A Seat a WTCC bajnoka

ImageA Seat a FIA Túraautó Világbajnokság (WTCC) hétvégi versenyén megszerezte a bajnoki címet!

Az idei tökéletes szezon megkoronázásaként a SEAT a FIA Túraautó Világbajnokság (WTCC) hétvégi versenyén megszerezte a bajnoki címet. A japán Okayama pályán elért kitűnő eredményeknek köszönhetően először nyert a spanyol márka dízel versenyautóval ebben a sorozatban bajnoki címet.

Yvan Muller megszerezte első világbajnoki címét a SEAT Leon TDI WTCC versenyautóval
A SEAT két világbajnoki címmel, 12 győzelemmel és 19 dobogós helyezéssel zárta a szezont Makaóban
Gabriel Tarquini a világbajnokság második helyezettje a SEAT Leon TDI WTCC-vel

A november 15-16-i hétvégén Makaóban megrendezett FIA Túraautó Világbajnokság utolsó futamán Yvan Muller megszerezte a bajnoki címet. A francia pilóta remek szezont zárt, 3 győzelme és további 5 dobogós helyezése segítette hozzá a világbajnoki címhez, amelyet francia versenyző a pályaversenyek történetében 1993 óta nem  tudott megszerezni.

A SEAT a lehető legjobban zárta a szezont, a 2008-ban világbajnoki címet szerző Yvan Muller mellett ugyanis Gabriele Tarquini az összetett verseny második helyén végzett. Az év utolsó versenyének a makaói városi versenypálya adott helyet. Muller az első futam harmadik helyét szerezte meg, míg Jordi Gené és Gabriele Tarquini a hatodik és a hetedik helyen végzett. A második futam eseménydúsabbra sikeredett, itt Jordi Gené, majd  később Gabriele Tarquini is feladni kényszerült a versenyt, bár utóbbinak a győzelemre is volt esélye. Yvan Muller egy második hellyel zárta a futamot és a szezont, Ryckard Rydell pedig a negyedik helyre küzdötte fel magát a rajtrács 10. helyéről.

Yvan Muller: „Egy évvel később, de végül sikerült megszereznem a világbajnoki címet Makaóban. A vereségekre sokáig emlékszünk, a győzelmeket azonban gyorsan elfelejtjük. Mégis, úgy gondolom, sokáig emlékezni fogok erre a napra. A világbajnokság megnyeréséhez egy pilótának kiegyensúlyozott teljesítményt kell nyújtania, de szükség van egy csapatra is, aki lehetővé teszi, hogy a bajnoki címért harcolj. Szeretnék köszönetet mondani a csapattársaimnak, és az egész SEAT csapatnak, mindig szorosan együtt dolgoztunk, maximális együttműködéssel és állandó fejlődéssel. Ez az, amiért elnyerhettük a világbajnoki címet.”

Jaime Puig, SEAT Sport vezetője: „Szeretném megköszönni az egész csapatnak a kiváló munkáját, amelyet a szezon során nyújtottak. Kitartásuk és elkötelezettségük tette lehetővé, hogy elérjük céljainkat. Szintén szeretném megköszönni a SEAT vezetőségének állandó támogatását, mert ez a győzelem az egész SEAT család győzelme is egyben, a dolgozóké és az értékesítési hálózaté egyaránt, ugyanakkor kiemelném a Volkswagen csoport folyamatos támogatását is.”

A SEAT sikere a gyártók versenyében a spanyol autósport egy régóta dédelgetett álmának beteljesülése, hiszen ezt a címet mostanáig nem sikerült spanyol gyártónak elnyernie. A spanyol márka matematikailag mind a gyártók, mind a pilóták versenyében bebiztosította győzelmét, mivel csak két SEAT színekben induló versenyzőnek, Yvan Muller-nek és Gabriele Tarquini-nek van esélye, hogy világbajnok legyen az utolsó, november 16-i versenyhétvégén Makaón.

A SEAT gyári csapata az idén öt pilótával indult a bajnokságban, Jordi Gené (Spanyolország), Tiago Monteiro (Portugália), Yvan Muller (Franciaország), Rickard Rydell (Svédország) és Gabriele Tarquini (Olaszország) azzal a Leon TDI WTCC versenyautóval teljesítette a sorozatot, amely 11 eddigi győzelemmel a legeredményesebb autó lett a bajnokságban.

A FIA Túraautó Világbajnokság (WTCC) utolsó előtti versenyén Japánban a SEAT megszerezte a szükséges pontokat ahhoz, hogy  matematikailag behozhatatlan előnyre tegyen szert a gyártók versenyében. Rickard Rydell az első futamon diadalmaskodott a Leon TDI WTCC kormánya mögött, míg a második futamot egy szoros befutót követően Tom Coronel nyerte a benzines Leon WTCC versenyautóval.

Michelisz Norbert számára remekül indult a japán versenyhétvége, az első szabadedzésen csapattársa, a későbbi futamgyőztes Tom Coronel előtt végzett, majd a második szabadedzésen a negyedik legjobb időt autózta. Az időmérő alapján aztán vasárnap a 20. helyről vághatott neki az első futamnak, ahol sajnos az első körben kiállni kényszerült egy ütközést követően. Így a második futamnak a 28., utolsó előtti helyről vághatott neki, ahonnan lépésről lépésre küzdötte magát előrébb, és végül a 16. helyen fejezte be a versenyt, ami nagyon jó eredmény, különösen úgy, hogy sem az autót, sem a pályát nem ismerte a magyar versenyző.


Fotók a győzelemről

{gallery}sport/wtcc{/gallery}

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .