Le Mans-i diadal – a tények

ImageAz Audi AG a világ egyik legkeményebb versenyén aratott újabb diadallal gyarapította sportsikereit.

A Le Mans-i versenyek történetének egyik legizgalmasabb és leggyorsabb futamán az AUDI AG az elmúlt hétvégén a világ minden bizonnyal legkeményebb autóversenyén aratott újabb diadallal gyarapította sportsikerei sorát.

Az Audi számára mindössze tíz eddigi rajtot követően ez már a nyolcadik Le Mans-i győzelem. Az immár 1923 óta megrendezett klasszikus hosszú távú verseny örökranglistáján így a Ferrari mögött már csupán egyetlen győzelemmel elmaradva áll a harmadik helyen. Az Audi R10 TDI harmadik Le Mans-i bevetése során is veretlen maradt, így az Audi változatlanul az egyetlen gyártó, aki dízel versenyautóval tudott győzni a 24-órás Le Mans-i futamon.

A 2008-as Le Mans-i futam az Audi R10 TDI 29. versenybevetéseként az összesen 16. győzelmet hozta az AUDI AG dízel versenyautója számára. A győztes Audi R10 TDI 2008-ban első ízben futott második generációs bioüzemanyaggal, a Shell V-Power Diesel ugyanis az ismert GTL-komponensek mellett első alkalommal kis mennyiségben BTL-üzemanyagot (Biomass-to-Liquids) is tartalmazott.

5192,649 kilométert (381 kört) teljesített Dindo Capello, Allan McNish és Tom Kristensen a győztes Audi R10 TDI (a 204-es alvázszámú) versenygéppel a futam során. Ezzel a jelenlegi pályaívre érvényes új rekordot állítottak fel. 216,300 kilométer/órás átlagsebességével a 76. 24-órás Le Mans-i futam története ötödik leggyorsabb, a Hunaudières-egyenes 1990-es lassítása óta pedig a leggyorsabb versenyének számít.

Az Audi R10 TDI leggyorsabb versenykörét Alexandre Prémat szombat délután, a 75. körben, 3.23,939 perces idővel futotta (240,584 kilométer/órás átlagsebességgel). Ezzel 3,237 másodperccel megjavította Allan McNish tavalyi idejét. Az Audi R10 TDI eddigi leggyorsabb Le Mans-i körét Allan McNish a szombat délelőtti Warm-up során 3.23,319 perces idővel (241,317 kilométer/órás átlagsebességgel) teljesítette.

A 24-órás Le Mans-i verseny története során mindössze ötödik, az elmúlt 20 évben pedig első alkalommal győzött 2-es rajtszámú autó. A verseny során négy autó is haladt a mezőny élén, s összesen 25-ször váltották a vezető pozíciót. A 381 körből 178 során – s ezzel minden más autónál hosszabban – a végső győztes, vagyis az Audi R10 TDI száguldott az élen. A rajthoz állt 55 autóból 19 idő előtt feladni kényszerült a versenyt. Az Audi Sport Team Joest mindhárom Audi R10 TDI versenygépe célba ért.

A győztes Audi R10 TDI a verseny során mindössze 31 percet és 56 másodpercet töltött a boxban, ahová 32 alkalommal – a takarékos TDI-motornak köszönhetően a második helyezett Peugeot-nál néggyel kevesebbszer – állt ki, s egyetlen esetben sem a tervezetteken kívül. A gumiabroncsokat 20 alkalommal cserélték, a győztes versenyautón semmilyen műszaki probléma nem adódott.

Az Audi pilótái 12 kört teljesíthettek egy-egy tanknyi Shell V-Power Diesel üzemanyaggal, vagyis eggyel többet, mint a vetélytárs Peugeot. Az átlagos üzemanyag-fogyasztás 100 kilométerenként mindössze 45,56 literre adódott. A győztes versenyautóban mindössze nyolc alkalommal váltottak pilótát. A leghosszabb szakaszt Allan McNish vezette, a skót versenyző 6:11 és 9:31 óra között, 3 órát és 20 percet ült megszakítás nélkül az Audi R10 TDI volánja mögött.

 Tom Kristensen saját rekordját megjavítva, immár nyolcadik Le Mans-i győzelmét ünnepelhette. Allan McNish számára ez 1998 után a második, Audival az első diadal volt, míg Dindo Capello harmadik alkalommal győzedelmeskedett itt. Hármójuk számára ez a harmadik közös versenyükön szerzett első együttes győzelem.

A győztes csapat átlagéletkora a verseny napján 40,3 évre adódott. Dindo Capello a verseny utáni kedden töltötte be 44. évét, a Le Mans-i rekord-győztes Tom Kristensen július 7-én lesz 41, Allan McNish pedig decemberben 39 esztendős. Ez volt a német gyártók összesen 26., a nyitott sportautók 50., illetve az Audi gumiabroncs-partnere, a Le Mans-ban immár 1998 óta veretlen Michelin 17. Le Mans-i győzelme.

Reinhold Joest csapata 10., míg az Audi Sport Team Joest 6. alkalommal győzött Le Mans-ban. Az Audi technika kilencedszer diadalmaskodott Le Mans-ban, mindannyiszor Dr. Wolfgang Ullrich, az Audi versenyigazgatója irányítása alatt.

 

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

{gallery}sport/lemans_08{/gallery}

 

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .