Időutazás az elektromobilitás történelmében

Zwickauban az első nyilvános elektromos töltőállomást március 30-án közvetlenül az August Horch Múzeum előtt állították üzembe. Az áramot egy napcella-rendszerből nyeri, amely a történelmi múzeum parkolójának tetején található. Az ünnepélyes avatás apropóján az Audi AG elektromos autók három generációját vonultatta fel.

 

 

A felhozatal ékköve az 1923-ból származó Slaby-Beringer, az egyik első elektromos autó. A kis villanymotoros autó 24 voltos akkumulátorával és három lóerő teljesítményű erőforrásával 40 kilométer/óra végsebességet érhetett el. Jörgen Skafte Rasmussen, a DKW alapítója figyelt fel a fakarosszériás kisautóra, és részt vett a Slaby-Beringer cég munkájában, amelyet 1925-ben olvasztottak be a DKW-konszernbe.

{gallery}depoinfo/2012_03/eaudi{/gallery}

 

65 évvel később: az Audi 100 Avant Duo 1990 márciusában mutatkozott be a Genfi Autókiállításon az új hibridtechnológia előfutáraként. Egy öthengeres, 136 lóerő teljesítményű benzinmotor hajtotta az első kerekeket, míg egy bekapcsolható 12 lóerő teljesítményű villanymotor a hátsókat. A jármű bizonyította a rövid távon tisztán elektromosan is meghajtható hibridjárművek megvalósíthatóságát. E modellt is kiállítják Zwickauban a Slaby-Beringer mellett.

 

A jelenlegi hibrid típusok, az A6 hybrid, az A8 hybrid és a Q5 hybrid quattro technológiájával párhuzamosan az Audi már ma egy olyan járműcsaládot fejleszt, amely tagjai hosszabb távolságokat is megtehetnek villanymotorral – az e-tron modelleket. Ezt a különleges vezetési élményt testközelből élhették át az August Horch Múzeum látogatói, a hivatalos megnyitó után lehetőség nyílt a három Audi A1 e-tron egyikével vagy az Audi A3 e-tronnal egy próbautat tenni.

 

Az August Horch Múzeumnál felállított új elektromos töltőkút a Zwickaui Közművek (Stadtwerke Zwickau) és a Zwickaui Nyugat-Szászországi Főiskola (Westsächsischen Hochschule Zwickau) közös projektjének része. A kút megépítésének egyik apropója a szövetségi kormányzat „Elektromobilitás” kirakatprojektje. A három éves támogatási program célja egész Németországban erősíteni az elektromobilitást, és a német technológiai kompetenciát külföldön is láthatóvá tenni.

 

Bajorország és Szászország közösen pályázott a programra. Más vállalatok, illetve a csoport Porsche és MAN márkái mellett az Audi is részese ennek a kezdeményezés-nek. A közös cél: 2020-ig több mint 250 ezer elektromosautót a két tartomány útjain forgalomba helyezni. Zwickau első nyilvános elektromos töltőkútjának megnyitása segít megteremteni a szükséges infrastruktúrát, és ezzel megvalósítani a terveket.

 

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

KategóriákOT

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .