Addig üsd a vasast…

Vasas szaki vagyok, lemezlovas. Egy pár tábla vaslemezt fölemésztettem már, és remélem fogok is még. Nem vezetek statisztikát, sőt azt sem tudom hány autót hoztam vissza a túlvilágról. Az a lényeg, hogy remélhetőleg még fogok is párat. Nem valami egészséges szakma a miénk, erre sokan nem is gondolnak, csak a szépséget látják benne, vagyis azt a szépet, ami a végén kigördül az útra. Amikor csak festettünk autókat, jött valaki, és magasztalta a szakmát, hogy bejön egy retves gép, és kimegy egy csillogó gyönyörűség. Kérte, hagy nézze meg miként festünk. Hát nem akadályoztam meg. Maszk nélkül beállt a festőbe. Mondanom sem kell, egy perc sem telt el, és kint volt. Azt mondta, semmi pénzért nem csinálná a fényezést, pedig ki sem próbálta a 30 fokos műhelyben a gitt csiszolást, amikor az ember zacsiját marja a por.

Bontjuk szét ezt a sok remek régi csodát, és bele gondol valaki, hogy ezek még azbesztes fékkel voltak szerelve? Nem igen. Annak idején, míg nem ismerték az azbeszt remek élettani hatását csodálkoztak a halálozási arányon, de csak annyit jegyeztek meg, hogy  nem csak a mosónők halnak korán.

Rá van írva a hegesztőhuzalra, hogy a keletkező gázok károsak a szervezetre. Ez sima acélhegesztésre vonatkozik, de ha a festék ég, vagy valami tuti réstömítő, az rövid távon a temetőbe visz. Van olyan bevonat, mely az égése során egyszerűen blokkolja a légzést, tiszta harci gáz.

Az egyszerű garázspor remek szilikózist alakít ki, ezért javalt lenne a folyamatos szűrőmaszk használata. Képzeljük el a szituációt! Gatyarohasztó meleg. Hosszúnadrág, bakancs, sapka, zárt kabát, szemüveg, szájmaszk, hallásvédő, és a védőkesztyűt se felejtsük el.

Persze amikor a gutaütés szélén állok, eldobok mindent. Tele vagyok égésnyomokkal, mert a hegesztő fröcsköl minden felé. Fülbe, orrba, nyakba, kőmívesdekoltázsba. Rosszabb mint egy olcsó pornófilm.

Nem sajnáltatni akarom magam, ez itt a munkavédelmi bejegyzés. Sokan az ilyen hatások miatt ábrándulnak ki rövid úton a lakatolásból, ezért jobb ha mindenki tisztában van vele, mi vár rá, ha rászánja magát egy kis karosszériázásra.

005_7.JPG

Ez itt a friss, ropogós hír. Egyenesen Amerikából jött, csak egy rövid időt állomásozott Németországban, és most itt könyörög az életéért. Szegény egy durva plasztikai beavatkozáson vett rész. A farát másikra cserélték, de nagyon durván. Ezért is fényképeztem elölről, hátha valakinek nagyon érzékeny a gyomra.

 

001_24.JPG

Közben alakul a másik járgány orra. Már megint én szívok gázt, mert a homokszórás a nagyja lakatolás utánra csúszott. Ez a kaszni is ott rohadt el, ahol „javították”. Máshol egész jó állapotban van.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .