SütiBogár sztori

Az már régen rossz, ha egy karosszériás gittel- csak az volt a dolgunk hogy gittelt felületeket újra feltártuk- kitisztítottuk és lezártuk. Küszöböket hosszirányban jobban megerősítettük! Mindez kb.4-5hónapot tett ki, mivel Gábor egyedül dolgozott és mellette volt más állása is. Megértettem, hogy ha nem kerül sor erre a munkára- mindent KIDOBHATOK AZ ABLAKON. A festés pár hónap után felpattogzik, dudoros a kasztni mindenhol és csak a festőt fogom végül hibáztatni. Sajnos munkadíj és anyagköltség elvitte a festés árát is, ráadásul Bandi munka + anyag. ktg díjának is több mint kétszeresére rúgott. Úgyhogy, kénytelen voltam átmenetileg szüneteltetni –felhagyni projecttel! Egész éves diákkeresetem úszott el ezzel, de ez mind semmi-mert ezek után mind messzebb éreztem magam álmomtól! Már úgy gondoltam az áprilisra, hogy tutira tudtam -semmi esélye sincs, hogy elkészül! Ha hiszitek- ha nem mégis ez az ÁLOM VOLT AMI ÉLETBEN TARTOTT!

A szín megtalálása: ebben Snoopy barátom volt nagy segítségemre, mivel festékboltban dolgozik tud pár olyan színkártyát mutatni, amitől dobsz pár hátast! Első nekifutásra (még a projekt elején) ragaszkodtam a zongoralakk fekete krómfelnivel verzióhoz. Minden elképzelhető mai autónak végignéztem a színkatalógusát – ez kb. 2000 színkártya, elég sok helyen megálltunk. Emlékszem a 15-ik  „mi lenne ha” után elküldött a FENÉBE: majd ha eldöntöttem, jöjjek vissza! Na, ezt még párszor eljátszottuk… Aztán Snoopy mutatott pár egyedi színt, bárcsak ne tette volna… Újra átlapoztam az összes VW depo és Tuning autós újságom. Akkoriban kerestem a lelki békémet-nyugalmat, harmóniát önmagammal, ezért sok Buddha-s, keleti filozófiájú könyvet olvastam. Innen jött a nyugalmat-boldogságot-békét-örömöt sugárzó narancs szín.

Egy amerikai cég demóautójának PPG Lambo Narancs Pick Up-ja fogott meg. Addig ellene voltam a színváltós flip-flopnak, mert ha megsérül valamelyik elem, később nem lehet javítani, az egészet újra fújni kell. Mutattam Snoopynak mit szeretnék, azt mondta, ez jól fog állni a kocsin, mert mindenhol gömbölyű és törik majd a szín. Külön aláfújó és takaró gyöngyházat kellett előállítani. Rábíztam a színkeverést, aznap 2005.08.03 szép idő volt, de hirtelen villámlás – akkora zápor érkezett hogy áramszünetet is kaptunk.

Igen ám, de a digitális mérlegen mindent milligrammra pontosan kellett adagolni☹! Kezdődött a kemény fejszámolás, miből-mennyit tehettünk. Amikor befejeztük, összerázás, fapálca bedug festékbe – kihúz és CSODÁLKOZÁS! Még egy festékes story: amikor Snoopy levitte festőhöz az anyagokat, akkor a festő felnyitotta a gyöngyház dobozát és kb. 30 év autófestői tapasztalat után annyi volt az első reakciója, hogy „B@ZDMEG!”! Sajnos nem voltam ott, hogy lássam az emberke arcát, de Snoopy nem szokott füllenteni (el tudom képzelni)!

Többi felhasznált anyagot illetően Standox Easy Lakk, Edző, Novol szóró, Profizyink kitt, Finish kitt, Aluminiumporos gitt mind mond valamit szakmabelieknek. Összehasonlításul van 500Ft/liter es lakk a piacon és van Standox Lakk. Mindezek garantálják a festés jó minőségét. Hátrányként tudtam meg később, hogy amíg egy átlagos bázis alapú festéket 50-80 akár 100% ban is lehet hígítani, az én festékeimet max 30%ban. Ha elfogynak, drága mulatság lesz még utánrendelni. És ahogy ez lenni szokott, idő előtt elfogyott. Okát később elmesélem.

Szóval, ahogy összeállt a lista az anyagról- az árából megint vehettem volna egy másik bogarat- és akkor még nem beszélve a munkadíjról. Na, itt aztán nem lehetett hibázni. Magáról a színről Lamborghini Arancio Borealis (C5) tudni kell, hogy az alap egy narancssárga 3rétegben majd gyöngyház szintén 3x végül 2-3 réteg lakk, becsiszolva –felpolírozva. Mint kiderült az eredeti Lambóknál egy fehér a legelső réteg. Ezért kerül olyan sokba a festésük 7-8réteg miatt, + hőkamra stb!

A karosszériáról: sok volt az új elem, de a sok egybedolgozás-, csiszolás-, gittelés miatt nagyon sok előkészítő meló volt vele. Az összes elem domború a Bogáron, ha megnézed, az oldala vízszintben és függőlegesen is. Hallottam, hogy a festők ezt a fajta csiszolást utálják a legjobban. De a festésnek olyannak kellett lennie, mintha a festő magának dolgozna – igényesnek! Ráadásul közben történt egy jelentős változás, festőúr személyében.

Az egész festési folyamatot felügyelni, dokumentálni akartam, ezért egy jóval fiatalabb festőt választottam, aki utcánkban a szomszédnál bérel műhelyt évek óta és festett már Bogarat. Számos autót láttam elkészülni kezei között – többek között ő is nagy autó-fanatikus mint én, úgyhogy megértette, miken mentem keresztül. Igaz 1,5x drágább volt Csaba munkadíjban mint Zoli, de úgy éreztem többet számít, hogy közel van és láthatom hogyan készül az álmom.

Arra emlékszem, hogy szépen lassan elemenként került át az autó műhelybe, végül a karosszéria. Többszörös csiszolás, flitterezés, alapozás után kb.2hónapot állt az autó és alkatrészei a garázsban/szobámban. Csaba elmondása szerint, amíg lefújta nekem a 4 sárvédőt – azalatt egy komplett autót lefújnak! (érthető volt a magas munkadíj). Miután megbizonyosodtunk, hogy nincs sehol semmilyen felszíni repedés- jöhetett a festés. Sárvédők, ajtók, kasztni végül csom.tér és m.háztető. Huhh, a pillangó kezdett végre szárnyakat ölteni.

2006.05.27: Emlékszem az első este, amikor megpillantottam garázsomban a kasztnit, hát leírhatatlan érzés volt – képzeletben gyorsan össze akartam szerelni és már menni vele végre egy kört!

Ja, a garázs! Mivel nyáron volt egy kis szabadidőm, teljesen kipakoltunk, lebontottuk, megerősítettük a tetőgerendákat, oldalakat és kapott kétszárnyas, zárható ajtókat. Szóval tekinthetjük ezt is a projekt részének, most már volt hová elzárni a kincsemet!

2006.07.01: Gárdonyi Bogártalálkozó az a tali, amit tipikusan nem lehet kihagyni. Sajnos megint vwerda nélkül menten. Persze folyamatosan story-gattam többieknek és elérkeztünk egy olyan pontra, hogy mikor is készül el teljesen?? Természetesen (kis Naivan, már megint) következő talira Sütivel jövök( mondtam én, és fogadalomként benyögtem amíg össze nem szerelem nem borotválkozom).

Bárcsak ne mondtam volna, de így legalább volt valami inspiráció! Szerintem javítsatok ki, ha minden alkatrész megvan két hét alatt tokostul-vonóstul össze lehet rakni -nem egy autót (gondoltam én, hha-ha-hhha)! Boros úrral megbeszéltük, hogy megcsinálja futóművet-fékeket és berakja a zsír új motort, ami két éve vár a garázsban. És megnézi villamosságot is! Közben ment az aggodalom, bízzunk benne hogy nem álltak be a dugattyúk –mert én nem forgattam motort feleslegesen ☹! Felhívtam Dr. VW-t, azt mondta megnyugodhatok, beindították, olajozottan rakták össze – elvileg semmi baja nem lehet! Megnyugodtam.

07.10: elvittük B. úrhoz kocsit + alkatrészeket (tőlünk 70 km).  Két hétig nem történt egyáltalán semmi a kocsival – csak egyre nőtt a szakállam! Megjöttek az új fékbetétek-csövek-lámpák.

07.28:
végre elhoztuk az autót B. úrtól (munkát három nap alatt megcsinálta). Testvérével szerelték be első szélvédőt (kédert), elmondása szerint már több mint 40-et megcsinált, de az enyémmel meggyűlt a bajuk (3,5 óra alatt azért sikerült beoperálni helyére). Motort sikerült berakni – viszont ELINDÍTANI NEM – mert a gyári kipufogó beleért a kasztniba és nem lehetett feltenni! Festés után Petivel kivágtunk oldallemezből, hogy szelepfedél is jobban elférjen.

Kipufogót még most sem tudtuk felrakni. Jó, akkor jöjjön a későbbre tervezett tuning Kadron 4:1 csőkigyó, csakhogy ennek a kipufogóvégződése még mindig nem volt kitalálva. És mit szólnak majd műszakin? Mert én ugyebár ragaszkodtam a hivatalos műszakihoz!! Kocsinak azért is kellett gyorsan – hétvégére – hazakerülni, mert villamosságis srácokkal már le volt zsírozva a hétvégi kezdés!!

Meliton és barátja Norbi voltak a fő műszaki villamossági zsenik. Volt egy teljes és két fél kábelköteg, de ha már új az autó és egy rakás új műszer + kapcsolók, jobbnak láttam kiépíteni egy teljesen új rendszert! Ezt tűnt amúgy is ésszerűbbnek, mint napokat méricskélni-toldozni-foltozni! Fiúk úgy tervezték, hogy négy délután alatt befejezik melót. Ha ők mondják, biztosan úgy is lesz! Vettem új akksit, reléket, csúszkákat, kapcsolókat.

Első nap elment tervezéssel! Este (a hűvösben) lámpáktól kivilágított garázsban próbáltak dolgozni. 4.ik nap bejelentették hogy hétvégén rallyprogramja van Melitonnak, nem tudnak jönni! Semmi baj, belefér, már csak kb. két délután és kész! Hétfőn jöttek rendesen 4-re este 9ig. Viszont másnapra mindketten lebetegedtek☹!

Na szép, gondoltam, munkaundor v. megelégelték a melót. De nem, valóban lerobbantak eü-leg. Beszerelték az elektromos üléseket, távirányítású ajtónyitókat (erre még visszatérek). A Porsche 944 műszerekkel kicsit meggyűlt a bajunk, ezért felkerestem Bp-n egy Porsche bontóst, aki pontos leírást adott  bekötési pontokról. Ezzel is jelentősen megkönnyítve a munkát!

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .