4. Ess neki malacperselyednek

A cikksorozat folytatásában nézzük át az alkotóelemek anyagi vonzatait. Apropó, alkotóelemek! A második számban röviden már szerepelt ezen elemek listája, de akkor most nézzük egy kicsit tüzetesebben:

A cikksorozat folytatásában nézzük át az alkotóelemek anyagi vonzatait. Apropó, alkotóelemek! A második számban röviden már szerepelt ezen elemek listája, de akkor most nézzük egy kicsit tüzetesebben:

1.) Fejegység: lehet magnórádió (a kazettás ma már igencsak retro), cd rádió, minidisc játszó, merevlemezes lejátszó. A legolcsóbb árfekvést a magnórádiók képviselik, már ha egyáltalán még kaphatók, majd az egyszerűbb CD-lejátszós rádiók következnek, melyek ára általában 25-35 ezer forinttól indul (a jobb minőségű kategória). Amennyiben ilyen készülékben gondolkozunk, 70-80 ezer forintnál többet nem érdemes rászánni a gépre, ha csak nincsenek extra igényeink.

Annyit azért tudnunk kell, hogy egy magnónak korlátozottak a minőségi lehetőségei. (Azért voltak olyan legendás magnók is, mint például a Nakamichi Dragon névre hallgató gépe, melynek hangminősége a lehetőségekhez képest briliáns volt, de ne kalandozzunk el, egyébként is az egy szobai készülék volt.) Abban az esetben, ha szükségünk van kazetták lejátszására, válasszunk olyan magnót, ami már tud CD-tárat vezérelni. Kicsit drágább, de feltétlenül jobb megoldás lehet egy cd-játszós rádió, melynek minőségi különbségeit egy magnóval szemben szerintem senkinek sem kell bemutatni.

Az árak itt a következőképpen módosulnak, egy jobb készülék 55-60 ezer forinttól kapható. (vannak közel 2 millió!! forint értékű készülékek is a piacon. Még jó hogy lehet kapni, nem…?) Egy minőségi CD-rádióra kb.: 90-100 ezer forintot rá kell szánnunk. CD-játszó és CD-játszó között is óriási minőségbeli különbségek vannak. A lejátszó megválasztásánál erősen figyelembe kell venni a hallgatandó zenei műfajokat, és ez alapján kell az ízlésünkhöz legközelebb álló hangú fejegységet választani. A minidisc játszók abban az esetben célszerűek, ha otthon össze tudjuk állítani a zenei anyagokat. Árát tekintve ezek a készülékek 80 ezer forinttól kaphatók, hangminőségük megközelíti a CD minőségét, de tömörítéses elven alapuló zenetárolást alkalmaznak egy magnetooptikai lemezen, amely megoldás a tömörítés miatt nem biztos, hogy a legcélszerűbb választás.

2.) Hangszóró szett: általában az autó gyári hangszóróhelyeire kerülnek beépítésre ezek a hangszórók. A jó minőség eléréséhez 2 utas szettekkel szoktak dolgozni, mely 4 db hangszórót jelent, 2 db közép-mélysugárzót, és 2 db magasat + hangváltó. Ezek a szettek, úgy 25 ezer forinttól hozzáférhetőek, és hangminőségük is igen eltérő. Egy 40-50 ezer forint értékű szett már jó eredményekre képes, és ennél a kategóriánál szépen definiált színpadteret is felfedezhet a tulajdonos. (azért a jó színpadtérhez nem elég csak egy jó szett!) Vannak ún. koaxiális hangszórók is, melyekben egybe van integrálva a magas, illetve a közép-mélysugárzó. Árban ezek olcsóbbak mint különálló testvéreik, de elhelyezési problémák miatt, mégis célszerű különálló szettet vásárolni.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .