Kettő, három, sőt több az egyben

Pár éve még azt gondoltam az autós mp3 zenehallgatásról, hogy az az űrodüsszeia egy jelenete, aztán beszereztem egy transzmittert és a „high-tech” az utastérbe költözött. Ezzel szenvedtem egy-két évet, majd egy sokkal kifinomultabb, komplexebb megoldásra leltem, megismertem a Dension Gateway interface-t.

 

 

Pár éve még azt gondoltam az autós mp3 zenehallgatásról, hogy az az űrodüsszeia egy jelenete, aztán beszereztem egy transzmittert és a „high-tech” az utastérbe költözött. Ezzel szenvedtem egy-két évet, majd egy sokkal kifinomultabb, komplexebb megoldásra leltem, megismertem a Dension Gateway interface-t.

 

https://www.vwdepo.hu/images/stories/multimedia/dension/densionm.jpg

Hogy miért volt szenvedés a transzmitteres zenehallgatás? Aki próbálkozott ilyennel, az már sorolja is az okokat: állandóan behallatszódó FM zaj, rossz vétel a gyenge jelerősség miatt, a CD-hez képest csapnivaló hangminőség, minden megállás után elölről kezdte az albumot, s nem ott folytatta, ahol félbeszakadt, stb…

A Dension megoldása nem „légből kapott”. Az interface tulajdonképpen úgy működik, mint az autóban lévő híradástechnikai- és szórakoztató elektronikai berendezések központja. Ide fut be minden audio jelforrás – méghozzá veszteségmentes, digitális formában, optikai kábelen és bluetooth-on keresztül – a Gateway pedig úgy osztja el azokat, hogy a lehető legjobb minőségben, a legoptimálisabb leosztásban kerüljenek az autóban ülők hallójárataiba és az autóvezető látóidegeibe.

Kicsit érthetőbben: a Dension Gateway 5 segítségével a gyári, akár régebbi típusú fejegységekből is egycsapásra iPod és iPhone vezérlőt, USB bemenettel rendelkező mp3 lejátszót és bluetooth-os telefonkihangosítót kapunk. Sőt, vonal bemenet is található a készüléken, ami hasznos lehet, ha laptopról szeretnénk mozizni a kocsiban, vagy pda-t, esetleg tv-t akarunk kihangosítani a gyári audio rendszeren. Minden funkció – hangerő, jelforrás választás, album-, vagy előadó váltás, ill. keresés – kormányról, vagy a bajuszkapcsolóról vezérelhető és a gyári fejegység típusától függően vagy a fejegység LCD kijelzőjén, vagy a műszerfal középső info LCD-jén megjelennek az aktuális feliratok (az előadó és a szám címe, a vezérlés menüstruktúrája, a telefonkönyv stb.).

Az USB-re akár 250 gigabyte-os merevlemezt vagy pendrive-ot kapcsolhatunk. Mivel a csatlakozó a kesztyűtartóba került, nem gond a külső meghajtó elhelyezése. A kezelés egyszerű, választhatjuk a háttértáron lévő összes zene lejátszását, vagy csak az egyes albumokat, illetve előadókat. Mp3, wma, wav, ogg fájlok meghallgatására nyílik lehetőség, megdöbbentően jó minőségben (én sosem tömörítek 192 kbit/sec-nál kisebbre mp3-at). A transzmitter után olyan, mintha komplett audio rendszert cseréltünk volna a kocsiban. És akkor az iPod/iPhone vezérlésről még nem is beszéltem…

A Dension készülék tulajdonképpen úgy működik, mint egy CD váltó, legalábbis a fejegység ekként kezeli. Ha a műsorforrások közül az iPod/iPhone-t választjuk, akkor a telefonon tárolt zenei fájlokat kezdi játszani a készülék, csakúgy mint az USB esetében, plusz ebben az üzemmódban playlist-ek, előadók, albumok, műfajok, komponisták, audiokönyvek, vagy podcast-ok között is válogathatunk a kormánykapcsolóval. A Hotkey funkcióval a fejegység CD-választó gombjaihoz különböző mappákat, albumokat, számokat, vagy menü pozíciót rendelhetünk. Minden jelforrásnak (iPod, USB, Aux, Bluetooth) külön beállítható a hangereje, csakúgy mint a telefon kihagosításnak, vagy a mikrofonnak.

De az iPod vezérlő üzemmódban mindez csak a jéghegynek az a része, ami épphogy kilátszik a vízből… a csúcs még messze van, hiszen itt újabb és újabb lehetőségek nyílnak, hogy a bennülők multimédiás élményekkel és az utazáshoz kapcsolódó friss információkkal gazdagodva autózzanak.

iPhone-t úgy érdemes vásárolni, ha van hozzá internet előfizetés, igaz? Ha pedig van, az azt jelenti, hogy az internet ott van a kocsinkban, méghozzá a gyári audio rendszeren, CD minőségben kihangosítva… Hogy ez hány plusz, úgymond virtuális készüléket, de valódi szolgáltatást jelent? Nézzük csak azokat, amelyeket első felindulásból bekapcsoltunk és teszteltünk.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik…

{gallery}multimedia/dension{/gallery}

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .