A múlt legendái és a jövő autói – együtt a Múzeumok Éjszakáján

A jövő közlekedésének úttörői, és a múlt legendás autói együtt lesznek láthatók június 24-én 16–24 óráig, a Múzeumok Éjszakáján a Közlekedési Múzeumban. (XIV. kerület, Városligeti krt. 11.)

Autólegenda  a múzeumban: Erre a hétvégére kikerül a raktárból a legendák által övezett Maybach Zeppelin, az autótörténelem egyik exkluzív darabja. A DS8 Zeppelin volt a cég korabeli történetének legnagyobb autója, közel 3,8 méteres tengelytávval, alumínium-ötvözetből készült V12-es motorblokkal. Gyártásakor Mercedes-Benz 770K után ez volt a második legdrágább német autó. – Az autóról az egyik restaurátorát, Zsák Árpádot lehet kérdezni.  

Solo-duo – „A jövő autója Magyarországról származik” írta a Time magazin honlapja, 2010. november 11-én  –  A forradalmian új konstrukció titka abban rejlik, hogy mindössze 270 kiló, és a végletekig leegyszerűsített formája alig kelt légellenállást. A háromszemélyes autó meghajtásáról négy – a kerékagyakba épített – elektromos motor gondoskodik, amelyek lítium-ion akkumulátorokból nyerik az energiát. Az akkukat a tetőbe épített napkollektorok, egy apró benzinmotor és az utasok pedálozása tölti, így minél sportosabb útitársakat ültet maga mellé a középen ülő sofőr, annál kevesebbet kell majd tankolnia. A tervezők ígérete szerint két Solót igen könnyedén össze lehet majd építeni, és az így kapott Duo nevű alkalmatosság már öt utas plusz a sofőr szállítására lesz alkalmas. –A kérdésekre válaszol az autó tervezője Üveges Péter

Moveo – az elektromos, összehajtható robogó: A Solo-Duo fejlesztőjének első, sorozatgyártásra kész terméke a környezet- és felhasználóbarát összehajtható robogó, amely  egyedülálló megoldást kínál mind az ingázók, mind a nagyvárosi közlekedők problémájára.
Elektromos „benzinkút”: Hol fogunk tankolni, ha a benzin üzemű autók helyét elektromos meghajtású járművek veszik át? Az ELMÜ bemutatja. A hozzá tartozó autó is természetesen látható lesz.

Energiabringákkal termelhet energiát! – az ELMŰ kerékpárra hasonlító szerkezeteit hajtva bárki élményszerűen tapasztalhatja meg, mennyi energia kell ahhoz, hogy otthonában például egy olvasólámpa negyedórán át világítson.

Bárki, aki felül és teker az energiabringán az országjárás bármelyik állomásán, kap egy kódot, amivel a Facebookon regisztrálhatja eredményét, és így lép versenybe a többi energiabringázóval. Érdemes kipróbálni az energiabringát: a résztvevők 6 kategóriában indulnak (nemük és koruk szerint) és a kategóriák első 30 helyezettje elemtöltőt és újratölthető elemeket kap ajándékba.

A világ első „automobiljának” Cugnot- gőzkocsijának működő modellje – az eredeti hatalmas méretű gőzüzemű jármű 1770-ben épült. A most bemutatott kis modell sűrített levegővel működik, de műszakilag megegyezik az eredetivel. A jármű modellt a készítője, a múzeum muzeológusa, Hídvégi János mutatja be.
Hidak a Dunán, hidak a Tiszán – Szabó László muzeológus előadása, akivel elkészíthető a Lánchíd kandelábere papírból.

A múzeum előtti parkolóban az idén is megcsodálható számos magántulajdonú veterán autó- és motorritkaság.
Nyomd a Verdát! – A népszerű rajzfilm figurái várják az ifjú rajongókat és kelnek életre szorgos kezek munkája nyomán. „Pörgesd a Verdát!, Rakd össze a Verdát!, Ragaszd a Verdát!, Szinezd a Verdát! és versenyezz a Szelep Kupáért!”-www.verdak.hu, Facebook.com/verdak2

Nosztalgia utcabál a Boleró együttessel a parkolóban

A Múzeumok Éjszakáján változatos programmal várja a látogatókat az Elektrotechnikai Múzeum, az Öntödei Múzeum és a Műszaki Tanulmánytár is. A részletes programokat a mellékletekben találja meg, illetve a www.mmkm.hu , vagy a www.muzeumokejszakaja.hu honlapokon.

Permalink | Leave a comment  »

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .