépek segítségével végzik el a feladatot, a közelmúltban olyan szerkezetet is bemutattak, ami teljesen automatikusan végzi a műveletet, a legutólsó fázisban egy speciális anyaggal teli kádban fogatják meg a felniket így biztosítva a tökéletesen fénylő felületet. De miért is ne próbálnánk meg magunk, ha van elég türelmünk és szeretnénk egy kicsit spórolni.

1. A felületek előkészítése

A polírozás elve egyszerű, de nagyon sok munkát és kellő odafigyelést igényel. Tegyük fel, szeretnénk kipolírozni egy könnyűfémfelni peremét. Erre a felnitől függően két megoldás kínálkozik. Az első eset, ha a perem a lakkozás alatt festve is van (pl. az alacsonyabb árfekvésű RH Cup felniknél). A második esetben a perem metálfényű, míg a felni többi része ezüst (pl. a drágább RH Cup felniknél). Itt a lakkozás a sima felület védelmére szolgál.

Ha az első esetben említett felnink van, a leggyorsabb megoldás, ha a peremet lehomokszóratjuk, ezt azonban csak kevés helyen végzik, s amellett költséges is. Nem marad más hátra, mint a festéket csiszolópapír segítségével kézzel lecsiszolni. Ezt addig kell végezni, míg a felület egyenletesen fémtiszta nem lesz, festéknyom még apró foltokban sem maradhat.

Ha a második estről van szó, akkor egyszerűbb a dolgunk. Itt olyan oldószer szükséges, ami lemarja a lakkréteget a felületről. Az egyliteres kiszerelés kb. négy felnihez elegendő. Az oldószert vékony ecsettel lehet felvinni a kívánt helyre vastagon, egyenletesen elosztva. Figyelem! Ha a sav a maratni nem kívánt felülethez ér, ott azonnal matt folt keletkezik. Ezért ha példánknál maradva csak a peremet szeretnénk kezelni, akkor mellette érdemes ragasztószalaggal védeni a többi felületet. A kezelt részről kb. 5–10 perc múlva oldódik le a lakk nagy hólyagokban. A levált réteg műanyag(!) spaklival egyszerűen eltávolítható. Itt is, akárcsak az első estben, teljesen fémtiszta felület elérése a cél. Vannak olyan fenik is, melyeknél a teljes felületet csak lakkozzák, nincs alatta festés, ezeknél szintén elegendő csak az oldószer használata a megtisztításhoz.

 

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .