Wörth-i Audi kiállítás

ImageKifejezetten a 2009-es Wörtherseetour rendezvényre készült az egyedi Audi Q5 custom concept.

A Wörthi-tónál minden évben megrendezik az időközben már legendássá vált GTI-találkozót, ahol rendszeresen egész Európa Audi-rajongói is találkoznak. Az AUDI AG ismét saját kiállító területtel jelenik meg e különleges eseményen. A karintiai Reifnitzben szervezett 28. Wörtherseetour (május 20-23.) rendezvényén a négykarikás márka az idén a „100 Éves az Audi“ jubileum jegyében vesz részt. Az egyes évtizedek különböző jellemző modelljei mellett az Audi olyan különlegességeket is kiállít, mint az Audi TT RS, az Audi R8 5.2 FSI quattro vagy az Audi A1 Sportback concept. Az ingolstadtiak azonban mindezeken túl egy egészen különleges autót is hoztak a Wörthi-tavi rendezvényre, mégpedig a 21-colos keréktárcsákkal szerelt, szélesített nyomtávú, mélyebbre süllyesztett karosszériájú, speciális fényezéssel és megnövelt teljesítményű 3.0 TFSI aggregáttal készült, egyedi kialakítású Audi Q5 custom concept formájában.

 

 

Immár harmadik alkalommal képviselteti magát az Audi önálló kiállítói területtel a Wörtherseetour rendezvényén. A tó déli partján fekvő Reifnitzben felállított stand 3.000 négyzetméter, ahol többek között az Audi eredeti gyári kiegészítőire kiírt, exkluzív online-ötletpályázat, az „Audi Customizing Club“ is kezdetét veszi (lásd a keretes anyagot).

Az Audi Customizing Club

Az Audi Eredeti Kiegészítők (Audi Original Zubehör; AOZ) és az Audi Design a Wörtherseetour 2009 alkalmával, „Audi Customizing Club” címen indítja útjára az Audi A3 kiegészítőiről szóló exkluzív internetes ötletpályázatát. A rendezvény során az Audi formatervezői által kiválasztott és meghívott résztvevők például légterelők, küszöbszélesítések, fényszórók, hátsó lámpák, kormánykerekek, váltókar-gombok, ajtókilincsek, ülések, tükrök, tetőcsomagtartók vagy épp keréktárcsák egyedi kialakítására nyújthatják be kreatív elgondolásaikat.
E résztvevők személyes meghívó-kódjukkal regisztrálhatnak a www.audi-customizing-club.de internetes oldalra, ahol 2009. június 12. és augusztus 15. között adhatják be pályázatukat. A beérkező munkákból végül három AOZ-koncepciót/ötletet díjaznak majd, a nyertesek nevét várhatóan szeptember második felében teszik közzé. A zsűrit kétségkívül prominens személyiségek alkotják: Michael Dick, az Audi AG igazgatótanácsának a műszaki fejlesztés területéért felelős tagja, Stefan Sielaff, az Audi Design vezetője, Heinz Hollerweger, az AUDI AG teljesjármű-fejlesztési részlegének vezetője, valamint Mattias Ekström, az Audi gyári DTM-pilótája.
A pályázat három nyertes ötletét az Audi Design közreműködésével workshop keretében fejlesztik tovább, majd a jövő év valamely rendezvényén az Audi egyik show-modelljén mutatják be a nagyközönség előtt. A nyerteseket természetesen a workshopra és az Audi-rendezvényre is meghívják, mégpedig a felmerülő utazási és szállásköltségek térítésével, illetve keretprogrammal kiegészítve

Az Audi standjának látogatóit különleges „architekturális” időszalag vezeti körbe az autógyártó történelmében, amely végül a színpadra ívelve ér véget, mégpedig az Audi palettájából válogatott aktuális modellekkel, illetve egy tanulmányokkal benépesített, látványos döntött kanyarral. Az időfolyam mentén az egyes évtizedeket képviselő eredeti modellek sorakoznak, az Audi 50-től az „Ur-Quattron” át egészen az Audi A2-ig. Az Audi összesen 20 járműve tekinthető meg a standon.

Különleges helyet foglal el az Audi Q5 custom concept, a népszerű SUV-modell e különösen sportos változatát kifejezetten a Wörtherseetour alkalmából alkották meg az Audi tervezői. Az Audi eredeti gyári kiegészítőinek (Audi Original Zubehör; AOZ) tesztelőjeként is szereplő, „Matt Daytona-szürke” árnyalatban megjelenő koncepció 21-colos, 7 kettős küllővel megformált keréktárcsákkal érkezik. Nyomtávját az alapmodellhez képest 90 milliméterrel szélesítették ki, miközben karosszériáját 60 milliméterrel süllyesztették mélyebbre. 245-ről (333 LE) 300 kilowattra (408 LE) növelt teljesítményű V6-os 3.0 TFSI erőforrásával az Audi Q5 custom concept álló helyzetből mindössze 4,4 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, csúcssebességét pedig 250 kilométer/óránál határolták le (műszaki adatok és felszereltség a keretben).

 

A Wörthi-tó partján bemutatott további különlegességek között szerepel az Audi TT RS Coupé illetve Roadster változata. A TT RS 2,5 literes, öthengeres, turbófeltöltésű motorja 340 lóerőt teljesít, s katapultszerű gyorsulásokkal, a vezetés színtiszta élvezetével és egyedi hangja révén semmi mással össze nem téveszthető akusztikai élménnyel is szolgál. A 0-tól 100 kilométer/óráig tartó sprintet kevesebb, mint 5 másodperc alatt intézi el, végsebességét szintén 250 kilométer/óránál szabályozza le az elektronika. A quattro állandó összkerékhajtás, a fejlett futómű-technika és a brutális fékek biztosan uralják e hatalmas erőt, a kompakt Audi TT RS kifejezetten könnyű, túlnyomórészt alumíniumból, az Audi Space Frame (ASF) technológiával készülő karosszériájával így valóban kompromisszumot nem ismerő, vérbeli sportgép.

Apropó, sportgép: az Audi R8 5.2 FSI quattro szintén megjelenik a Wörtherseetour Audi-standján. E középmotoros sportkocsival az Audi tovább növeli a nagyteljesítményű sportautók szegmensében mindeddig elért előnyét. Az R8 5.2 FSI quattro az R8 új csúcsmodelljeként a quattro GmbH szakembereivel közös fejlesztés eredménye. Tízhengeres hajtóművének teljesítménye 386 kW (525 LE), ami lélegzetelállító menetteljesítményeket garantál, az olyan Audi-technikák pedig, mint a könnyű alumíniumkarosszéria és az innovatív teljes LED-fényszórók, egy csapásra vetélytársai mezőnyének élére emelik. Az álló helyzetből 100 kilométer/óráig tartó sprint számára mindössze 3,9 másodpercig tart, 316 kilométer/óra végsebessége pedig végképp egyértelművé teszi e sportmodell dinamikáját.

Az R8-család egy másik, egészen különleges tagja szintén megjelenik a Wörthi-tó partján. Az R8 GT3-kategóriás versenyváltozata, az 500 lóerős R8 LMS formájában az Audi Sport első ízben fejlesztett versenyautót kifejezetten az ügyfélsport céljaira. A tízhengeres motorral szerelt GT3-sportgép számára azonban a következő hétvége (május 23-24.) tartogatja az első igazi nyúzópróbát: az ABT Sportsline és a Phoenix Racing csapat az Audi gyári támogatásával, s összesen négy autóval a Nürburgring 24-órás versenyén is rajthoz áll.

Az Audi a Wörthi-tó partján is bepillantást enged egy az A3 alatti kompakt kategóriában készülő, immár küszöbön álló bemutatóra. Az A1 Sportback concept tanulmány ötajtós, négyüléses modell koncepcióját tárja elénk, természetesen ismét csak az Audik összes jellemző stílusjegyével. A 3,99 méter hosszú és 1,75 méter széles újdonság iránymutató módon ötvözi a dinamikus vonalvezetés, az optimális térkihasználás és a legmagasabb minőségi színvonal erényeit. A jövő technikáját idéző műszaki megoldások ugyanakkor szintén az Audi egyéni módján jelölik ki a gazdaságosság, a dinamika és a vezetés élményének új útjait.

Az A1 Sportback concept hajtásrendszerével az Audi az innovatív hibridtechnika újabb képviselőjét mutatja be. A tanulmány orrában ugyanis egy 1,4 literes, 110 kW (150 LE) teljesítményű TFSI-erőforrás dolgozik, amely a kettős tengelykapcsolós S tronic sebességváltón keresztül juttatja nyomatékát az első kerekekre.

A hajtásláncba integrált, 20 kW (27 LE) teljesítményű elektromos motor azonban a gyorsítási fázisok során akár 150 newtonméter további forgatónyomatékkal is szolgál. A TFSI-aggregát és az elektromotor a sportosság szolgálatában bevetett együttes alkalmazásakor („Boost”) a motorok e különleges duója tekintélyes vonóerőt produkál. A jól bevált elsőkerék-hajtás – az elektronikus menetstabilizáló (ESP) szabályzása alatt álló, új fejlesztésű aktív első differenciálzár-hatást produkáló rendszerrel kiegészítve – a teljesítmény optimális átadásáról gondoskodik az útfelület irányába.

Az elektromotor azonban akár önállóan is meg tudja hajtani a tanulmányautót, a lítiumion-akkumulátorokban tárolt energia tisztán elektromos üzemben mintegy 100 kilométerre elegendő, s a töltés bármely elektromos hálózati csatlakozóról elvégezhető. Az automatikus motorleállítás és -indítás (Start/Stop System) és a fékenergia-visszatáplálás (rekuperáció) rendszerének, valamint a tisztán elektromos üzemi szakaszoknak köszönhetően az Audi A1 Sportback concept üzemanyag-fogyasztása és károsanyag-kibocsátása a kizárólag belsőégésű motorral megvalósított hajtáshoz képest akár mintegy 30 százalékkal is mérsékelhető. Az álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóra produkált mindössze 7,9 másodperc alatti gyorsulás, illetve a 200 kilométer/órás végsebesség fémjelezte sportos menetteljesítményei ellenére az Audi A1 Sportback concept csupán 3,9 liter szuperbenzinnel is beéri 100 kilométerenként, miközben széndioxid-kibocsátása kilométerenként 92 grammra adódik.

Audi-modellek – Wörtherseetour 2009

Történelmi modellek:
Audi 50, Audi 100 Coupé S, Audi urquattro, Audi 100, Audi TT Coupé (1. generáció), Audi A2

Szériamodellek:
Audi A3 Cabriolet, Audi A4 allroad quattro, Audi A5 Cabriolet, Audi S5, Audi RS 6 Limousine, Audi R8 5.2 FSI quattro, Audi TT RS Coupé, Audi TT RS Roadster

Audi Eredeti Kiegészítőkkel (Audi Original Zubehör; AOZ) egyedivé varázsolt modellek:
Audi TT Coupé, Audi A4 Avant, Audi A3 Sportback

Wörthersee-modell:
Audi Q5 custom concept

Tanulmány:
Audi A1 Sportback concept

Versenyautó:
Audi R8 LMS

Az Audi Q5 custom concept – Áttekintő

Motor: 3.0 TFSI 6-hengeres, benzinüzemű V-motor, kompresszoros feltöltéssel és közvetlen benzinbefecskendezéssel (FSI)

Max. teljesítmény [kW (LE)]: 300 (408) / 6.000 – 7.000 1/min

Max. forgatónyomaték (Nm): 500 / 3.000-5.500 1/min

Hajtásrendszer: quattro állandó összkerékhajtás

Sebességváltó: 7-fokozatú S tronic

Max. sebesség:
250 km/h (leszabályozva)

Gyorsulás 0 – 100 km/h: 4,4 s

Fényezés: „Matt Daytona-szürke” a keréktárcsákon, a tetősíneken, az első lökhárítón és a hátsó légterelőn piros díszítésekkel

Különlegességek és válogatott felszerelések:
Az Audi S4 növelt teljesítményű, 408 lóerős (alapkivitelben 333 LE) 3.0 TFSI-motorja, kerámia féktárcsák, aktív sound-kipufogórendszer, 90 milliméterrel szélesített nyomtáv, 60 milliméterrel mélyebbre süllyesztett karosszéria, 21-colos, 7 kettős küllővel megformált könnyűfém keréktárcsák, átdolgozott légbeszívás, toronymerevítő a motortérben, nemesacél felületű pedálok, „S line” sportülések, panorámatető, „Wörthersee 09“ fóliadekoráció, textilszőnyegek „Wörthersee 09“ felirattal, „Audi drive select” menetdinamikai szabályzórendszer, parkolássegítő berendezés tolatókamerával, hangvezérlés, „Audi lane assist” sávváltást segítő rendszer, fényszóró-magasságállítás kanyarvilágítással stb.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .