Sikerek az Argentin Ralin

 Szinte mindvégig a Škodák uralták az IRC nemzetközi rali-bajnokság harmadik futamaként rendezett, világhírű Argentin Ralit. A finn Juho Hänninen a Škoda Motorsport gyári versenyzőjeként fölényes győzelemmel koronázta kiváló teljesítményét, míg másodikként Guy Wilks, a Škoda UK Motorsport pilótája, harmadikként pedig a másik gyári versenyző, Jan Kopecký ért célba.

Szinte mindvégig a Škodák uralták az IRC nemzetközi rali-bajnokság harmadik futamaként rendezett, világhírű Argentin Ralit. A finn Juho Hänninen a Škoda Motorsport gyári versenyzőjeként fölényes győzelemmel koronázta kiváló teljesítményét, míg másodikként Guy Wilks, a Škoda UK Motorsport pilótája, harmadikként pedig a másik gyári versenyző, Jan Kopecký ért célba.

Története során első ízben tehát hármas diadalt ünnepelhettek a Škodánál, miközben Juho Hänninen öt ponttal vezeti az IRC pilóták bajnokságát Wilks előtt, Kopecký pedig argentínai eredményének köszönhetően a harmadik helyre léphetett elő. A három legjobb pontszerző helyezés eredményeképpen a Škoda a konstruktőrök bajnokságában is megerősítette a második Peugeot, illetve a harmadik Ford előtti vezető pozícióját.

A puha, kavicsos utakon rendezett, igen nehéz verseny három napja során az indulóknak 15 gyorsasági szakaszt kellett teljesíteniük, összesen 231 kilométeren. A városi pályán tartott, pénteki 3,3 kilométeres szuper-gyorsaságit Guy Wilks előtt az IRC-sorozat bajnoki címének védőjeként a Peugeot pilótája, Kris Meeke nyerte. Hänninen és Kopecký azonos idővel, a győztes mögött egyaránt 2,9 másodperccel negyedik illetve ötödikként ért célba. Ez volt egyébként a teljes verseny során az első, s egyben utolsó szakaszgyőzelem is, amely nem a Škoda nevéhez fűződött.

A kemény és rendkívül gyors útfelületen zajló szombati szakaszt kiváló formában kezdte Hänninen, s a reggeli első gyorsaságit mindjárt meg is nyerve, az összetettben is átvette a vezetést, a nap végére pedig minden vetélytársával szemben tetemes előnyre tett szert. A szombati hét gyorsaságiból Hänninen végül hatot megnyert, de a hetedikben is csupán egy másodperccel szorult Wilks mögé. A szombat esti sorrend: Hänninen, Wilks, Meeke, majd Kopecký.

Vasárnap egészen más karakterű úttal találkozhattak a résztvevők, köves és sáros, jóval technikásabb és lassúbb szakaszokkal. Juho Hänninen és navigátora, Mikko Markkula a hét gyorsaságiból ötöt nyerve ismét kiválóan versenyzett, s immár összesen 11 szakaszgyőzelem birtokában zárta a versenyt. Guy Wilks és Philip Pugh másodikként zárta a napot, összesítettben is biztosan őrizve második helyét. A Jan Kopecký – Petr Starý duó egyre gyorsulva a verseny egyik favoritja, Kris Meeke az utolsó előtti szakaszon bekövetkezett műszaki hiba miatti kiállása után végül szintén dobogós helyet ünnepelhetett.

Michal Hrabánek, a Škoda Motorsport igazgatója így kommentálta a sikeres szereplést: „E kiváló eredmény a két dél-amerikai verseny előtti egyaránt céltudatos, komoly felkészülés gyümölcse. Bármely IRC-futamgyőzelem tiszteletet parancsoló eredménynek számít, az pedig, hogy a dobogó mindhárom fokát végül a Škoda Fabia Super 2000 versenygépekkel hódították meg, kétségkívül a legtöbb, amit csak elérhettünk. E diadal nem csupán a Škoda márkáé és egész csapatunké, hanem hűséges szurkolóinké is. Tekintettel az IRC-bajnokság megváltozott menetrendjére, haladéktalanul meg kell kezdenünk felkészülésünket a következő, az április végén a Kanári-szigeteken rendezendő futamra.”

Juho Hänninen: „Nagyszerű győzelem, igazán boldog vagyok. Brazíliai szereplésünk kissé lehangolt ugyan, ám ezúttal is minden tőlünk telhetőt megtettünk a sikerért. Most egy kicsit élvezem még az ünneplést, azután Mikkóval és az egész csapattal már teljes mértékben a következő versenyre összpontosítunk.”

Guy Wilks: „Mindkét dél-amerikai verseny igazán fantasztikusan sikerült, nagyszerű csapatmunkával, s a Škoda kiváló teljesítményével. Gratulálok Juhónak, aki az egész versenyen utolérhetetlennek bizonyult.”

Jan Kopecký: „Nagy örömmel tölt el, hogy végül mi is csatlakozhattunk csapattársainkhoz a dobogón. Petr és én az egész idei szezonban most teljesítettünk a legjobban, s remélem az elkövetkező futamokon még magasabbra is juthatunk.”

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .