Az új Audi S4

ImageA Párizsi Autókiállításon mutatják be az új Audi S4 és az S4 Avant változatokat V6-os motorral.

Az Audi a Párizsi Autókiállításon mutatja be az új S4 és az S4 Avant változatokat. Háromliteres V6-os motorja közvetlen befecskendezéssel és mechanikus feltöltéssel tekintélyes 245 kW (333 LE) teljesítményt produkál. Miközben az S4 modelleket mindössze 5,1 másodperc alatt gyorsítja álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóra, átlagos üzemanyag-fogyasztása 100 kilométerenként csupán 9,7 liter.

A quattro állandó összkerékhajtás magabiztosan adja át a vonóerőt az útfelületre, a sportfutómű pedig kifejezetten dinamikus irányíthatósági tulajdonságokról gondoskodik. Az Audi kívánságra olyan innovatív műszaki megoldásokkal kínálja S4 és S4 Avant modelljeit, amelyek tovább növelik előnyüket vetélytársaikkal szemben. A hétfokozatú „S-tronic” sebességváltó villámgyorsan kapcsolja fokozatait, míg az új sport-differenciálmű változó arányban osztja el a nyomatékot a két hátsó kerék között. Az új Audi S4 október 2. és 19. között, a Párizsi Autókiállításon tartja premierjét.

Az új Audi S4 és S4 Avant szíve teljes egészében új fejlesztésű motorkonstrukció. A 3.0 TFSI az Audi V-motor családjának legifjabb tagjaként jól láthatóan prezentálja, hogyan ötvözi mesterien a négykarikás márka a teljesítmény és a gazdaságosság látszólag ellentmondó elvárásait. A nagy erejét 2.995 köbcentiméternyi összlökettérfogatból produkáló V6-os feltöltését kompresszor végzi, teljesítménye így 245 kW (333 LE). A Limousine mindössze 5,1, míg az Avant 5,2 másodperc alatt gyorsít fel álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóra, legnagyobb sebességüket pedig egyaránt 250 kilométer/óránál határolja le az elektronika.

A 3.0 TFSI típusjelzésben szereplő „T” immár nem csupán a turbófeltöltést jelöli az Audinál, hanem általában véve a feltöltés jelzésére szolgál. A nagyméretű V6-os esetében széles körű vizsgálatok igazolták a mechanikus feltöltő kedvező adottságait. A közvetlen befecskendezéssel együttműködve egyértelműen felülmúlja a biturbo-megoldásokat, konstrukciós helyigényük, valamint gyorsulási képességük és reakcióik érzékenysége tekintetében egyaránt.

A mechanikus feltöltő ugyanis olyan kompakt felépítésű egység, amely a 90 fokban álló hengersorok közötti térben, a szívócső helyén minden további nélkül elhelyezhető. Belsejében két négyszárnyú forgódugattyú pörög egymás ellenében, percenként akár 23 ezres fordulatszámon. A különálló hűtővízkörhöz csatlakozó két töltőlevegő-hűtőt a tervezők közös házba integrálva alakították ki. Különböző megoldások széles körű csomagja segítségével a kompresszor keltette zajokat sikerült minimálisra mérsékelni.

Mivel a mechanikus feltöltő hajtását szíjon keresztül kapja a motorról, teljesítményfokozó hatását szinte már alapjárattól hatékonyan kifejtheti. A 3.0 TFSI már 2.500 percenkénti fordulatszámnál eléri 440 newtonméter forgatónyomatéki maximumát, ami egészen 4.850 percenkénti fordulatig folyamatosan rendelkezésre áll. A 80 és 120 kilométer/óra közötti gyorsítás negyedik fokozatban így mindössze 4,4 másodpercet igényel. A rendkívül rövid gázpedál-út eredményeképpen a különleges, mély zengésű kompresszoros V6-os rendkívül érzékenyen reagál a gázadásokra, jóval közvetlenebbül, mint egy azonos hengerűrtartalmú atmoszférikus erőforrás.

Mindemellett az új 3.0 TFSI üzemanyag-fogyasztása tekintetében példásan mértékletesnek is bizonyul. Átlagosan a Limousine 9,7, míg az Avant 9,9 liternyi üzemanyaggal is beéri 100 kilométerenként, vagyis 3,4 literrel, azaz 26 százalékkal kevesebbel, mint elődje. E magas fokú gazdaságosságot elsősorban a közvetlen benzinbefecskendezés Audi-technikája tette lehetővé. Ez a hagyományos megoldásoktól eltérően ugyanis lehetővé tette, hogy a kompresszort a fojtószelep mögött helyezzék el. A beszívott levegő feltöltési terhelési szint alatti, illetve motorféküzemben adódó mérsékelt sűrűsége következtében rotorjai könnyedén futnak, a hajtásukhoz szükséges teljesítmény így csekély.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .