3. Végy egy autót

ImageNézzük át egy kicsit, hogy milyen is lehet ez az autó. Az első szempont, hogy csak saját magunk és barátnőnk szórakoztatására és utaztatására, vagy esetleg egy féltonna pereputty (mamás-papástól, gyerekestől, kutyástól) szállítmányozására szolgáló autóról van-e szó.

Nézzük át egy kicsit, hogy milyen is lehet ez az autó. Az első szempont, hogy csak saját magunk és barátnőnk szórakoztatására és utaztatására, vagy esetleg egy féltonna pereputty (mamás-papástól, gyerekestől, kutyástól) szállítmányozására szolgáló autóról van-e szó.

Az első esetben szinte korlátlanok a lehetőségeink, viszont ha családi „kamionról” van szó, akkor először is meg kell győzni fel- és lemenőinket, s csak utána kezdhetünk el gondolkodni a továbbiakon. A családi autónál a hifit úgy kell beépíteni, hogy a csomagtérbe való pakolási lehetőség megmaradjon. Ezzel nincs is semmi probléma, minden megoldható.

A másik fontos nézőpont az autó formája és kialakítása. Az általános példa a személyautó, mely lehet sedan (elválasztott csomagtartóval ellátott, 4 ajtós), vagy egyterű („csapotthátú”, 5 ajtós), illetve kombi. Félgroteszk példa a mikrobusz, és nagyon groteszk példa, mondjuk egy Ikarus, vagy egy billenős Zil, netán egy Zetor. Mi maradjunk azonban egyenlőre a személyautónál.

Autóhifi szempontból a legjobb kialakításúak az egyterű, illetve a kombi autók, mert ezeknél a csomagtérben elhelyezett mélyláda akusztikailag egy légtérben van az utastérrel. A sedan típusoknál ez sajnos nem érvényesül, mert a csomagtér szinte teljesen elszigetelt az utastértől, és ez a mélyhangok túlzott csillapításában, és a hangnyomás visszafogottságában jelentkezik. Ezen a problémán könnyen tudunk segíteni olyan autókban, amelyekben lehajtható a hátsó üléstámla, és ezzel a megoldással bizonyos mértékben összenyitható a két légtér. Szerencsére manapság a kedvező hitellehetőségeknek köszönhetően többen is új autó vásárlásán törik a fejüket.

Hifi szempontból bizonyos gyártókkal igenis meg lehetünk elégedve, mert az autógyárak lassan kezdenek rájönni arra, hogy manapság az emberek igénylik a jó minőségű zenét autóikba. Aztán ha úgy döntünk, hogy fejlesztjük ezt a rendszert legalább egy-két dolgot fel tudunk majd belőle használni. Például le a kalappal az új kiadású SEAT-ok előtt, ugyanis a bennük lévő első hangszórószett olyan jó minőségű, hogy egy általános felhasználású hifi rendszernek teljes értékű tagja lehet.

Létezik persze a másik véglet is, amikor az ember egy többmilliós új autót vásárolna, de közlik vele, hogy a rádiósmagnó két hangszóróval plusz 80 ezerbe kerül hozzá. Az ilyen megoldásokat inkább el kell kerülni, mert ennyiért jobb minőségű berendezésekhez is hozzá lehet jutni a kereskedelemben. A beszerelésük sem bonyolult, mert a mai autókban már van rádió-előkészítés, így átalakítások, illetve különösebb kábelezések nélkül megoldható a dolog.

Ezek után, ha az autó már megvan, ismét válaszút előtt állunk: fejlesszük, alakítsuk át a gyári rendszert (ha van), vagy inkább építsünk be egy komplett, új hifit?

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .