Megpihentünk

Itt a tavasz, indul a szezon! Ne mondja ránk senki, hogy nem vesszük észre a jó dolgokat. Persze a jót könnyű befogadni, megszokni, természetesnek venni. Nézzünk hát vissza a régi időkre! Mert volt idő, amikor az alkatrészeket csak a Mozaik utcából, vagy egy-két menő maszektól lehetett csak aranyárban beszerezni. (Lassan a maszek szó is kikopik a nyelvből.)

Még ma is gyakran előbukkannak idős bogarasok alkatrészei a garázspolcokról, amiket „még hetvenvalahányban” vettek a ritkának számító nyugati utazások alkalmával, vagy a kinti rokonok küldték be valami úton-módon. Ma pedig csak leugrunk a Bakátsra, vagy az Állomás utcába és van. Illetve ha nincs, akkor jön bizony a fejmosás, miért nincs, mikorra lesz, mennyiért, és nem lehetne-e olcsóbban?

Nem is olyan régen, 10-15 éve a szempilla és az átlátszó osztófedél jelentette a tuningot és az exkluzivitást egy bogárnak, és ha netán vas sportfelni is volt rajta, az volt álmaink netovábbja. Ma már a magnézium felnik polírozásán rágódunk. Pedig ezek a dolgok léteztek régebben is, csak hozzánk jutottak el – annyi mással együtt – késve. Talán az izgalom hiányzik egy kicsit, amit a határokon érezhettünk, hátha a vámtisztnek nem tetszik a sportkipufogó a bőröndben, vagy a dinnyeként a hónunk alatt lévő két alufelni. Igen, az interneten való rendelésből kétségtelenül hiányzik az effajta akció és az izgalom.

Az izgalmat és a vadászösztönt ma a képernyők előtt éljük ki az ebay, vagy a thesamba nézegetése közben, lecsapva egy-egy jobb darabra. Így épül egy Judson kompresszor alkatrészenként, és így érkezik a különlegesen ritka 4.5×15-ös Fuchs felni, a többi kuriózummal együtt. Az autókon is látszik a fejlődés, elég csak megnézni egy-egy régebbi találkozó képeit. Találkozókból pedig van elég, a tavasztól őszig tartó szezonban minden hétvégére esik program, (már három MBK-s találkozó van!), és persze nem csak bogaras, hanem egyéb hobbiautós, vagy nosztalgiaautós rendezvény is, nem beszélve a szaporodó oldtimer versenyekről, ahol egyre többször jelennek meg bogarak, öregbítve a 4 henger-boxer elrendezés hírnevét.

Van már magazinunk is, miénk az ország legnagyobb márkaklubja. TWK-s barátainkkal (Trabant-Wartburg Klub) együtt működtetjük a legnagyobb veterános-nosztalgiás biztosítási flottát. Szinte nincsenek „elszigetelt” bogarasok, mindenki megtalálja a maga számára megfelelő társaságot, ahol fórumozhat, cseveghet, találkozózhat, kirándulhat. Nem gond a használt alkatrész sem, szinte mindent lehet találni egy kis utánajárással. Nem kényszerülünk normál autószervizekbe, az országban mindenhol vannak már bogárra, buszra szakosodott szervizek, alkatrész kereskedések. Néhány éve pedig elindult egy új kultusz, egy új műfaj: a vízhűtéses Volkswageneké. A két tábor némileg idegenkedve szemlélte egymást, néha egy kis csipkelődés is belefért, voltak, akik átpártoltak a másik oldalra.

A lényeg az, hogy alapvetően egy csapatban maradtunk, hiszen például mindenki a Depó lapjain éli ki autóépítési, restaurálási, vagy éppen tuningolási hajlamait. Szóval egy pillanatra megálltunk, áttekintve az elmúlt évek pozitív tendenciáit, hogy aztán újult erővel elmélkedjünk az olyan jelenségeken, amik egyáltalán nem derítenek mosolyra minket. Van belőlük elég, és attól tartok, hogy az EU-s hisztéria és a kormányzati pénzhajhászás jegyében lesz is még sok olyan rendelkezés, korlátozás, ami miatt fájhat a fejünk és apadhat a zsebünk.
De legalább most egy kicsit megpihentünk.

Figyelem: a cikk első megjelenésének időpontja 2005. június 22., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt egyes állításai ma már nem időszerűek, vagy tévesek. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .