A kocka el van vetve

Sok autóra, sőt, mindre ki lehetne írni: Integrated Magic Cube.

Felteszem a kérdést,  hogy miért szórakoztat sok embert egy olyan logikai játék, mint egy bűvös kocka, és miért bosszantja valami hasonló, amikor autót szerel? Nyilván van olyan illető, akit csak az érdekel, hogy a késztermékkel vigéckedjen: „Látod ecsém, nagyon tudok, kiraktam a bűzös kockát!” Az igaz,  hogy az asztal alatt szétpattintotta, és a megfelelő sorrendben illesztette össze, de a végtermék ugyanaz.

Fiatal koromban óriási őrület övezte a hasonló logikai játékokat. Sokan keresték a Bábel tornyot, a Bűvös kígyót, meg a mittomén’ mit. Szegény gyerekeknek az apjuk hajtott ördöglakatot, aztán azzal mókázhattak. (Nekem is egy ilyen volt a garázsomon, nem is vittek el belőle addig semmit, míg ki nem cseréltem rendes zárra.)

Miben különböznek ezek a holmik (ide sorolhatnám még a puzzle kirakókat is) egy sebességváltótól, vagy akár egy zárbetéttől? Ezekben nem színes kis lapokat, golyókat kell kirakni? Ahá! Biztosan váltót is könnyebb lenne szerelni, ha egy tengely kerekei azonos színűek lennének, és sorban világosodnának, vagy egyre több pöttyecske lenne rajtuk.

Egy autó tiszta mókaközpont. Remek szórakozást nyújt szinte minden porcikája. A tervezők gondosan ügyeltek rá, hogy ne legyen unalmas egyetlen egy pillanatunk sem, amit ezzel a kiváló játékkal töltünk. Ha valahol hatalmas tér övez egy szerelendő elemet, akkor is igyekeztek egy-két meglepetést elhelyezni. Például egy Wartburg motorterében eltudott bújni egy kisebb méretű, vicces szaki, hogy a frászt hozza rá a kollégájára, amikor az kinyitja a motorháztetőt, de a benzinpumpát már nem lehetett levenni egy normál villáskulccsal, csak speciális eszközzel, amin törhettük a fejünket, miképpen készítsük el a sufniban. Ugye mennyire figyelmesek voltak a mérnökök? Ez még csak az egyszerűbb logikai feladatok közé tartozott. Kedvencem az ajtóablak befordítás. A felragasztott sínes ablakot sok típusba be lehet forgatni, de erről nem mellékeltek a használati útmutatóban leírást. Igazán kiváló időtöltés ez vasárnap délutánra. A legszebb az benne, hogy amikor nagy nehezen berakja az ember, a következő percben már nem tudja megmondani, merre is forgatta az üvegtáblát, hogy bemenjen az ajtóba, így sokáig örömét tudja lelni ebben az elfoglaltságban.

Gyengébb jellemű emberek viszont hamar feladják a megfejtést. Ma, amikor megláttam a Mercedes ajtózárját, rögtön arra gondoltam, hogy a festő is széttörhette a bűvös kockáját, ha volt neki egyáltalán. A már megtisztított zárat nem vette ki az ajtóból, hanem beszorította egy merevítő mögé, hogy az ajtó külsejét gittelni, festeni bírja. Nem foglalkozott azzal, hogy telemegy szórótapasszal, porral, lakkal, meg minden egyébbel, ami ilyen helyeken található. Megpróbáltam megfejteni a zárkivételt. Szégyenszemre, két percembe került mire rájöttem, hogy jön ki, de bebizonyosodott, nem az ajtót hegesztették a zár köré.

Erről jut eszembe a régi favicc:

– Hogyan teszel be egy elefántot a hűtőbe?

– ?.

– Kinyitod az ajtót, beteszed az elefántot, becsukod az ajtót. És hogyan teszel be egy zsiráfot?

– ??.

– Kinyitod a hűtő ajtaját, kiveszed az elefántot, beteszed a zsiráfot, és becsukod az ajtót.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .