Veterán!

Az 1937-es VolkswagenImmár több mint húsz éve figyelve a veteránautós, nosztalgiaautós „közéletet”, még a magukat szakavatottnak, bennfentesnek tartók sem tudják mindig pontosan definiálni a veteránautó fogalmát. Arról ne is beszéljünk, amikor a benzinkutas dícsérőleg hátbaveregeti a veteránautóst, „Ez már biztos egy oldszmobil, nem?”

Immár több mint húsz éve figyelve a veteránautós, nosztalgiaautós „közéletet”, még a magukat szakavatottnak, bennfentesnek tartók sem tudják mindig pontosan definiálni a veteránautó fogalmát. Arról ne is beszéljünk, amikor a benzinkutas dicsérőleg hátba veregeti a veteránautóst, „Ez már biztos egy oldszmobil, nem?”

Az 1937-es Volkswagen

Olykor még a szakhatóságok is komoly feladat előtt állnak. Van olyan önkormányzat, ahol harminc év felett automatikusan súlyadó mentességet élveznek a járművek, van ahol veteránvizsgát igazoló papírt kérnek. Ez alatt a Magyar Autóklub által korábban kiállított veterán jármű igazolvány értendő. A korábbi minősítés másra nem is nagyon volt használható, emiatt a veterán járművek csak töredéke, néhány száz vágott neki a Boldizsár utcai vizsgasor meghódításának.

A veteránvizsga – hívjuk inkább a továbbiakban a muzeális jellegű járművek minősítésének – megreformálása tehát több szempontból időszerű volt. A kezdeményezés a Magyar Veteránautós és Motoros Szövetségtől indult és a munkába bekapcsolódott a Közlekedési Minisztérium, mint fő koordinátor, továbbá a Közlekedési Múzeum, a Közlekedési Felügyelet, és a Magyar Autóklub is. 2003.01.01-től Európában egyedülálló módon törvény és miniszteri rendelet együttesen szabályozza a minősítés rendjét.

A végrehajtási utasítás azonban még váratott magára, 2003 nyaráig, amikor a Közlekedési Értesítőben megjelent a pontos leírás. Nézzük át miben változott a helyzet. Például ebben, hogy a járművet csak a tulajdonosa személyesen viheti el a minősítésre. A 30 éves általános korhatár változatlan maradt.

Múzeális kategóriák a FIVA szerint
A –1905 antik
B 1905 – 1918 veterán
C 1919 – 1930 klasszikus I.
D 1931 – 1945 klasszikus II.
E 1946 – 1960 nosztalgia I.
F 1961 – 1971 nosztalgia II.
G 1971 – nosztalgia III.

 

A kategóriák, amelyek immár megfelenek a FIVA (Nemzetközi Veteránjárműves Szövetség, Federation Internationale des Vehicules Anciens) előírásainak, már változtak a korábbiakhoz képest. A hazai bogarak a nosztalgia I. II. III. kategóriába tartoznak. A műszaki dokumentációt továbbra is a tulajdonosnak célszerű biztosítani.

A minősítést és a vizsgálatot a Múzeális Minősítő Bizottság – amelyben a fenti négy testület mindegyike képviselteti magát – végzi el országosan, a Magyar Autóklub állomásain. Újdonság, hogy a forgalomba helyezéshez illetve a műszaki vizsga érvényesítéséhez a gyártáskori műszaki feltételeket kell teljesíteni. Ez egy lényeges könnyítést jelent, főleg az 1960 előtt gyártott bogarak esetében, hiszen ezeknél a korhű világító és jelzőberendezések egyébként nem felelnek meg a mai kritériumoknak.

 Az emissziós értékek nem jelentenek problémát, azokat egy közepes állapotú sok százezret futott bogár motor is (olykor azért némi beszabályozás után) könnyedén teljesíti. A részek vizsgálatakor a százalékpontok átlagának legalább 75%-nak kell lennie. Kivételt képeznek az egyedi azonosítók (alvázszám, motorszám) ahol nem lehet 100 pontnál kevesebb a sikeres minősítés megszerzéséhez.

Utóbbira feltehetően azért van szükség, mert a minősítés helyettesíti az eredetiségvizsgálatot, illetve mentesít alóla, de hasonlóan ahhoz, minden tulajdonosváltáskor újra el kell végeztetni. (külföldről behozott járművek esetében csak előminősítés kérhető, itt viszont nem kizáró ok a leromlott állapot, hiszen a minősítés célja elsősorban a vámkezelés engedélyezése)

Újdonság még a minősítéssel együtt kiadott regisztrációs fémtábla, amit a járműre kell felerősíteni, védett, jól látható helyre. Mivel a minősítés önmagában továbbra sem jelent műszaki érvényességet, viszont így az ellentmondás feloldódik a korhű és a hatályos rendeleteknek megfelelő kialakítások között. A mentesítések mellett a Felügyelet korlátozásokat is előírhat, maximális sebességet (pl. 80 vagy 40 km/ó), vagy kizárhatja az éjszakai közlekedést. Pánikra semmi ok, ezek zömmel csak a „fakerekű”, „tuskófékes”, karbidlámpás antik kategóriát érintik, nem a bogarakat.

A minősítetteknek egyéb megkülönböztetett bánásmód is jár. Az OT (oldtimer) rendszám. Ezt minden olyan sikeresen minősített jármű megkaphatja, amely a forgalomban való részvételhez mentesítést, vagy korlátozást kapott. Egy ideig rémhírként terjedt, hogy az OT rendszámmal, sőt a „veteránvizsgával” nem lehet közlekedni, csak találkozóra és csak hétvégén. Ez nem így van, a korlátozás csak valamely műszaki jellemzővel lehet összefüggésben.

Nem használható viszont a veteránjármű profitszerző tevékenységre. Az világos, hogy nem taxi, és nem bérautó. De a veteránosokat erősen gondolkodóba ejtette, hogy vajon a reklámfilmezés, a játékfilmen szereplés, vagy a költségtérítésen túlmenő térítéses kiállításon szereplés vajon ebbe a kategóriába tartozik-e. Ugyanis ha igen, akkor nem csak a FIVA-szabályzatot sértjük meg, de egy adójogszabályt is.

Hiszen a gépjármű adómentesség-kedvezmény az adótörvényből és a FIVA szabályzatból következik. Mivel a dolog általában eseti, ezért nem sorolható ebbe a profitszerző kategoriába, így nem sérti az adómentességre vonatkozó szabályokat. A műszaki vizsga ugyanúgy 2 év, míg a zöldkártya 1 évig érvényes. Veterán minősítés forgalmi rendszámmal rendelkező járművek esetében 5, a nem forgalomban lévőknél 10 év.

A hosszabbításnál nem kell a teljes vizsgálatot elvégezni, hanem csupán egy összehasonlítást. Mivel a járműről digitális fotók készülnek minden irányból, vélhetően ez alkalmas lesz az összehasonlításra.

Borsche Károly a MAVAMSZ főtitkárának tájékoztatása szerint az eddig sikeres veteránvizsgát tett járművek nagy része a MAVAMSZ tagszervezeteiből érkezett. Ennek oka talán az lehet, hogy tájékozottabbak a tulajdonosok, és így célirányosan tudják felkészíteni a járművüket a vizsgálatra. Fentiekből kiderül az is, hogy a minősítést bárki kérheti, sem klubtagság, sem MAVAMSZ tagság nem szükséges hozzá.

A főtitkár elmondása szerint a nem megfelelt minősítést kapott járművek között előfordult olyan példány is, amely eredeti volt ugyan, de annyira elhanyagolt, szennyezett, olajszivárgás szempontból tömítetlen volt, hogy „nem megfelelt” minősítést kapott. Borsche Károly fontos elemként emelte ki még, hogy a minősítésben a fent említett négy szervezet képviselője a járműtulajdonossal és a restaurátor(ok)kal együttműködve, alkotó módon végzi a minősítést.

A bizottság szívesen fogad bármilyen dokumentációt, korabeli leírást is. Az 1. 2. állapotú járművek minden gond nélkül, a 3. állapotúak esetenként megfelelnek a muzeális kritériumoknak. A bizottság igyekszik az objektivitást legfontosabb célként kitűzni.
Ezt a lehető legpontosabb dokumentáltsággal lehet elérni. A dokumentációk felkutatásában és rendelkezésre bocsátásban viszont nagy szerepe lehet a tulajdonosi közreműködésnek is.

NÉHÁNY PÉLDA GYAKRABBAN ELŐFORDULÓ ELFOGADOTT ÉS NEM ELFOGADOTT ÁTALAKÍTÁSOKRA

Mivel a FIVA is megengedi az ugyanazon modell, vagy típus darabjaiból összeépített járművet, így például minősíthető a motorcserélt bogár is, amennyiben a motor típusazonos, vagy ha nem az, akkor ugyanabból a gyártási periódusból származik. (Tehát 1970-es bogár lehet 1.2-es, 1.3-as és 1.5-ös motorral is. De nem lehet pl. Subaru motorral)

Megengedett például a 6V ról 12V-ra átalakítás. Itt csak annyi a feltétel, hogy ha dinamós volt, akkor dinamós is maradjon. A keréktárcsák és kormánykerekek esetében egyértelműen elfogadhatóak a VW LOGO-t tartalmazó alkatrészek. A keréktárcsa szélessége a gyártó által elfogadott „sport” méret 5.5 x 15 coll. Csak az eredeti lyukkör alkalmazható. (1967-ig 5/205 1968-tól 4/130) Peres, alacsony profilú gumik kerülendők.

Kritikus pont a szín. Mind a fényezés, mind a kárpit tekintetében a korhű árnyalatokat kell alkalmazni. Ez nem feltétlenül jelent 100%-os színazonosságot, de azt igen, hogy a jármű „belső és külső megjelenésének igazodnia kell az adott periódusra jellemzőkhöz”. A FIVA által is elismert kategória a „gyártási periódosban módosított”.

Ebbe akár egy tuningolt motor is belefér, amennyiben dokumentálható, hogy az adott konfiguráció már 30 éve is létezett. (Esetleg a kereskedő szerelte át még az újként eladás előtt. Ide tartoznak pl. az EMPI stílusú bogarak)

 

Emissziós értékek a rendelet szerint: (kivonat)

Gyártási periódus: CO% alapjáraton: CH ppm alapjáraton és fordulaton:
1969.06.30.-ig 6.0%

1969.07.01.-től
1986.12.31.-ig

4.5% 1000
1987.01.01.-től
1989.12.31.-ig
3.5% 1000
1990.01.01.-től 2.5% 600

Vizsgált részek személykocsinál:

• okmányok
• felépítmény
• világító és jelzőberendezések
• erőátvitel
• lengéscsillapítás
• rugózás
• első futómű
• hátsó futómű
• kipufogó rendszer
• alváz
• kormányberendezés
• gumiabroncs
• motor
• fékrendszer
• egyedi azonosítók

Minősítés százelék pontok szerint:

Kitűnő 100
Nagyon jó 85–99
75–84
Kielégítő 50–74
Nem kielégítő 0–5

Múzeális minősítések helyszínei, Magyar Autóklub állomások:

1112 Budapest, Boldizsár u. 2.
3300 Eger, Kistályai u.
4028 Debrecen, Kassai út 96.
6724 Szeged, Kossuth sgt. 112.
7630 Pécs, Hengermalom u. 3.
8200 Veszprém, Aradi Vértanúk u. 1.
8900 Zalaegerszeg, Alsóerdei u. 3/a
4400 Nyíregyháza, Debreceni út 155.

 

ÁLLAPOT MEGHATÁROZÁSOK

1. állapot:

Kifogástalan állapot műszaki és optikai vonatkozásban. A csúcskategória járművei.

2. állapot:

Jó állapot, vagy ritka restaurálatlan eredeti állapot, vagy szakszerűen restaurálva. Műszakilag kifogástalan, enyhe használati nyomokkal.

3. állapot:

Ápolt, menetkész használt állapotú járművek, nagyobb optikai és műszaki hibák nélkül.

4. állapot:

Látható használati nyomok, de menetkész jármű. Műszaki és optikai hibák rejtett hibák kockázatával. A műszaki vizsga letételéhez azonnali beavatkozás kell.

5. állapot:

Hiányos, nem menetkész állapot. Nagyobb restaurálási munka, esetleg mindenre kiterjedő javítás szükséges.

„Tájékoztató a múzeális járművek minősítéséhez” c. kiadvány a Magyar Autóklub irodáiban és a MAVAMSZ-nál beszerezhetők.

 

Figyelem: a cikk első megjelenésének időpontja 2003. november 21., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt egyes állításai ma már nem időszerűek, vagy tévesek. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .