Újra dobogón 
a Red Bull Škoda csapata

Az SWRC idei szezonjának harmadik, az előző kettőhöz hasonlóan sóderes utakon, de ezúttal Szardínián rendezett futamán a Red Bull Škoda csapata ismét fontos bajnoki pontokkal gazdagodott. Juho Hänninen másodikként, míg Hermann Gassner ötödikként zárta a versenyt, Hänninen így az összesítésben – a vezető Tänak mögött mindössze négy ponttal lemaradva – a negyedik, Gassner pedig az ötödik helyre lépett elő.

 

Szinte zavartalan napsütés, 23 Celsius fok, enyhe szél – az időjárás valóban ideálisnak bizonyult a Szardínia Rali mindhárom napján. A Red Bull Škoda pilótái az első négy gyorsasági során még keresték a megfelelő ritmust, hogy azután az ötödikre jelentősen feljavulva Hänninen – aznap először – már a leggyorsabbnak bizonyuljon, s tempóját mindvégig megőrizve Prokop és Tänak (egyaránt Ford) mögött 18 illetve 25 másodperccel, a harmadik helyen zárja a pénteki távot. A pénteki szakasz teljes második részén csupán elsőkerék-hajtással küzdő Hermann Gassner a nap végére az élen állóhoz képest több mint hétperces hátrányt halmozott fel.

Szombaton rengeteg néző látogatott ki a versenyre, igazán kiváló hangulatot teremtve. A Red Bull Škoda mindkét pilótája egyaránt azzal az eltökélt szándékkal vágott az aznapi hat gyorsaságinak, hogy jelentősen javítanak helyezésükön. Juho Hänninen teljesen eltérő beállításokkal indult, elsősorban a futómű kapott a péntekinél kevésbé feszes hangolást. Herman Gassner helyzete bonyolultabbnak bizonyult, azonban a hátsó hajtás hiánya miatt eleve jó néhány percet veszítve, nem volt értelme jelentősebben kockáztatni. Juho – ismét igazolva rendre javuló második napi teljesítményét – három gyorsaságit is megnyert, s az összetett második helyére, 49 másodpercnyire zárkózott fel Tänak mögé. Gassner ekkor már több mint 11 perc hátránnyal a hatodik helyen állt.

A vasárnapi utolsó négy gyorsasági (összesen 65 kilométer) Juho Hänninen látványos előretörését hozta, aki két szakaszt is megnyert, a másodikon 20 másodpercet vert Tänakra. Sajnos ez sem bizonyult elegendőnek a győzelemhez, így Hänninen végül 27 másodperccel Tänak mögött, másodikként ért célba. Herman Gassner az ötödik helyet szerezte meg.

A Szardínia Ralit értékelve Juho Hänninen így fogalmazott: „Pénteken nem találtuk meg a legjobb beállításokat, a futómű túl keménynek bizonyult, amin sajnos a nap folyamán már nem is tudtunk változtatni. Megtettük azonban szombatra, ami egyértelműen bejött, s vasárnap is tökéletes autóval versenyezhettünk. Tänak kiváló teljesítményt nyújtott, második helyünk pedig újabb fontos lépés e bajnokságbeli eredményes szereplésünk felé. Nagy várakozással tekintünk a görög futam elé, ahol legjobb formánkat nyújtva kívánjuk megszerezni idei első győzelmünket”.

Nem titkolva csalódottságát sem, Hermann Gassner összességében pozitívan értékelte a Szardínia Rali eseményeit: „Jóval előrébb is végezhettünk volna, ha egy műszaki hiba eredményeképpen pénteken nem csupán az elsőkerék-hajtást használhatjuk, ami komoly hátrányt jelentett a köves utakon. Összesítésben azonban sikerült megszereznünk az ötödik helyet, ami korántsem rossz, miközben a jövőre nézve igen értékes tapasztalatokkal is gazdagodtunk. Mostantól már az Acropolis Ralira összpontosítunk”.

A Red Bull két párosa június közepén (16-19.) a legendás Acropolis Ralin áll rajthoz ismét.

Az SWRC bajnokság állása három futamot követően:

1. Tänak (Ford)            40 pont
2. Kruuda (ŠKODA)       38
3. Prokop (Ford)            37
4. Hänninen (ŠKODA)    36
5. Gassner (ŠKODA)      25

 

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .