Audi Sportback

ImageA 2009-es detroiti Nemzetközi Autókiállítás alkalmával hullt le a lepel az Audi Sportback Concept modelljéről.

Premier Detroitban: a 2009-es Észak-Amerikai Nemzetközi Autókiállítás alkalmával hull le a lepel az Audi új Sportback Concept tanulmánymodelljéről. Az ötajtós modell a márkára jellemző designelemek következetes továbbfejlesztésével kínál bepillantást az Audi jövőjének formai nyelvezetébe. Kupékat idéző körvonalaival, valamint nagyméretű csomagtér-ajtajával a 4,95 méter hosszú, 1,93 méter széles és mindössze 1,40 méter magas karosszéria a felsőkategória hangsúlyosan modern formai tanulmányát testesíti meg.

Az Audi Sportback Concept műszaki megoldásai már szintén döntően a jövőt képviselik. Hajtásáról a világ legtisztább üzemű dízeltechnikája gondoskodik, a 3,0 literes V6-os TDI erőforrás szinte teljes mértékben megszünteti a nitrogén-oxidok kibocsátását. Ez a motor az Amerikai Egyesült Államok immár mind az 50 tagállama, valamint a csupán 2014-től hatályos EU 6 károsanyag-kibocsátási határértékeinek egyaránt megfelel. A gazdaságosság jegyében alkalmazott számos megoldásnak köszönhetően pedig az Audi Sportback Concept mindössze 5,9 literes üzemanyag-fogyasztást ígér 100 kilométerenként.

A Sportback koncepció immár 2004 óta vitathatatlanul sikeres az alsó-középkategóriában, az A3 Sportback még alkotói által is aligha várt népszerűségnek örvend a piacon. A nagyméretű csomagtér-ajtóval kiegészített négyajtós modell mellett ugyanis jóval több vásárló dönt, mint háromajtós testvére javára. Az A3 Sportback azonban korántsem csupán kettővel több ajtajában tér el a sorozat alapmodelljétől. Karakterét a kupék sportos eleganciájának és egy ötajtós sokoldalúságának ötvözete határozza meg, amit igényes technika és hangsúlyos sportosság tesz teljessé – a dinamika új formáját alkotva meg ezzel. Az A3 Sportback mindemellett a háromajtóshoz képest 54 milliméterrel hosszabb hátuljában rendelkezésre álló még nagyobb térkínálattal és variálhatósággal csábít.

Első sorozatgyártású Sportback modelljével azonban az Audi immár másodszor alapított új trendet a személyautók piacán, ugyanis már a hetvenes évek első Avant-fejlesztései is az új, a klasszikus kombik száraz célszerűségétől alapvetően különböző kategória alapjait építették. A jövőbe mutató, alapvetően dinamikus formavilág, az igényes felszereltség és a kiemelkedő variálhatóság egyértelmű hangsúlyozása már eleve a kezdetektől minden Audi Avant meghatározó sajátosságának számított.

Az Audi Sportback Concept tanulmány így most kettős küldetéssel mutatkozhat be. Egyfelől – mint neve is mutatja – a Sportback-elv megtestesítője a maga vegytiszta formájában, az elegancia, a sportosság és a variálhatóság alapvető tulajdonságaival. Másfelől e tanulmánymodell a márka abbéli eltökéltségét is kifejezi, hogy a Sportback-elvet korántsem csupán az alsó-középkategóriára kívánja korlátozni. Mint az már az Audi A1 Sportback Concept tanulmány – a 2008-as Párizsi Autószalon sztárja – esetében is egyértelművé vált, a négykarikás márka Sportback-modelljei választékának a piaci szegmenseken átívelő, jelentős bővítését tervezi.

Design

Az Audi Sportback Concept formavilágát a letisztult egyszerűség, s vonalai számának drasztikus mérséklése jellemzi. A tető, a vállöv és a küszöb íve egyetlen lendületes vonás részeként jelenik meg, a kupé négy keret nélküli oldalablakának sávja pedig hangsúlyosan keskenyen húzódik. A 10-küllős keréktárcsákkal szerelt, 21-colos kerekek felett domborodó, lágy ívű sárvédők a karosszéria oldalnézete gondosan kiformált felületeinek hatását erősítik.

Az Audi A5 kétajtós kupéról ismerős stílusjegy itt még karakteresebben jelenik meg: a hangsúlyosan vízszintes vállöv a teljes karosszériatest lefelé, vagyis az útra irányuló orientációját erősíti. E hatást az első és hátsó, egyaránt széles és lapos LED-világítóegységek emelik ki még inkább. A külső tükörházak már-már törékenynek hatóan karcsú formáját a modern sugárhajtású repülőgépek felfelé irányuló szárnyvégei („winglet”) ihlették.

A „singleframe” hűtőrács új formában jelenik meg a tanulmánymodellen. A függőleges rácstagok elhagyása, illetve a rács mérsékelt magassága az autó elejének alapvetően sportos arányait emeli ki. Szembetűnőek mindazonáltal a „singleframe” hűtőrács az A1 Sportback show-modellét idéző, átdolgozott körvonalai. Erősen lekerekített felső sarkai a vizuális súlypontot mélyebbre süllyesztve, a teljes orrkialakítás számára határozottan markáns arculatot kölcsönöznek.

A fényszórók alatti, aerodinamikailag optimálisan megformált légbeömlő nyílások egyfajta légterelőként is működnek, a kellő mennyiségű hűtőlevegőt pontosan a kialakított csatornába szállítva. Megjelenésükben emellett az autó szélességének intenzív hatását erősítik. A tanulmánymodell farkialakításán is érezhető az A5 kupé hatása. A csomagtér-ajtó magasan húzódó záróíve a hátsó lámpatestek alatt szembetűnő, letisztult formájú felületet eredményez.

Az alacsony légterelő-perem és az ismét csak karakteresen vízszintes irányultságú vonalvezetés az Audi Sportback Concept szélességét, s ezzel kifejezett sportosságát hangsúlyozza. A karosszériába integrált négy kipufogóvég, illetve a diffúzorbetétként kialakított légterelő lemez a sportkocsik hasonló formai elemeire megfogalmazott egyértelmű utalás.

Az utastér hasonlóképpen letisztult, szinte már puritán, mégis kifejezetten elegáns vonásokat tükröz, a nagyméretű üvegtető a világos és tágas térérzetet fokozza tovább. Az egyértelműen a vezetőre összpontosító „cockpit” kialakításában a légbefúvókat, a kombinált műszeregységet és a kiemelkedő MMI-monitort karcsú alumíniumtartó fogja közös egységbe.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .