Q7 3.0 TDI quattro – 7,2 l/100 km

Az Audi új, kiemelkedően gazdaságos modellváltozattal bővíti Q7-családját. A 150 kW (204 LE) teljesítményű Q7 3.0 TDI átlagos üzemanyag-fogyasztása 100 kilométerenként mindössze 7,2 literre adódik, ami messze a legjobb értéknek számít közvetlen vetélytársai körében. A 3,0 literes V6-os erőforrást emellett különösen kulturált járás jellemzi.

 

Az Audi új, kiemelkedően gazdaságos modellváltozattal bővíti Q7-családját. A 150 kW (204 LE) teljesítményű Q7 3.0 TDI átlagos üzemanyag-fogyasztása 100 kilométerenként mindössze 7,2 literre adódik, ami messze a legjobb értéknek számít közvetlen vetélytársai körében. A 3,0 literes V6-os erőforrást emellett különösen kulturált járás jellemzi.

A pazar kényelem jellemezte korszerű hajtásrendszert nyolcfokozatú tiptronic sebességváltó és quattro állandó összkerékhajtás teszi teljessé. A Q7 új V6-os TDI-aggregátja vérbeli high-tech erőforrás. Saját tömege jóval a 200 kilogrammos határ alatt marad, míg belső súrlódásait nagy gonddal mérsékelték tervezői. A 3.0 TDI innovatív hőmenedzsment-rendszere – számos Audi-motor új megoldása – ez esetben különösen komplex felépítésű: forgattyúházát és hengerfejeit különválasztott körök látják el hűtéssel, így a felmelegedési fázis során a motorblokkban egyáltalán nem kering a hűtőfolyadék.

A common-rail befecskendező rendszere villámgyors működésű piezo-injektoraival akár 2.000 bar befecskendezési nyomással is működhet; miközben a turbófeltöltő karakterisztikáját és a szelepvezérlés időkeresztmetszeteit egyaránt a gazdaságosság jegyében alakították ki. A jármű megállásakor az automatikus motorleállítás és -indítás rendszere (Start-Stop System) állítja le az erőforrást, a rekuperációs rendszer pedig a fékezési és a motorfék-fázisok során nyeri vissza a jármű mozgási energiájának egy részét, elektromos energia formájában táplálva vissza a fedélzeti hálózatba.

Az EU 5 emissziós besorolás éppúgy magától értetődő a Q7-család legújabb belépőmodellje számára, mint alacsony üzemanyag-fogyasztása, amely – az európai márkák minden más nagyméretű SUV-modelljénél kedvezőbben – 100 kilométerenként átlagosan csupán 7,2 literre adódik, kilométerenként 189 gramm kombinált széndioxid-kibocsátás mellett. A különösen gazdaságos TDI teljesítménye 150 kW (204 LE), 450 newtonméter maximális forgatónyomatéka pedig már csaknem az alapjárati fordulatszám-tartománytól, 1.250 és 2.750 percenkénti fordulatszám között mindvégig a vezető rendelkezésére áll.

A nagyméretű SUV-modell álló helyzetből 9,1 másodpercet igényel a 100 kilométer/órás tempóig, csúcssebessége az extrafelszerelésként rendelhető légrugózással 205, acélrugózással 202 kilométer/óra.

A 150 kilowattos (204 LE) Q7 3.0 TDI a sorozat további modelljeivel megegyező hajtásrendszerrel készül. A motor teljesítményét a széles áttételi tartományú, nyolcfokozatú tiptronic sebességváltó továbbítja a sportos – enyhén hátsótengely-hajtást idéző – hangolású quattro állandó összkerékhajtás felé. Mind a négy kereket alumínium kettős-keresztlengőkaros felfüggesztés vezeti, a futóművet agilis menettulajdonságok és magas fokú stabilitás jellemzi. Terepen offroad-üzemmód és a lejtőn ereszkedést szabályzó asszisztens-funkció segíti a vezetőt.

Az 5,09 méter hosszú Q7 utastere a 3,00 méteres tengelytávnak köszönhetően bőséges térrel szolgál, s öt-, hat- vagy hétüléses kivitelben is rendelhető, csomagtartója pedig akár 2.035 literig is bővíthető. Az új belépőmodell szériafelszereltségében a kétzónás komfort automatikus légkondicionáló, a távolsági fényszóró asszisztens és az MMI rádió rendszere egyaránt megtalálható.

Az extrafelszerelések palettáján a klímakomfort-ülések, a panoráma-üvegtető, az elektromos mozgatású csomagtér-ajtó és a csomagtartó sínes rögzítőrendszere is szerepel, akárcsak a fejlett vezetői segédrendszerek és a legkorszerűbb modulokat felsorakoztató infotainment-rendszer.

Bőséges felszereltsége ellenére a Q7-sorozat legújabb belépőmodelljének alapára 15.612.250 Ft, amivel a Q7 3.0 TDI szintén egyedülállónak bizonyul közvetlen vetélytársai körében.

Az AUDI Konszern 2009-ben összesen mintegy 950.000 Audi járművet értékesített. A vállalat 29,8 milliárd euró forgalom mellett 1,6 milliárd euró működési eredményt ért el. Az Audi termelési helyszínei között szerepel Ingolstadt és Neckarsulm (Németország), Győr, Changchun (Kína), valamint Brüsszel (Belgium). Aurangabadban (India) 2007 végén az Audi A6, 2008. október elején az Audi A4, 2010. júliusában pedig az Audi Q5 CKD-gyártása is megkezdődött. Az új Audi A1 2010 májusa óta Brüsszelben gördül le a szerelőszalagról. A vállalat eddig a világ több mint 100 piacán jelent meg. Az AUDI AG 100 százalékos tulajdonú leányvállalata többek között az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft., az Automobili Lamborghini Holding S.p.A. (Sant’Agata Bolognese/Olaszország) és a quattro GmbH (Neckarsulm/Németország). Az Audi jelenleg világszerte mintegy 58.000 dolgozót foglalkoztat, közülük 45.400-at Németországban. „A haladás technikája“ hosszú távú biztosítása érdekében a négykarikás márka 2010 és 2012 között összesen 5,5 milliárd euró beruházását tervezi, túlnyomórészt új modellek fejlesztésbe. Az Audi jelenlegi modellportfolióját 2015-ig jelentősen, összesen 42 modellre kívánja bővíteni.

Az Audi az elkövetkezendő generációk számára biztosított élhető jövő szolgálatában immár hosszú ideje számos területen tesz eleget közösségi felelősségéből származó kötelezettségeinek. Az Audi hosszú távú sikerességének gazdasági alapjait ennek megfelelően a környezet hatékony védelme, a természeti erőforrások kímélése, a magas színvonalú nemzetközi versenyképesség, valamint a jövőbe mutató személyzeti politika határozza meg. Az újonnan létrehozott Audi Környezetvédelmi Alapítvány (Audi Stiftung für Umvelt) szintén kiválóan képviseli az AUDI AG magas fokú környezetvédelmi elkötelezettségét.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .