King of the Ring

ImagePadlógáz az aszfaltcsíkon. Itt kinyomhatod, lefüstölheted! Profi időméréssel, gépátvétellel történő gyorsulási verseny kimondottan a Volkswagen konszern járművei számára.

Profi időméréssel, gépátvétellel történő gyorsulási verseny kimondottan a Volkswagen konszern járművei számára. A King of the Ring kupákért folyó harc lebonyolítása szinte teljesen megfelel a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Gyorsulási-Drag Országos Bajnokság szerinti versenykiírásnak (lásd az alapszabályt lentebb).

A nevezési díjból minden Depo Drag Day résztvevő 1.000 Ft kedvezményt kap, mely magában foglalja a versenyen való részvételt, a technikai gépátvételt és a nevezési lapot.

A lebonyolítás mikéntjéről az alapszabály ad bővebb felvilágosítást. A különböző kategóriákról itt olvasható részletes leírás. A lényeg, hogy a víz-, illetve a léghűtéses járművek külön géposztályban versenyeznek.

 

 

I. A gyorsulási verseny alapszabályai

a) Meghatározás:

A „Sprint” verseny egy adott ponttól egy másik pontig zajló versenyzési forma, amely egyenkénti indítású és a mért futási idők képezik az eredményt. Ezek a versenyek 1/8 mérföld vagyis 201,16 vagy 1/4 mérföld vagyis 402,33 méteres versenytávon futnak. A Drag versenyzés gyorsasági versenyforma. A verseny két versenyző között zajlik, kieséses rendszerben, ugyanazokon a versenytávokon (201,16 vagy 402,33 méteren).

b) Versenypálya:

A versenyeket olyan versenypályán kell lebonyolítani, amelyet speciálisan az ilyen versenyekre alakítottak ki, és felszerelése megfelel a Drag versenyzés előírásainak. A rajtvonal egy kék vonal 600 mm-re a rajtfelállási vonal előtt (stage line). Amikor a starter jelzést ad a versenyzőknek, hogy foglalják el helyeiket a rajtnál (stage), és a versenyjármű első kereke áthaladt a kék vonalon, senki nem érintheti meg a versenyjárművet, vagy a versenyzőt.

c) Technikai ellenőrzés

Minden versenyjárműnek meg kell jelennie a technikai ellenőrzésen, és ott rajtengedélyt kell kapnia, mielőtt rajthoz áll.

Egy versenyjárművel csak egy kategóriában lehet nevezni. Egy versenyző több kategóriában is indulhat a rendezvényen, amennyiben több, különböző versenyjárművel rendelkezik. Minden, a versenyző által elért kvalifikációs eredmény csak az adott kategóriában érvényes.

Versenyjárművek cseréje versenyzők között tilos, Minden balesetet szenvedett versenyjárművet technikai ellenőrzésnek kell alávetni, mielőtt az ismét a versenypályára lép.  

d) Versenyben való részvétel feltételei

a) A versenyző érvényes leadott nevezési lappal kell, rendelkezzen

II. Futamok meghatározása:

a) A versenyjárműnek saját erejével kell a rajtvonalat elhagynia.

b) Hibás rajt a futamból való kizárást eredményez.

c) Amennyiben a versenyző előbb rajtol, mielőtt a rajtberendezés működésbe lépett, vagy a starter jelzést adott volna, a futama érvénytelen.

d) Kvalifikációs vagy versenyfutamok esetében, amennyiben mindkét versenyző a rajt berendezés megindítása előtt rajtol, a később beugró nyeri a futamot.

e) A starter egy végső rajtellenőrzést tart. Amennyiben egy versenyző túl sok időt használ fel a rajthoz álláshoz, a starter aktivizálhatja a karácsonyfát (rajtberendezést), amely az adott versenyzőt visszatartja a futamtól.

III. Rajteljárás:

a) Maximum kettő burn out engedélyezett vízen, vagy speciális folyadékon. A starter jelzést ad a versenyzőknek, hogy álljanak a rajthelyre (stage).

b) Ha egy versenyző beindította versenyjárművét és megtett egy burn out -ot, vagy belépett a burn out területre, és a versenyjárműve leáll a burn out -ot követően, a versenyzőnek lehetősége van a versenyjárművét egyszer újra indítani.

c) Amennyiben mindkét versenyző versenyjárműve leáll, mindent el kell követni, hogy a maximális biztonság előírásait figyelembe véve meghatározható legyen a futam győztese (újra indítás).

IV. Kvalifikáció:

a) Minimum három kvalifikációs időszakot kell rendezni, amelyet a versenykiírásban szerepeltetni kell.

b) Minden versenyzőnek legalább egy kvalifikációs lehetősége van minden kvalifikációs időszakban.

c) Amennyiben a kvalifikációs időszakban saját hibája miatt nem tud rajthoz állni, abban az esetben ebben a kvalifikációs időszakban nem vesz részt.

d) A versenypálya állapotától függően egypályás kvalifikáció is lehetséges.

e) Minden versenyzőnek részt kell vennie a hivatalos kvalifikációs időszakokon, és legalább két mért eredménnyel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a versenyen részt vegyen.

V. Kvalifikáció eredménye:

a) A rendezőnek rögzítenie kell minden versenyző minden eredményét az összes kvalifikációs időszakban és egy listát kell készítenie minden versenyző legjobb eredményéről.

b) Minden eredménynek egy ezred másodperc pontosságúnak kell lennie.

c) Amennyiben két versenyző azonos legjobb eredménnyel rendelkezik, az a versenyző kerül előbbre a listán, akinek magasabb volt a végsebessége. Amennyiben a végsebességük is azonos, a második eredmény dönti el a holtversenyt.

VI. Kieséses verseny lebonyolítása:

a) Minden kategóriában alapvetően a legmagasabban kvalifikált és a második helyen kvalifikált versenyzőnek csak a kieséses verseny döntőjében szabad találkozniuk egymással.

b) Azonos előírás érvényes a harmadik és negyedik helyen kvalifikált versenyző esetében is, az elődöntök vonatkozásában.

VIII. A kvalifikációs idők alapján az alábbi futam táblákat kell használni minden rendezvényen:

8-as tábla:

8-as tábla 8 versenyző esetén:
1 <> 8
2
<> 7
3
<> 6
4
<> 5

8-as tábla 7 versenyző esetén:
1
<> Bye
2
<> 7
3
<> 6
4
<> 5

8-as tábla 6 versenyző esetén:
1 <> 6
2
<> 5
3
<> 4

8-as tábla 5 versenyző esetén:
1
<> Bye
2
<> 5
3
<> 4

8-es tábla 4 versenyző esetén:
1 <> 4
2
<> 3

8-es tábla 3 versenyző esetén:
1
<> Bye
2
<> 3

8-es tábla 2 versenyző esetén:
1
<> 2

IX. Versenyzők száma a kieséses versenyen:

a) A 8-as táblán a minimális kívánatos kvalifikált versenyzői létszám 6 versenyző. Rendkívüli esetben kevesebb versenyzővel is lebonyolítható a 8-as tábla kieséses versenye.

X. Versenyző helyettesítése:

ˇ Versenyzőt nem lehet helyettesíteni!

XI. Pályaválasztás a kieséses versenyen:

a) Annak a versenyzőnek van pályaválasztási joga, aki az előző futamban jobb eredményt ért el.

b) Az első futamok esetében a kvalifikációs eredmények számítanak a pályaválasztási jogban.

XII. Győztes a kieséses versenyen:

a) Az a versenyző a győztes egy futam során, aki először halad át a célvonalon. A versenyjárműnek úgy kell áthaladnia célvonalon, hogy semmilyen idegen segítséget nem vehet igénybe.

XIII. Másodlagos BYE futamok:

a) Amennyiben egy versenyző nem tudja befejezni a futamát a szabályok szerint az ellenfele hibájából, jogosult részt venni a következő fordulóban.

b) Egy „Bye” futam esetében a versenyző abban az esetben jogosult a következő fordulóban részt venni, ha a rajtjel után járó motorú járművel elrajtolt és célba is ért.

XIV. Kizárás egy futamból:

a) Egy futamból az alábbi okok miatt lehet egy versenyzőt kizárni: Egy ok miatt, amely fentebb leírásra került.

b) Amennyiben mindkét versenyző azonos hibát követ el, az a versenyző kerül kizárásra a futamból, aki a hibát elsőként követte el az alábbi esetekben:

ˇ A középvonal keresztezése, vagy a másik versenyzőnek való ütközés oldalról.

ˇ A versenyjármű ellentétes a szabályokkal.

ˇ Korai rajt (Piros lámpa).

ˇ A középvonal keresztezése* az ellenfél után.

ˇ A versenypálya berendezéseivel való ütközés, beleértve az időmérő berendezést.

Továbbá

ˇ Megvesztegetés gyanúja

ˇ Versenyjármű ok nélküli elhagyása a versenypálya aktív részén

ˇ Kultúrálatan / sportszerűtlen viselkedés

ˇ A versenytáv indokolatlanul alacsony sebességgel való megtétele

* A középvonal keresztezése azt jelenti, hogy ha a versenyjármű kerekének gumijának egy része áthaladt a felfestett középvonalon.

A versenyen a versenyző köteles betartani azt, amit a versenykiírás, és az alapszabályzat tartalmaz. Ami a szabályzatban, kiírásban nincs kimondottan engedélyezve, illetve jelen pillanatban szabályozva az tiltva van, a versenyzők a szabályokkal kapcsolatban írásban javaslattal élhetnek, melyet a verseny szervezője a következő rendezvényig elfogadhat, vagy elutasíthat. A szabály módosításának jogát fenntartjuk.

Készült: Budapest, 2008. február 07.
Készítette: Dragracing Hungary Kft.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .