Porsche Panamera

ImageA Porsche AG még sanghaji világpremierjét megelőzően bemutatta az új Panamera alapvető technikáit.

A Porsche AG még sanghaji világpremierjét megelőzően bemutatta az új Panamera alapvető technikáit. Ezek között nem kevesebb, mint öt olyan, különösen innovatív műszaki megoldás is szerepel, amelyek felsőkategóriájú sorozatgyártású típusban első ízben maguk is világpremierként jelennek meg. Ilyen az automatikus sebességváltóval együtt alkalmazott automatikus motorleállítás és -indítás rendszere (Start-Stop System), a kívánságra további levegőmennyiséggel szolgáló légrugózás, valamint a Panamera Turbo több dimenzióban is állítható, önműködően kiemelkedő hátsó szárnykonstrukciójával megvalósított aktív aerodinamika.

 

A Panamera dinamikus és elegáns, négyüléses Gran Turismo modellként szolgál alternatív járműkoncepcióval a prémiumkategória vásárlói számára. A Porsche negyedik modellsorozataként éppoly kivételes pozíciót foglalhat majd el vetélytársai körében, mint ami a 911, a Cayenne, a Boxster és a Cayman típusra immár régóta jellemző. Közvetlen konkurensei a felsőkategória nagymúltú tagjai közül kerülnek ki, s menetteljesítményei, dinamikája és gazdaságossága tekintetében egyaránt a legjobbakkal kíván versenyre kelni. Mindez már a kezdetektől jól ismert terület a Porsche számára, hiszen a versenysporthoz hasonlóan itt is a nagyteljesítményű motorok, a könnyűszerkezetes konstrukciók, illetve az optimális aerodinamikai adottságok számítanak döntő fontosságúnak.

A jellegzetes Porsche-géneket és a sportautókat övező érzelmi megnyilvánulásokat a Panamera elsőként ötvözi akár négy személy, illetve csomagjaik számára is bőséges térkínálattal és a luxuslimuzinok kényelmi színvonalával, mégpedig egy egészen egyedülálló Gran Turismo koncepció formájában.

Hajtásrendszer: magas fokú teljesítmény és gazdaságosság

A kényelem, a menetteljesítmények és a gazdaságosság között húzódó ellentét feloldása mindjárt a hajtásláncnál kezdetét veszi. A Panamera palettáján ugyanis kizárólag rendkívül üzemanyag-takarékos, közvetlen benzinbefecskendezéssel működő motorok sorakoznak, amelyek belső súrlódásainak következetes mérséklését a hűtőfolyadék hőmérsékletének jellegmezős hőmérsékletszabályzása, az elsősorban a mozgó alkatrészekre kiterjedő tömegcsökkentés, illetve a megnövelt hatásfokú segédberendezések egészítik ki.

A PDK-váltómű formájában a Porsche elsőként kínál e piaci szegmensben kettős tengelykapcsolós konstrukciót, amely a magas szintű gazdaságossághoz, sportossághoz és menetkényelemhez egyaránt jelentősen hozzájárul. Hatásfokában eleve túlszárnyalja a hagyományos automatikus váltóműveket, ám kimondottan hosszú áttételezésű overdrive-funkciós legfelső fokozatával további üzemanyag-megtakarítást biztosít. Mindemellett optimális fokozatosztása és az erőfolyam megszakítása nélküli gyors váltásai révén kiemelkedő menetteljesítményeket és a Porsche modelljeire oly jellemző, magas szintű menetdinamikát tesz lehetővé.

 Mérföldkőnek számít a Panamera automatikus motorleállítás és -indítás rendszere (Start-Stop System), amely elsőként jelenik meg automatizált sebességváltóval szerelt prémium típusban. Az eredmény pedig önmagáért beszél. A teljes járművön alkalmazott további gazdaságosságnövelő megoldásokkal – köztük a mérsékelt gördülési ellenállású gumiabroncsokkal, valamint a fékek alaphelyzetében a tárcsák és a betétek között mérhető mérsékelt súrlódással – közösen, a PDK-váltóművel szerelt Panamera S számára az Új Európai Menetciklus (NEFZ) során 100 kilométerenként mindössze 10,8 literes kombinált fogyasztás adódik – mégpedig valóban kiemelkedő menetteljesítmények mellett.

Futómű: menetdinamika és kényelem

A Panamera futóműve korántsem a sportosság és a kényelem közötti kompromisszumot, sokkal inkább azok harmonikus kombinációját testesíti meg. Alaphangolása igen magas színvonalú lengéskényelmet biztosít, ám aktív csillapítási rendszerének (PASM) köszönhetően, pusztán egy gombnyomásra dinamikus sportfutóművé változik. A Panamera Turbo esetében a szériakivitelhez tartozó, egyébként opcióként rendelhető, kívánságra további levegőmennyiséggel szolgáló légrugózás még szélesebb szabályzási tartományt tesz lehetővé a hangsúlyosan sportos, illetve kényelmes futómű-programok között.

 A karosszéria kívánságra rendelhető aktív billenésszabályzása (PDCC) segítségével az összes modellváltozat menetdinamikai adottságai és kényelme még tovább fokozható. E rendszer egyenes menetben jelentősen javítja az úttest egyik oldali egyenetlenségeire adott reakciók érzékenységét, s szabályozott hátsó differenciálzárral együtt kapható. Az extraként kínált „Sport Chrono” csomagok „Sport Plus” gombja mindemellett egyetlen mozdulatra az összes hajtás- és futómű-rendszer legmagasabb menetteljesítményekre adaptált hangolását aktiválja. Ezek közé tartozik a szabályozott összkerékhajtással működő Porsche Traction Management (PTM) is, amely a Panamera 4S és a Panamera Turbo változatokban a szériafelszereltséghez tartozik.

Karosszéria: könnyűszerkezetes építés és funkcionalitás

A karosszéria a sportautókra jellemző könnyűszerkezetes építés, a magas fokú kényelem, a bőséges térkínálat és a kifinomult aerodinamikai adottságok harmonikus egységét képviseli. Konstrukciójában a korszerű gyártástechnológiákat és a különböző anyagfajtákat célzottan, felhasználási területük és funkcióik szerint válogatva alkalmazzák, köztük a legkülönfélébb szilárdságú acélféleségekkel, könnyűfémekkel – mint például az alumínium és a magnézium – illetve műanyagfajtákkal. A könnyűszerkezetes ajtók teherviselő struktúráját lézeres megmunkálású, magasnyomású eljárással készült alumíniumöntvény alkotja. Az intelligens könnyűszerkezetes építésnek köszönhetően például a Panamera S saját tömege mindössze 1.770 kilogrammra adódik.

A hátsó ülés kényelme és variálhatósága tekintetében egyaránt magasabbra emeli a mércét a prémiumkategóriában. A speciális fejtámlákkal ellátott, gondosan kiformált egyes ülések hátul is az utazási komfort rendkívül magas színvonalát biztosítják, kívánságra sokrétű elektromos beállítási és klimatizálási lehetőséggel. A Panamera mindemellett kiemelkedően funkcionális és sokrétűen variálható csomagteret is kínál. A hátsó ülés kiegészítő rakodónyílással készülő, osztva lehajtható támlája révén a teljesen sík padlózatú csomagtartó befogadóképessége akár 1.263 literre is bővíthető.

 A Panamera e járműszegmensben elsőként jelenik meg a kardánalagút és a kipufogó hátsó hangtompítója környezetére is kiterjedő, teljes körű alsó burkolattal, amely a légellenállás, illetve a tengelyekre ható emelőerő mérséklését egyaránt hatékonyan segíti elő. A gyakorlatban mindez magasabb szintű menetdinamikai képességek mellett jelent kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást. A teljes aerodinamikai csomag kívülről is jól látható különlegessége a Panamera Turbo négy irányban állítható, aktív hátsó légterelője, amelynek állásszöge és felületi geometriája a pillanatnyi menethelyzethez igazodó szabályzása révén szintén nagyban hozzájárul az optimális légellenállási tulajdonságokhoz, illetve menetteljesítményekhez.

Akusztika: sportos hangzás és magas fokú zajkomfort

A kipufogórendszer, a légbeszívás, a motor és az aero-akusztika hangforrásainak átgondolt harmonizálásával a tervezők sikerrel „komponáltak” a Panamera számára határozottan karakteres összhangzást, látszólag egymásnak ellentmondó követelményeket is közös nevezőre hozva. A jármű aero-akusztikai adottságait már a fejlesztés korai stádiumában korszerű hangmodell segítségével analizálták, s szelektív hatású megoldásokkal optimalizálták. Az eredmény pedig a szélzajok prémiumkategóriához illő, rendkívül alacsony szintje, miközben az erő és a dinamika jegyében megszólaló „Porsche Sound” is zavartalanul érvényesül. A Panamera széles hangzásspektruma így a puszta „cruising” (cirkálás) diszkrét visszafogottságától egészen a kifejezetten sportos vezetés érzelemdús akusztikai élményeiig terjed.

Az új, illetve a már jól bevált technológiák tudatos alkalmazásával a Porsche weissachi mérnökei intelligens módon oldották fel a Panamera fejlesztése során jelentkező, egymásnak látszólag ellentmondó követelmények között feszülő konfliktusokat. A Panamera motorjai éppoly erőteljesek és dinamikusak, mint amilyen gazdaságosak és tiszta üzeműek, az autó dinamikus arányai és kupészerű vonalai ellenére is bőséges térkínálattal, illetve színvonalas kényelemmel, valamint magas fokú funkcionalitással és variálhatósággal szolgál.

 

Porsche Panamera galéria

{gallery}depotyp/p_panam{/gallery}

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

KategóriákOT

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .