Audi A5 DTM

 

A V8 quattro (1990 – 1992) és az A4 (2004 – 2011) után a négykarikás márka első ízben immár egy kétajtós kupéval képviselteti magát a legnépszerűbb nemzetközi túraautó-versenysorozatban.

 

 

Az Audi Sport berkeiben az „R17” projektkódot viselő, új Audi A5 DTM már az új műszaki szabályzat szerint készült, s a 2012-es szezonban gördül ki a pályára. Tervezői az új követelmények szellemében alapvetően három fő célkitűzést tartottak szem előtt, mégpedig a biztonságot, az akár 40 százalékos költségmegtakarítást és a kellően látványos megjelenést.

Utóbbiról szeptember 13. és 25. között a Frankfurti Autószalon (IAA) Audi-csarnokának látogatói személyesen is meggyőződhetnek. Az Audi A5 DTM vonalait még nagysikerű, a legutóbbi hét DTM bajnoki cím közül négyet elhódító elődjénél is laposabb és zömökebb forma jellemzi. A teljes egészében szénszálas műanyagból készült külső karosszériaelemek újszerű hibridtechnológiájú vázszerkezetet rejtenek. A szénszálas műanyag monocoque és az acél vázkeret új mércéül szolgálhat a verseny-túrautók biztonsága területén. A vázszerkezet mindemellett azon több mint 50 elem egyike, amelyek minden DTM-autóban azonosak.

„Pontosan e mindenki számára azonos komponensek alkalmazásával nyílt lehetőség a tervbe vett akár 40 százalékos költségmegtakarítás elérésére, mégpedig a biztonság vagy éppen a DTM-versenyautók vonzó karakterének kárára kötött kompromisszumok nélkül“ – magyarázta Dr. Wolfgang Ullrich, az Audi versenyigazgatója, akinek vezetése alatt az új Audi A5 DTM született.

 

Az A5 DTM hosszúsága 5,01, szélessége 1,95, míg magassága csupán 1,15 méter, tengelytávja pedig az összes DTM-autó számára egységesen meghatározott 2.750 milliméter. Az Audi új versenygépének hajtásáról egy nagyjából 340 kW (460 LE) teljesítményű V8-as erőforrás gondoskodik. Teljes egészében új fejlesztés a hatfokozatú sebességváltó, amely immár pneumatikus úton, a kormánykerék kapcsolóbillentyűivel működtethető. A klasszikus manuális váltóműhöz képest pontosabb kapcsolási folyamatok nyomán a sebességváltó élettartama mintegy négyszeresére, akár 24 ezer kilométerre bővülhet.

 

A technika legfrissebb állását képviseli az immár biztosítékok nélküli motorszabályzó elektronika (Bosch MS 5.1), és a már az Audi R8 LMS modellben alkalmazott központi kijelző is. Kizárólagos gumiabroncs-szállítóként a Hankook nagyobb peremátmérőjű és szélesebb gumikat készít, amelyek méretei az LMP2-sportautókon használtakéhoz hasonló.

 

Az Audi A5 DTM szénszál-erősítésű műanyag cellájában kapott helyet a 120 literes biztonsági tüzelőanyag-tartály, amellyel a DTM jelenlegi versenytávjai futam közbeni tankolás nélkül is teljesíthetők. A különösen hosszú versenyekre gyorstöltő berendezést fejlesztenek a tervezők.

 

A futóműveknél az első segédváz és a hátulra épített erőátviteli egység egyaránt egységesített elemként korlátozza a tervezők szabadságát, a felfüggesztéseket ugyanis e szabványos komponensek figyelembevételével kellett megalkotniuk. Mindezeken túl a keresztlengőkarok anyagául acélt ír elő a szabályzat, de rögzíti a csőkeresztmetszet méreteit is. A függőcsap esetében az anyagminőség és az előállítási technológia szerepel a szabályzatban, amely így meghatározott minimális tömegű, alumíniumból kimart alkatrészt ír elő. A szabályzat egy további passzusa a kerékagy és a keréktárcsák paramétereit is szigorúan meghatározza.

 

Az aerodinamikai kialakítás terén szintén korlátozottak a konstruktőrök lehetőségei. A karosszéria jelenlegi A4 DTM modelleken alkalmazott átáramoltatása itt már nem alkalmazható, akárcsak a komplex felépítésű hátsó kiegészítő szárnyak. Ezáltal erőteljesebb a hasonlóság a sorozatgyártású modellel, a DTM-versenyautók kevésbé lesznek érzékenyek a verseny közbeni koccanásokra, egyben kedvezőbb szélárnyékot nyújtanak, utóbbi a nagyobb méretű hátsó szárnynak is köszönhető.

 

„Az Audi az elmúlt időszakban különösen az aerodinamika terén sorakoztatott fel számos innovatív megoldást“ – hangsúlyozta Dr. Martin Mühlmeier, az Audi Sport műszaki igazgatója. „Mivel e vonatkozásban a jövőben jelentős korlátokkal kell számolnunk, a vetélytársakkal szemben kivívott előny megtartásában így mindenekelőtt a kedvező részletmegoldások kerülhetnek előtérbe.“

 

Az „R17“ projekt 2010 májusában indult, egy hónappal később pedig már az A5, mint bázismodellről szóló döntés is megszületett. A modell-szélcsatornában 2011. februárja óta zajlanak a kísérletek, az első pályatesztet (roll-out) pedig Martin Tomczyk 2011. július 29-én teljesítette sikerrel. Azóta folyamatosan zajlik az A5 DTM próbaüzeme, amelyet 2012. március 1-én kell homologizálni, vagyis Ingolstadtban eddig áll rendelkezésre idő az Audi Sport szakembereinek a részletmegoldások finomítására.

 

Műszaki adatok

Audi A5 DTM (2012)

 

Típus: DTM-túraautó

Vázszerkezet: Szénszál-erősítésű műanyag (CFRP) monococque integrált tüzelőanyag-tartállyal, CFRP ütközésienergia-elnyelő elemek oldalt, FRP ütközésienergia-elnyelő elemek elöl és hátul

Motor: V8-as atmoszférikus, 90 fok hengerszög, hengerenként négy szelep, szabályzat szerinti 2 x 28,0 mm légtorok-szűkítés

Motormenedzsment: Bosch MS 5.1

Kenés: szárazkarteres rendszer

Összlöketréfogat: 4.000 cm3

Max. teljesítmény: kb. 340 kW (460 LE)

Max. forgatónyomaték: 500 Nm felett

Erőátvitel: Hátsókerék-hajtás

Tengelykapcsoló: 4-tárcsás, CFRP

Sebességváltó: 6-fokozatú, szekvenciális sportváltómű

Kiegyenlítőmű: állítható és zárható, lamellás

Féltengelyek: homokinetikus csuklókkal

Kormányberendezés: fogasléces, szervo-rásegítéssel

Futómű: elöl és hátul független kerékfelfüggesztések,

kettős keresztlengőkarok, pushrod-rendszer rugó/lengéscsillapító egységekkel, állítható, gáztöltésű lengéscsillapítók

Fékberendezés: hidraulikus kétkörös, könnyűfém monoblokk-féknyergek,

elöl és hátul belső szellőzésű CFRP féktárcsák, a vezető által fokozatmentesen állítható első-hátsó fékerő-elosztás, elektromágneses indítószelep

 

Keréktárcsák: kovácsolt alumínium, elöl: 12 x 18 col; hátul: 13 x 18 col

Gumiabroncsok: Hankook, elöl: 300-680-18; hátul: 320-710-18

Hosszúság: 5.010 mm (hátsó szárnnyal együtt)

Szélesség: 1.950 mm

Magasság: 1.150 mm

Min. saját tömeg: a későbbiekben határozandó meg

Tüzelőanyagtartály térfogata: 120 liter

 

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .