Az ő dóga’

A napokban publikáltam bejegyzést egy életveszélyes autóalkatrészről. Mivel a hatósági apparátus keze nem ér el mindenhová, célszerűnek láttam, ha rögtön azokat az embereket figyelmeztetjük akik a célkereszteben vannak, vagyis az autójukat javítani szándékozókat. Gondoltam, ha már létezik a legnagyobb közösségi portál, ott is okos dolog lehet kérni az emberektől, hogy osszák meg a történetet, így mindenkihez eljuthat a figyelmeztetés.

Tudtam, hogy a „pofakönyvet” sokan tényleg arra használják, amit a neve is sejtet, vagyis a saját arcukat növelik vele, (Hol nyaraltam, milyen autót vettem, mennyire bögyös a nőm, vagy, hogy csókol a menő fiúm) de azért már láttam figyelemfelkeltő megosztásokat is. Nos, az eredmény: 0 megosztás. Se bökés, se kattintás.

Nem is értem ennek a teljes passzivitásnak az okát. Két dolog lehetséges. Vagy nem fogták fel miről is van szó, vagy azt mondják, mint Gyuri bácsi, amikor a riporter megkérdezte tőle, hogy mit szól ahhoz, hogy a szomszédja az állatokkal szerelmeskedik:

– Az ő dóga’. – mondta az öreg.

– De egy tehénnel tette. – így a riporter.

– Az meg a tehén dóga’.

Azt már sokan leírták, hogy „dögöljön meg a szomszéd tehene is” mentalitású ország vagyunk. Ha összetesszük ezt a két tehenes történetet, kapunk egy harmadik anekdotát, mely talán még jobban jellemzi a magyart:

Józsi bácsihoz odamegy a szomszédja, és elpanaszolja, hogy takonykóros a lova.

– Az enyém is az volt. – mondja az öreg.

– Csak volt? – csillan fel a szomszéd szeme. – Mit adott neki?

– Terpentint.

Haza is megy a szomszéd, és kipróbálja a receptet. Másnap mérgesen szólítja meg Józsi bácsit.

– Hej, hallja-e maga! Megdöglött a lovam a terpentintől!

– Az enyém is. – válaszol egykedvűen a másik.

– Hát miért nem mondta?

– Nem azt kérdezte.

Szóval, kedves ismert, és ismeretlen ismerőseim!

Szeretném felfeszegetni a szemhéjatokat, rést hasítani a tudatotok burkába, mert hiába gondoljátok azt, hogy benneteket ez nem érint. Rosszul teszitek, ha úgy álltok hozzá, hogy „ha én tudok róla, akkor más is szerezze meg magának az információt”.

A napokban nagyon felkapott téma volt, hogy hány műszaki nélküli autó jár az utakon, és ez mennyire veszélyes. Engedjétek meg nekem, olyan embernek, aki már három évtizede foglalkozik veszélyes üzemű gépezetekkel, hogy mondjak valamit: Ha valaki tudja, hogy rossz az autója, az kevésbé veszélyes, mint az, aki abban a tévhitben van, hogy minden szuper, mert most újította fel.

Akkor most térjünk ki rátok pofakönyves barátaim.

Te kedves állatszerető, aki mindig megosztod a talált, vagy elveszett kutyusok képét! Te is érintve vagy! Ott fogod sétáltatni a lakótelep gyepén Pimpi nevű kutyádat. Éppen szégyenlősen elfordulsz, amikor látod, hogy a kicsikéd furcsán lépked, mert egy „Bűz típusú taposóaknát” akar elhelyezni. (Meg ha nem látod, az anyagot sem kell begyűjteni, szerinted) Akkor fog arra felé haladni Kovács Gedeon, a közösségi oldalon 672. ismerősöd. Kormányozna a szerencsétlen, de nem tud. Mire te visszafordulsz, a póráz végén Pimpi kutya kipukkad a kerék alatt, mint egy érett pöfeteg gomba. Durva? Az.

Te kedves környezetvédő ember! Aki megosztod a gyönyörű fák képét, megosztod, ha pusztulnak a halak, és intézkedést sürgetsz. Ott fogsz andalogni a töltés alatt, a kedvenc tavad partján, amikor a fejedre hullik a gátról egy irányíthatatlan gépjármű, és veled együtt süllyed el a tiszta vízben, megszínezve azt a véreddel, és egy tank gázolajjal, fékolajjal, és más nyalánkságokkal, melytől a vízi élővilág holttá válik.

És nem utolsó sorban, a kedvenc emberem, aki teleszemeteli a falat „Az élet olyan, mint a” mondásokkal, amiket saját maga gyárt. Neked üzenem: Az élet olyan, mint a hamis alkatrésszel szerelt autó. Amikor már azt hiszed, hogy minden rendben van vele, akkor válik irányíthatatlanná.

Kiegészítés: Hardy tárcsa gyorstalpaló.

Második osztályos gépészeti tanulók is csípőből lövik az alábbiakat:
Kis tengelyszög eltérések korrigálására való, tág hőmérséklet tartományok közt is rugalmas, nem oldható tengelykapcsoló szerkezet. Egyszerűségben az ék után, és az emelő csiga előtt előtt helyezkedik el.

A régebbi időkben szöveterősítéses gumitáblákból vágták ki magát a tárcsát. Volkswageneknél elektromos szigetelése miatt fontos szerepet kapott a jelzőkürt elektromos rendszerében is. Nem ismerem a pontos gyártási folyamatot, de egyszer csak váltottak a bekötési formulán. Ez után, vagy-e miatt kerültek beszerelésre azok a tárcsák, amik már direkt, darabonként erre a célra készültek. Valamilyen módon, ezek már kis erősségben vezették az áramot, így már nem voltak csereszabatosak a régebbi típusokkal, mert behúzva maradt a kürt reléje a gyújtás levételéig.

004_10.JPGA képen egy Hartig gyártmányú, szemléltetési célzattal megbontott termék látható. Jól megfigyelhető a szinte szakíthatatlan, és éghetetlen szálak fonata, mely körbeölelte a kibillentett távtartó csövet. Gyakorlatilag – ha több évtized alatt netalán szétmenne a gumi – akkor is irányítható marad a gépjármű.

 

A szerelést csak teljesen tudatlan előemberek tudják elrontani. A távtartó normális eljárás folyamán, csavarozással megrogyaszthatatlan, de ha meg is rogyna, a rugalmas gumiban akkor sem tenne kárt. Gyakorlatilag bármilyen menetszabványú, (ha nem önlazító) előállítású, sőt színű csavarral szerelhetjük. Azért nem árt erősebb anyagú csavarelemet használni, és az anyák megfelelő biztosításáról gondoskodni. Hibaként előfordulhat, hogy kis fejű csavart építenek be, alátétek nélkül. Ez nem helyes, bár nem fog rögtön halált okozni, mert a tengelyirányú erők, melyek áthúzhatnák őket a tárcsán, viszonylag kicsik.

Tehát, ha a beszerelés után hibát észlelünk az alkatrészben, egyértelmű az anyaghiba, mert ami sérül, az nem odavaló anyag.

001_26.JPGNincs megrogyott távtartó. Nincs szétszaggatott csavar, de még egy „nyolcadik utas” kitörésének a nyomát sem lehet látni. Az anyagban lezajló hőmérséklet változási tágulás miatt ment szét a műanyag. A napon az acél alkatrészek felforrósodtak, míg mellettük hidegebb maradt a cucc. Felgyorsított nyúzópróba volt. Lehet, ha ráharapok is széttört volna, sőt…

És egy példa arra, hogy tudom miről beszélek, már ettem is ilyet:

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .