Dakar 2009

 

2009. január 11.: Tökéletesen indított a Volkswagen a „Dakar Rally” második felén

A szombati pihenőnap után a Volkswagen kiváló eredménnyel zárta a „Dakar Rally” nyolcadik szakaszát:  fenntartva a korábbi első, második és harmadik helyezést, ismét háromszoros szakaszgyőzelmet ünnepelhettek. A nap legjobb eredményét a Carlos Sainz/Michel Périn páros produkálta, akik immár a negyedik szakaszgyőzelmüket szerezték meg a Race Touareg 2-vel, tovább növelve előnyüket ezzel az összetettben.

A Chilében zajló, Valparaíso és La Serena közötti szakaszon a német duo Dieter Depping és Timo Gottschalk a második helyen értek célba 4 perc 2másodperccel később, mint Sainz/Périn-ék. Harmadikként pedig Mark Miller és Ralph Pitchford párosa futott be a harmadik Race Touareg 2-vel mindössze 10 másodperces különbséggel a másodikhoz képest.

A Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz páros feszített igyekezetének ellenére is 10 perc 48 másodpercet veszített az első helyezetthez képest a 652 kilométeres szakaszon, amely most az ötödik helyre volt elég. Összesítésben Villiers jelenleg 10 perc 57 másodperccel követi spanyol csapattársát, amíg a harmadik helyen Miller áll 18 perces különbségével.

A Volkswagen legnagyobb riválisának számító Mitsubishi versenyzője Nani Roma a negyedik helyen áll összesítésben további 4 perc 15 másodperces lemaradással, így 33 perc 31 másodperc választja el az élen haladó Sainz-tól.


 

Ma pihenőnap van a Dakaron, rájuk fért már a versenyzőkre egy kis lazítás, addig is nézzünk meg egy videót, hogy mi történt a hetedik szakaszon. (További Dakar videók a Youtube menűben):

 

 

 

2009. január 9.: Volkswagennek az első három helyen

 

A zűrzavaros hatodik szakaszt követően a Volkswagen jelenleg vezeti a „Dakar Ralit” három Race Tourareg 2-vel: a Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz páros összesítésben, 7 perc 39 másodperccel áll Carlos Sainz és Michel Périn előtt, és 17 perc 51 másodperccel előzi meg a harmadik helyezett Mark Miller/Ralph Pitchford alkotta csapatot.

Mindhárom Volkswagen pilóta egy hellyel feljebb lépett az összesítésben a verseny hatodik napja után, amely egy meglehetősen nehéz, 60 kilométer hosszú dűnés résszel kezdődött, majd egy könnyebb salakos szakasszal zárult. Ez lehetett az oka annak, hogy a tegnapi győztes páros Nasser Al-Attiyah/Tina Thörner autója technikai problémákkal küzdött, ezért a San Rafael és Mendoza közötti szakaszon a rövidebb utat választották, így néhány ellenőrző pont érintésének hiányában kizárták őket a versenyből. Ez a váratlan esemény, illetve a pilóták kiváló vezetési és tájékozódási teljesítménye lehetővé tette a Volkswagenek számára a háromszoros szakaszgyőzelmet.

A német Volkswagenes duó, Dieter Depping és Timo Gottschalk, – akik tegnap a második helyen végeztek –, már nem voltak ennyire szerencsések. Váratlan technikai hiba miatt megállni kényszerültek, összesítésben azonban még így is a 11. helyen állnak.

Az esemény hatodik fordulója után tehát az első három helyet Volkswagenes párosok őrzik, a harmadik helyen álló Mark Millernek is 13 perc 27 másodperces előnye van a negyedik helyezett Nani Roma/Lucas Cruz párossal szemben.

A hetedik szakaszon Mendoza és Valparaíso között erőt próbáló, kavicsos és „púder-homokos” pályára kell felkészülniük a résztvevőknek. A etap 816 kilométer hosszú, amelyből 419 kilométer a mért szakasz. A „Dakar Rally” felénél járunk, így a táv teljesítése után a szombat pihenőnap lesz.


 

2009. január 8.: Kettős szakaszgyőzelem a Volkswagennek

 

A Volkswagen-es Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz szakaszgyőzelmet ünneplehetett a „Dakar” ötödik szakaszán, a szintén Race Touareg 2-vel versenyző német páros Dieter Depping/Timo Gottschalk előtt, akik így a második helyen zártak.  A dél-afrikai de Villiers jelenleg a második helyen áll összesítésben, 2 perc 24 másodperccel a jelenleg vezető Nasser Al Attiyah/Tina Thörner páros mögött. „A szakasz kezdetén nyugodtan haladtunk, majd egyre jobb tempót autóztunk a szakasz vége felé. Ez a stratégia sikeres volt, annak ellenére is, hogy egy kő miatt megsérült a kerekünk és emiatt sok időt veszítettünk. Összességében nagyon boldogok vagyunk, hogy megszereztük az első szakaszgyőzelmünket, különösen, hogy messze az eddigi legnehezebb etap volt ez a Dakaron.” – mondta el a verseny után Giniel de Villiers.

Mark Miller és Ralph Pitchford hasonlóképpen örülhetett, hiszen a mai 506 kilométer hosszú, Neuquén és San Rafael közötti különleges szakaszon nyújtott teljesítményének köszönhetően már a negyedik helyen áll az összesített versenyben.

A Carlos Sainz/Michel Périn páros teljesítményében kedvezőtlen fordulat állt be: miután 3 napig vezettek a Dakaron, ezen szakaszon 15 perc 42 másodperccel később értek célba a győzelmet megszerző páros mögött, ezzel pedig két helyet veszítettek az összesítésben, így jelenleg a harmadik helyen állnak.

Az ötödik szakasz után a három Volkswagen csapat az összesített táblázat második, harmadik és negyedik helyén áll. Dieter Depping és Timo Gottschalk az időveszteség miatt a 9. helyen ért célba.

A hatodik szakaszon január 8-án San Rafael és Mendoza között 625 kilométer vár a mezőnyre, amelyből 395 kilométer lesz mért szakasz. (A 2009-es Dakar Rally eddigi legnehezebb szakaszára számíthatnak a versenyzők, hiszen több lehetséges útvonalon is teljesíthető lesz a táv.)


www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .