Ismét a Škoda nyerte az IRC-t

 

Ismét a Škoda nyerte az IRC-sorozat konstruktőri bajnokságát. Az Andreas Mikkelsen/Ola Floene és a Juho Hänninen/Mikko Markkula párosok Skót Ralin aratott kettős diadalával a cseh márka már a szezonzáró előtti futamon biztosította IRC konstruktőri bajnoki címét. Andreas Mikkelsen a ŠKODA UK Motorsport színeiben pályafutása első IRC-győzelmét ünnepelhette.

 

 

 

A Jan Kopecký/Petr Starý kettős jó teljesítménnyel az ötödik helyen végzett. Továbbra is izgalmas a pilóták pontversenye, ahol három hét múlva, Cipruson, hat versenyző is eséllyel indulhat az IRC-bajnoki címért.

Igazán jeles mezőny gyűlt össze az idei Skót Ralin, amely a bajnoki pontok különleges, másfélszeres szorzójával Freddy Loix kivételével a teljes IRC-élmezőnyt a rajtvonalra csábította. Mindhárom versenynapot nedves, szeles idő jellemezte, a futam olykor egyfajta „iszapbirkózás” hangulatát idézte, az utolsó gyorsaságit pedig a pálya rossz állapota miatt törölték is a programból.

Andreas Mikkelsen a ŠKODA UK színeiben a mostoha időjárással dacolva már az elején az élre tört, s mindvégig kiváló teljesítményt nyújtott. Navigátora, Ola Floene mellett fokozatosan növelte előnyét a verseny folyamán, s végül Juho Hänninen (ŠKODA Motorsport) előtt elsőként ért célba. A címvédő finn IRC-bajnok a futam második felében mind előrébb küzdötte magát, míg végül a második helyen zárt. Csapattársa, Jan Kopecký első ízben állt rajthoz a Skót Ralin, s mindvégig nagy harcot vívott az elemekkel, s a nem éppen könnyű körülményekkel. Ötödik helyével sikerrel őrizte meg vezető pozícióját az összetett pontversenyben.

Michael Hrabánek, a ŠKODA Motorsport vezetője elégedettnek tűnt a skóciai eredményekkel: „Nagy örömmel tölt el minket, hogy már itt, Skóciában megvédhettük konstruktőri bajnoki címünket. Köszönet a csapat minden tagjának, mivel ez alkalommal valóban nehéz körülmények között kellett teljesítenünk. Igazán nagyszerű lenne, ha az utolsó, ciprusi futamot követően újra egy ŠKODA-pilóta IRC-bajnoki címének örülhetnénk. Természetesen minden elismerésem Andreasé, aki igazán kiemelkedő teljesítménnyel, megérdemelten szerezte meg első IRC-győzelmét.“

Andreas Mikkelsen: „Tökéletes hétvége volt. A szezon során már többször is egészen közel álltunk a győzelemhez, ezúttal sikerült is. Aligha választhattunk volna jobb helyszínt első IRC-diadalunkhoz, mint a ŠKODA UK hazai terepét. Ez a verseny óriási kihívást jelentett, ahol mindvégig pokolian kellett koncentrálni, nehogy hibázzunk. Különösen örülök, hogy egész hétvégén tartani tudtuk tempónkat.“

Juho Hänninen: „Jó volt, hogy Mikka és én ismét IRC-futamon indulhattunk, s természetesen még jobb, hogy másodikként végeztünk, s eredményünkkel hozzájárulhattunk a konstruktőri bajnoki cím megvédéséhez. Fontos, hogy a pilóták pontversenyében is az élmezőnyben állunk. Gratulálok Andreasnak első IRC-győzelméhez.“

Jan Kopecký: „Még sohasem versenyeztem ilyen nehéz körülmények közepette, mint itt, Skóciában. Mindent megtettünk a siker érdekében, miközben egyre magabiztosabbá váltunk a verseny során. A vége felé már igyekeztünk kerülni a komolyabb kockázatot, hogy ne veszélyeztessük első helyünket az összesítésben. Jó, hogy ilyen kedvező pozícióból várhatjuk a ciprusi versenyt, amely mindenki számára kemény küzdelemnek ígérkezik.“

Az IRC-bajnokság idei fináléjára november első hétvégéjén, Cipruson kerül sor, a 2011-es szezon csúcspontját jelentő verseny eredményét kétszeres pontszorzóval írják majd.

 

IRC – A pilóták bajnokságának állása az utolsó futam előtt*:

1. Kopecký (ŠKODA) 131 pont

2. Hänninen (ŠKODA) 125

3. Neuville (Peugeot) 112

4. Mikkelsen (ŠKODA) 111,5

5. Bouffier (Peugeot) 110,5

6. Loix (ŠKODA) 103

 

 

A konstruktőrök bajnoksága*:

 

1. ŠKODA 316,5 pont

2. Peugeot 241,5

3. Ford 110

 

* A hét legeredményesebb futam értékelésével

 

 

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .