www.kedvezmenyesbiztositas.hu

4. Ess neki malacperselyednek

 

3.) Mélyláda: az autóhifi rendszer elengedhetetlen részét képezi a jó hangzás eléréséhez. Mélyládát csak és kizárólag az adott autóhoz kell választani, mert elég eltérőek az akusztikai viszonyok. Általában két fajta láda között kell döntenünk: zárt, vagy reflex rendszerű. Árban nem is a két fajta rendszer, hanem a hangszóró átmérője, és teljesítménye miatt van különbség. Egy szépen kárpitozott láda 30 ezer forint környékétől indul. Minőségileg a zárt láda inkább hangzásban tesz nagyobb erőfeszítéseket, a reflex doboz pedig hangerő szempontjából jobb, csak úgy dobálja ki magából a dB-eket. (feltételezve egy jó ládáról lévén szó)

4.) Erősítő: két fajta felhasználási célterülete van az erősítőknek. Egyik a hangszóró szett meghajtása, mely nem igényel különösen nagy teljesítményt, szemben a mélyláda meghajtásával, mely elég nagy energiákat emészthet fel. A szett meghajtására szükség esetén használható a fejegység belső 4-csatornás erősítője is, de ez nem igazán egy profi megoldás. A másik lehetőség egy külső 2-csatornás erősítő megvásárlása kb. 25 ezer forinttól. Az igazán jó megoldást viszont a külső 4-csatornás erősítő jelenti, amelyért minimum 40-50 ezer forintot kell leszurkolnunk. Figyeljünk arra, hogy legyen az erősítőben mélyvágó szűrő, mely megkíméli a közép-mélyhangszóróinkat a nagyon alsó mélyhangok okozta kínlódástól. A mélysugárzó meghajtásához általában elegendő 2-csatornás erősítőt használnunk, amit vagy normál üzemmódban, vagy pedig hidalt üzemmódban használhatunk (hidalt üzemmódban az erősítő nagyobb teljesítmény leadására képes, de csak 1-csatornán). Ezeknél az erősítőknél éppen ellentétes szűrőt kell választanunk, mint a közép-magas társaiknál, tehát magas-vágó szűrőt (HPF), amely megakadályozza a beállított értéknél magasabb frekvenciájú hangok kiadását a mélyláda felé. Ár szempontjából ezek az erősítők (jó minőség esetén) drágábbak, mint az alapszériás 2-csatornás erősítők, így körülbelül 50 ezer forint megfizetése után emelhetjük le őket az üzlet polcáról. Van még egy megoldás, amely nem biztos, hogy tökéletes, de legalább nem apasztja annyira a pénztárcánkat.
Ez a megoldás egy 4-csatornás erősítővel oldható meg, melynek két csatornájáról az első szettet hajtjuk, a másik két csatornája pedig hídba kötve pumpálja a teljesítményt a mélynyomó felé. Így nem kell két erősítőt majdnem dupla költségen vásárolunk, hanem egy erősítővel megoldható a rendszerünk teljes hangosítása.

5.) Beszerelés: számolnunk kell még a kábel költségekkel is, melyek úgyszintén nem kis összeget tesznek ki, ha jó minőségben szeretnénk kivitelezni. Ezekbe a költségekbe beletartoznak a hangszóró kábelek, az RCA kábelek, a tápkábelek, biztosítékház, biztosíték, saruk, és nem utolsó sorban az elég borsos munkadíj is. A munkadíjat természetesen megspórolhatjuk, ha magunknak rakjuk össze a cuccot, amelybe ha nem vagyunk járatosak, ajánlott beszerezni az említett kellékeken kívül egy poroltót is. (főképp a táp bekötésnél kell ügyelnünk a helyes polaritásra) A kábel költségek is több 10 ezer forintban mérhetők, ha munkadíj is van az függ a beszerelés bonyolultságától, de arra is hasonlóképp számíthatunk mint a kábelek esetében.

Végül egy-két szó arról, hogy ha teljesen új rendszert szeretnénk összeállítani, akkor arra milyen összköltséggel számolhatunk. Egy alap CD-s rendszert összeállíthatunk magunknak kb. 160 ezer forintból. (első 2-utas szettel, CD-vel, 2-csatornás erősítővel, mélyládával, kábelekkel) Ne feledjük el, hogy ez egy alap rendszer. Egy félprofi rendszerért már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, mégpedig, 250–300 ezer forint környékéig, a profi rendszerekről nem is beszélve. Amennyiben nem szeretnénk egy új rendszert felépíteni, hanem csak a meglévőt (gyári rendszer) fejleszteni, akkor kisebb befektetést igénylő megoldásokat is választhatunk. A hozzávetőlegesen megadott alkotóelemek áraiból mostmár mindenki kalkulálhat magának.

Oszd meg a közösségi oldalakon!

TLX_125x125_web

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]

AABCarLogo125x125

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close