Akkor adok egy órát

Na, itt van.

003_11.JPGHa figyelmesen megszemléljük a képet, akkor rögtön rájöhetünk, hogy ez egy döglött szerkezet, mivel a feliratokból kiderül, az olvadóbiztosíték ki van olvadva. A másik tény még az, hogy ez nem digitális óra. Nem tudom hol van még olyan órásmester, aki ilyesmit még megjavít, mindenesetre felénk már mind lehúzta a rolót, sőt a piacon még a műhelyt is lebontották. Megfigyeltem már, hogy ezeknek az elektromos felhúzásúaknak általában nem szokott különösebb mechanikai hibája lenni. 50 évente ki kell pucolni, megkenni, és aztán minden mehet tovább. Akkor miért van az, hogy egy zsákra való „rosszat” hoztak hozzám?

1: Nem szeretnek állni, főleg párás helyen. (beragadnak a forgórészek)

2: Nem szeretik, ha a nyílásaikba (megvilágító izzó helye) mocskot töltenek, beleköszörülnek. (a fogak megakadnak, az elektromos érintkező nem tud zárni, vagy a fémportól beég)

3: A 6V nem 6 szelepet jelent, így nem egészséges 12 voltra kötni. (kiég az olvadóbiztosíték)

Az én páciensemnek ezek a bajai mind megvoltak, sőt nem csak beégett a felhúzó érintkező, hanem össze is hegesztődött az ívtől. Természetesen ezek után annyira beálltak a tengelyek, hogy többször kellett átmosni mire beindult, és jár folyamatosan.

Sokan eldobják a hasonló készüléküket, ha megáll, pedig nem ördöngős dolog a javítás. Van benne egy elektromágnes. Ez beránt egy lendkereket, amin van egy kis karom, ami olyan fogazású kerékbe kapaszkodik, mint egy fűrészfog. Felhúzáskor átpattog a karom a csapott részen, majd a végállásnál egy rugó segítségével elkezdi visszafelé húzni a kereket, mert visszafelé már belekapaszkodik a karom a fog meredek részébe. Amikor lejár a rugóerő akkor zár az érintkező, áramot kap a mágnes, és kezdődik minden elölről.

Rengetegen lecserélték a 6 voltos órájukat akkor, amikor 12 voltosítottak. Nem feltétlen muszáj.

Egy nagy felújítócég úgy oldotta meg a problémát, hogy betettek egy rugót az áramkörbe. Nem mértem rá, mennyit jelentett ez ellenállásként, de a felhúzó akkorát vág minden alkalommal a kasznira, hogy bekapcsol az alapértékre állított ütközésjelző.

Én öt wattos izzót kötöttem sorba, így szép hangja van a felhúzásnak. Az izzószál nem izzik fel, így gyakorlatilag végtelen az élettartama.

Felvetették a bugyuta gondolatot, hogy ekkor helytelenül fog járni az óra. mert nem megfelelő a feszültség. Mivel csak egy mágnest táplálunk, a felhúzási idő változik ezred másodpercnyit, és ez nem befolyásolja a műszer pontosságát.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .