Passat CC

 

Külső megjelenés: design és méretek

A Passat CC mindössze 1,42 méter magas négyajtós kupé. A sportosan elegáns pozícionálást ablakkeret nélküli ajtók hangsúlyozzák. A Volkswagen első négyajtós kupémodellje műszaki alapjául az immár több mint három évtizede óriási sikert arató Passat szolgált. Ezzel garantált, hogy a Passat CC szintén technikák olyan spektrumát kínálja, amely ebben a szegmensben világszerte a legmagasabb színvonalat képviseli. E műszaki megoldásokhoz igazodva a tervezők teljes egészében új fejlesztésű karosszériát alkottak.

Formavilág és méretek

A négyajtós kupé 4.796 milliméterével 31 milliméterrel hosszabb a klasszikus Passatnál, 1.856 milliméter szélességével (plusz 36mm) pedig már a felső-középkategória mezőnyébe lép. A nyomtávok az autó szélességével összhangban növekedtek, elöl 1.553 (plusz 11 mm), hátul 1.557 (plusz 16 mm) milliméterre. Az új Volkswagen-modell magassága sportautóhoz illően mindössze 1.422 milliméter (mínusz 50 mm).

Körvonalak

 Az oldalnézet sziluettjének folyamatos vonalai különösen markáns hatást keltenek. A tető kifejezetten laposan, nagy sugár mentén ível az A-oszlopoktól a C-oszlopokon is túl, egészen az autó hátuljáig. A csomagtartó egyetlen határozott vonás hatását keltve, lendületesen simul a hátsó ablak síkjába. Az oldalablakok keskeny, krómszegélyű, íves csíkot alkotnak. E sportos stílust még határozottabban kiemelve az oldalablakok keret nélküli ajtókban mozognak. Az ablakok csíkja alatt stílusos designelemként húzódik az izmos és sportos vállöv, amit a határozottan kiemelt „tornádóvonal” hangsúlyoz tovább.

Ez a Passat CC esetében az első kerékjáratok és a hátsó lámpatestek között teremt vizuális kapcsolatot, s háromdimenziós kialakítása révén további feszültséget visz a formákba, s ez a külső lemezek szilárdságát illetően szó szerint is érthető. Nem kevésbé erőteljesek az ajtóknak a krómozott védőlécek feletti formái, az oldalküszöbök hangsúlyos kiemelése, vagy éppen a széria 17 colos (opcióként 18 colos) keréktárcsákkal szerelt kerekek körül sportosan domborodó sárvédők sem.

Orrkialakítás

A Passat CC eleje a Volkswagen márka arculatának újabb megfogalmazása. A hűtőrács, a fényszórók és a motorházfedél szintén a limuzinok és a kupék formavilágát ötvözik. A két kereszttaggal és a trapéz-alakú fényszórók között középen elhelyezett Volkswagen-emblémával kialakított hűtőrács minden más Volkswagen-modellnél maghatározóbb stílusban jelenik meg. Ezt a karosszéria színére fényezett felület szegélyezi, amelynek V-alakja vizuális kapcsolatot képez a hangsúlyos kiemelkedéssel (Powerdome) megformált motorházfedéllel.

Alul három nagyméretű légbeömlő nyílás, valamint az ezekbe jobb- és baloldalon integrált irányjelzők és ködfényszórók dominálnak. A légbeömlő nyílások alsó peremét sportautókat idéző spoiler zárja le, hozzájárulva a Passat CC modellekre nagyobb sebességeknél ható optimális leszorítóerő kialakításához. A Passat CC cw = 0,29-es légellenállási együtthatója összességében kiváló aerodinamikai adottságairól tanúskodik.

A hátsó rész

 A Passat CC hátsó kialakítása szintén abszolút egyéni formákat vonultat fel. A nagyméretű, kéttagú hátsó lámpatestek nappal és sötétben egyaránt semmi mással össze nem téveszthető megjelenésről gondoskodnak. A csomagtér-fedél formáiból stílusosan kidolgozott hátsó légterelő hatékonyan szelídíti meg a légáramlásokat, s az autó elején kiformált párjához hasonlóan a magasabb leszorítóerőért felelős.

A nagyméretű hátsó ablak a tetőív kupészerű vonalának folytatásaként mélyen a rövid, ám magasra nyíló csomagtér-fedélbe nyúlik. Egy stílusbeli „trükk” révén az ablak még nagyobbnak, a csomagtartó fedele pedig még kisebbnek hat: a fedél ablakhoz csatlakozó részét üveghatású fekete formai elem alkotja, amely az ablakot vizuálisan meghosszabbítva hangsúlyozza tovább a Passat CC dinamikus karakterét. A lökhárítón az itt is megjelenő krómozott díszléc, illetve az oldalküszöbök motívumának folytatása tűnik fel.

Panoráma billenőtető

Új fejlesztés a Passat CC számára készült elektromos mozgatású panoráma billenőtető. Az átlátszó tetőfelület 750 milliméter hosszú és 1.120 milliméter széles, ezzel a B-oszlopig bezárólag a teljes első tetőrészt lefedi. A szélvédő feletti tető-kereszttartó ebben az esetben szintén fekete fényezést kap. Az elektromos panoráma üvegtető 40 milliméternyit fel is billenthető.

 

Rendelje meg! VW depo 2008/7

További tartalom

A cikk itt folytatódik.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

KategóriákOT

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .