Vaskereszt

A Bundeswehr logójaA vaskereszt eredetét kutatva egészen az ógermán lovagokig visszamehetünk, tulajdonképpen onnan datálódik a legbátrabb, leghősiesebb katonák érdemeinek elismerése valamilyen kereszt alakú kitűzővel. A Porosz Királyság aztán hivatalosan is az ország kitüntetésévé emelte a napóleoni háborúk alkalmából a XIX. század elején. Bár a második világháború után az új német állam eltörölte ezt a kitüntetést, a Bundeswehr, vagyis a Német Hadsereg emblémája jelenleg is a vaskereszt egy kissé megváltoztatott, stiliztált változata (lásd a képen).

A Bundeswehr logójaA vaskereszt eredetét kutatva egészen az ógermán lovagokig visszamehetünk, tulajdonképpen onnan datálódik a legbátrabb, leghősiesebb katonák érdemeinek elismerése valamilyen kereszt alakú kitűzővel. A Porosz Királyság aztán hivatalosan is az ország kitüntetésévé emelte a napoleoni háborúk alkalmából a XIX. század elején. Bár a második világháború után az új német állam eltörölte ezt a kitüntetést, a Bundeswehr, vagyis a Német Hadsereg emblémája jelenleg is a vaskereszt egy kissé megváltoztatott, stiliztált változata (lásd a képen).

 

Sokan összekeverik a náci német birodalom vaskeresztjét a máltai kereszttel, az utóbbit viszont keresztény lovagok viselték a 12-ik században (balra a horogkereszttel kiegészített vaskereszt, jobbra a máltai kereszt):

A német birodalmi vaskereszt és a máltai lovagkereszt

A magyar hagyományokban is felfedezhetők a kereszt motívummal jelölt kitüntetések. Például a mai napig hasonlóak a Magyar Köztársasági Érdemrendek. Ez itt a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje:

A stilizált, vagy egyediesített autókon alkalmazott vaskereszt motívum viszont tényleg kapcsolódik a náci vaskereszt érdemrendhez, csak pont fordítva, mint ahogyan azt sokan gondolják.

Hot Rod szimbólum 34-es Forddal, vaskereszttelAz autók átalakítása a '30-as évek Dél-Kaliforniájából indult. Akkor még nem úgy hívták, hogy tuning, meg dub, meg cult, meg fast&furious. A régebbi, divatjamúlt T-modellekbe építettek nagyobb motorokat, amelyek menettulajdonsága aztán meglepte az új autó tulajdonosokat. Így és ekkor indult minden az autóátalakítás-iparban. Ezeket az autókat hívta a köznyelv és a rajongók hot rodoknak.

A vaskereszt akkor vált az autó átalakítás meghatározó, ma is divatos szimbólumává, amikor az ötvenes évek amerikájának rocker és hot rod közösségeibe visszatértek a második világháborúban szolgált amerikai katonák, akik a leigázott németektől hadi szuveníreket koboztak el. Dicsőségnek számított ilyen szuveníreket birtokolni, azt jelentették: „én is legyőztem egyet a szörnyetegek közül”.

A háborúban átélt borzalmak hatására a hazatérők még inkább lázadtak a fennálló társadalmi normák ellen. Az akkor még igencsak megvetett rock zenét hallgatták és régi vasakból erős autókat építettek. Ezzel is kifejezték különállásukat.

A háborús szuvenírek felhasználásával irritálták a hétköznapi embereket, akik számára gyűlöletet ébresztett minden, ami a nácizmussal kapcsolatos. (Gondoljuk csak el, milyen piacra lépett be a VW az ötvenes évek végén Amerikában) A hitleri Németország vaskereszt érdemrenddel jutalmazta a katonákat bátorságukért, tehát ez a jelvény megfelelő eszköznek bizonyult a polgárpukkasztásra.

Pinstrippinggel díszített vaskereszt egy oválablakos kesztyűtartójánNem telt el sok idő, és a kitűzők után a Hot Rod-ok lakkozásán is feltűnt a motívum, majd ezt követően a motorosok is átvették az ilyesfajta díszítéseket. A nyers vadságot, erőt, ugyanakkor hagyományt is sugalmazó jelzés rövid idő alatt a hot rod kultúra stílus ikonjává lépett elő.

Érdekes, hogy a mai Németországban csak kevesen ismerik a vaskereszt történetét, pedig ha tudnák, hogy valaha a német katonák megszégyenítése volt a cél, akkor nem biztos, hogy büszkén festenének méretes kereszteket a motorháztetőre.

Az utóbbi években Európában is igen elterjedt a motívum. A folyamatos megújulást, új trendeket kereső autós szcénák eredeti ötletek híján gyakran nyúlnak vissza az amerikai autós kultúrához.

A retro hullámot meglovagolva így került elő újra a vaskereszt, melyet csak egy kicsit le kellett porolni, s máris lehetett nyomtatni mindenre. Sokan így tették eladhatóvá az életciklusának lefelé szálló ágában lévő termékeket.

Az individualizmust hangsúlyozó ötlet jónak bizonyult, számtalan klub, cég hirdeti magát ügyesen, s a kereszt a 21. században is az egyedi járműkultúra része. Az amerikai cal-look–hot rod szoros rokoni szálai miatt a VW Bogarak ráadásul teljesen autentikusan használhatják a jelet, s a régebbi gyártású Volkswageneknél is világosan érthető az utalás.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .