Az Audi R8 LMS

ImageAz Audi új GT3 versenyautója kiválóan teljesített a legkeményebb nyúzópróba során.

Az AUDI AG új GT3-versenyautója kiválóan teljesített legkeményebb nyúzópróbája során: a Nürburgring eddigi leggyorsabb 24-órás versenyén mind a négy induló Audi R8 LMS célba ért. Christian Abt, Jean-François Hemroulle, Pierre Kaffer és Lucas Luhr (Team ABT Sportsline) a teljes hétvége mintegy 235 ezer nézője előtt kellemes meglepetésnek számító második helyezést ért el, mindjárt az első versenybevetésén GT3-kategóriagyőzelmet szerezve az Audi R8 LMS számára.

 

„E verseny az Audi R8 LMS a világ leghosszabb versenypályáján tartott, végső tartóssági tesztjének szerepét is betöltötte“ – fejtette ki Dr. Wolfgang Ullrich, az Audi versenyigazgatója. „Sikerrel igazoltuk, hogy új GT3-versenyautónk abszolút versenyképes az ügyfélsport területén. A 97-es rajtszámú Audi R8 LMS a rendkívül nagy tempó ellenére is teljesen problémamentesen futotta végig a versenyt.“

Mindössze néhány órával a futam vége előtt a Nürburgringen még igazi szenzáció lógott a levegőben: a Phoenix Racing csapat Marc Basseng, Mike Rockenfeller és Frank Stippler alkotta legénysége közel 17 órán keresztül vezette a mezőnyt a 99-es rajtszámú Audi R8 LMS volánja mögött. A versenygép azonban 11 óra 21 perckor, a „Karussell“ pályaszakaszon haladva, erőátviteli probléma miatt elveszítette első helyét. A jobb hátsó felfüggesztés kerékagy-eleme illetve a féltengely cseréjét követően azonban a három német pilóta hat kör hátránnyal ugyan, ám folytatta a versenyt, s végül az ötödik helyet szerezték meg.

Tizenkettedik helyezésével Frank Biela, Marcel Fässler, Emanuele Pirro és Hans-Joachim Stuck (a 98-as rajtszámú Audi R8 LMS / Phoenix Racing) csupán kevéssel maradt ki az első tízből. A rutinos csapatot mindjárt a futam elején egy boxkiállás-büntetéssel (Stop-and-go) sújtották, ami három percükbe került, majd az éjszaka folyamán a kormányszervó-berendezés szivárgó hűtőjét kellett kicserélni, ami újabb 30 percet vett igénybe. Vasárnap délelőttre a 98-as rajtszámú autó ismét az első hat közé jutott fel, ám ekkor sebességváltó-csere miatt kényszerült a boxba.

Különösen balszerencsésnek bizonyult Mattias Ekström, Timo Scheider és Marco Werner (a 100-as rajtszámú Audi R8 LMS / Team ABT Sportsline), autójukat ugyanis mindjárt a rajtnál eltalálták hátulról, aminek következtében jelentősen roncsolódott a jobb oldali kipufogócső. Röviddel ezt követően a motor is leállt, s a szerelők csak széles körű, intenzív hibakeresést követően találták meg azt a sérült csatlakozást, amely rövidzárlatot okozva a teljes CAN-BUS hálózatot túlterhelte.

Ekström, Scheider és Werner a 166. helyről még egészen a 23. helyig felküzdötte magát, noha éjszaka egy üzemanyag-ellátási probléma miatt a Nordschleifén másodszor is megállt alattuk az autó, majd a szerelőknek a jobb hátsó felfüggesztésen is dolgozniuk kellett.

„Részletesen elemezni fogjuk a három másik autón felmerült problémákat, s az eredményt az R8 LMS idén ősztől a kereskedőhöz érkező végső változatában már feltétlen figyelembe kívánjuk venni“ – hangsúlyozta Dr. Wolfgang Ullrich. „Az mindenesetre már egyértelmű, hogy igen jó alapokra építkezhetünk.“

„Valóban senki sem számított nálunk arra, hogy mindjárt elsőre dobogós helyen zárhatunk“ – nyilatkozta a befutót követően Lucas Luhr, az Audi gyári versenyzője. „Egy vadonatúj autót mindjárt első 24-órás bevetésekor a dobogóra behozni olyan teljesítmény, amely előtt egyszerűen le a kalappal.“

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .