5. Mit építsünk az autóba?

Az autó átnézését kezdjük a formai kialakítással. Igaz, hogy erről már esett szó, de nagyvonalakban fussunk át rajta még egyszer. Forma szerint az autók lehetnek: sedan („lépcsőshátú”, 4 ajtós); „csapotthátú” (5 ajtós); kombi; mikrobusz.

Az autó átnézését kezdjük a formai kialakítással. Igaz, hogy erről már esett szó, de nagyvonalakban fussunk át rajta még egyszer. Forma szerint az autók lehetnek: sedan („lépcsőshátú”, 4 ajtós); „csapotthátú” (5 ajtós); kombi; mikrobusz. A többi típusba ne menjünk most bele, egyébként is autóink többsége ezekbe a kategóriákba sorolható.

Az autó kialakítása főleg a mélyhangok tekintetében lényeges, ugyanis az ún. „egyterű” autókban, amelyekben a csomagtér egy légteret képez az utastérrel, sokkal kedvezőbb ezen hangok terjedése, mint a különálló csomagterű „sedan” típusoknál. Ez azonban ne gátolja meg terveinket, ha egy sedan autó áll rendelkezésünkre.

A mélyláda által szolgáltatott hangot nagymértékben befolyásolja a láda csomagtartón belüli elhelyezése is, mely elhelyezés többek közt a láda kialakításától is függ, így a variációk száma elég nagy. Példaként egy Raptor típusú mélyládára adunk elhelyezési javaslatot.
(A ládáról részletesebben a 10. oldalon lévő cikkben olvashattok). Egy mélyláda lehet reflex, zárt, vagy bandpass rendszerű. Legtöbbször a reflex kialakítású dobozokat helyezik előtérbe, nagyobb hangerőszintjük miatt.

Ez a láda is reflex rendszerű, érdekessége, hogy a reflexnyílás és a hangszóró egy oldalon helyezkednek el. Sajnos ez a megoldás elég ritka, pedig példát lehetne róla venni! Ennek a ládának a csomagtartó jobb oldalán a hátfaltól kb. 10–15 cm-re kell lennie a legjobb hangzás eléréséhez. A mélyládánk rossz elhelyezése, értékes decibelektől foszthat meg minket.

Amennyiben szeretnénk mélyládát szerelni az autóba, úgy szükségünk lesz egy különálló erősítőre is, ami a ládát fogja meghajtani. Erre a célra az átlagosnál nagyobb teljesítményű erősítőt kell választanunk, mely szükség esetén rendelkezik teljesítmény tartalékokkal.
Előre érdemes 2-utas hangszóró szettben gondolkoznunk, melyből a közép-mély sugárzónak az ajtó gyári kiképzése (ha van ilyen) ad otthont, a magas sugárzót pedig (ha nincs gyári hely, vagy az nem megfelelő) minél magasabban próbáljuk meg elhelyezni.

Mindenkinek azt ajánljuk, hogy egy átlagos célú rendszert építsenek fel, melynek feltétele elsősorban egy CD-s rádió, vagy CD-tárral kombinált rádiómagnó. A lényeg az, hogy ha lehetőség van CD használatára, akkor feltétlenül emellett a megoldás mellett döntsünk. Visszatérve a hangszóró szettre, manapság már minden újabb autó rendelkezik 16-17 cm

átmérőjű hangszórók befogadására alkalmas gyárilag kialakított hellyel, amit célszerű is kihasználni. A magas sugárzókat tetszés szerint pakolgathatjuk, a minél jobb színpadtér elérése érdekében. (Az elhelyezési praktikákkal a későbbiek folyamán foglalkozunk)
Amennyiben jó minőségű fejegységet választunk, jó esélyünk van arra, hogy a hangszóró szettet a készülék beépített erősítőivel is meg tudjuk hajtani. (Ha nincs más lehetőség.)

A mélyládát meg se kíséreljük rákötni a fejegységre, mert reménytelen. Hallani nem igazán fogunk semmit, de látni és érezni annál inkább: füstöt a készülékünk végfok IC-jei környékéről. Éppen ezért a mélyládát szigorúan külső erősítőre kössük rá, mely nemcsak szebb hanggal, de megbízhatóbb működéssel is meghálálja a gondoskodást. Ládában lehetőség szerint válasszunk reflex dobozt, igaz nem szólnak olyan kiegyenlítetten, mint a zárt ládák, de ha ránk jön esténként a jampizhatnék, egy reflex dobozzal ennek is eleget tudunk tenni.

Innentől kezdve jönnek az egyedi igények, jobb minőségű hangszóró szett, esetleg ezek meghajtására külön erősítők, különböző féle-fajta mélyládák, akkumulátor csere, jó minőségű kábelek, még drágább fejegység, stb. A választásunkat két dolog határozza meg:

– egyedi igényeink
– pénztárcánk vastagsága

Végszóként csak annyit tudok mondani, hogy autóhifiben ugyanúgy, mint bármi másban, én is egy ismert gyártó szlogenjével élnék: NO LIMITS!

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .