Az elsőszülött

Munkavédelemből azt tanultuk, hogy a szellemi munkát ki lehet pihenni fizikai munkával, és ez fordítva is működik. Persze ez a tanár szájából hangzott el, talán a könyvben sincs benne. Hogy ennek az állításnak mi az értelme? Pusztán csak annyi lenne, hogy ha favágás után leülünk könyvelni, akkor pihen az izom, vagy messzemenőbb biológiai összefüggéseket kell keresnünk? 15 óra könyvelés után ki lehet menni, és lehet csapdoskodni ész nélkül, de ha hozzáfogunk egy bonyolultabb csigalépcsőt összeállítani, lehet, sőt nagy esély van rá, hogy elcseszünk valamit. (Pedig a lakatos melót nem nézik semmibe az irodisták, „oda nem kell agy”. Nyilván nem akarok általánosítani, de van aki azt hiszi, hogy a vasak csak úgy összeugrálnak maguktól, hegeszteni meg minden hülye tud.)

De mi van visszafelé? Volt már valaki úgy, hogy annyira lefáradt árokásás közben, hogy az ágyig alig bírta magát elvonszolni? Én igen. 12 órát dolgoztam a melóhelyen, azután meg az új háznál ástam a csatornát. Felemeltem a csákányt, de amikor se ütni, se megtartani nem bírtam, csak a hátamra esett, feladtam. Ha akkor valaki megkérdezi tőlem, hogy mennyi kétszer kettő, bírtam volna válaszolni, hogy 6, 🙂 de többre már nem lettem volna képes. Ezek szerint az első sorokban említett tézis nem minden esetben áll, meg, de erre találta ki valami fejbe rúgni való kötsög’, hogy a kivétel erősíti a szabályt.

Miért írok erről? – teszitek fel a kérdést. Csak azért, mert napok óta nem jegyeztem le egy sort sem, fát vágtam, a hátam beállt, de szerencsére (vagy nem, kinek hogy) az agyam ketyeg, így beszámolok, arról a látszólag kevés dologról ami történt a műhelyben.

002_16.JPGA műanyag borítóelemek korában vígan pattognak helyükre a rögzítő bolhák, de a mi dimenziónkban ez még várat magára. Az acél rögzítőelemeket alig bírom a kárpitlemezbe be erőltetni, aztán meg a helyüket nem találják az ajtón. Kicsit rövidebbek az ősüknél az utángyártottak, így erősen feszegetni kell, amit nem szeretnek, így törnek. Ekkor vágja szét az ujjam, de ez nem baj, úgyis szerettem volna már kipróbálni, hogy mennyi vér kell ahhoz, hogy a falra írjam 20 centis betűkkel: „Eljő az Antikrisztus”. Valamelyik filmben láttam ezt. A nő teleírt a saját vérével egy 40 négyzetméteres falat, mire az okosok megállapították, hogy azért haldoklik, mert a démon kiszívja belőle a lelket. Ja, nem a vérveszteségtől, áááááááá.

Na, de vissza a műbőrök közé! A kárpitos prüszkölt, hogy a tulaj nem jó bőrt vitt neki, mert ez az anyag ülőfelületnek való, az ülés oldalaihoz másfajta kellett volna, mert ez nem nyúlik. A tulaj persze ott vásárolt, ahova a szabász küldte, mivel „ott tudják milyen anyagok kellenek”. Ezek szerint mégis valami hiba csúszott a palacsintába. Mindegy, fent van az oldalkárpit is. A perforált rész, enyhe hullámokat vet, mint a frontról visszatérő katonákat köszöntő lányok fehér ruhája. (ez annyira szép hasonlat lett, hogy elmorzsolok egy könnyet a szemem sarkában.) Mivel csak feszítve van a szivacsra a lukacsos rész, az ajtó kapaszkodójának felszerelése is megbontotta a síkot, de az a fő, hogy egyáltalán van fogantyú.

Matatok én is, nem csak a Hari (Mata Hari = kémnő; Matat a hari = újhullámos együttes vót’… vagy a fene sem emlékszik már rájuk mit csináltak) erre nincs fogantyú. A jó múltkor már kielemeztem a fából fogantyú készítés rejtelmeit. Akkor volt megfelelő műbőr, amivel egy darabból az egész kapaszkodót be lehet húzni. Ez most nincs. Olyan a mostani, mint egy kartonpapír. Gyors telefon: megbeszélem a tulajjal, hogy egy próbát megér, hátha bírok vele valamit kezdeni. Nagy rutinnal fogtam hozzá, hiszen láttam már, amikor beszéltek róla, hogy hallották, miképpen készül az ilyesmi.

004_12.JPGNem is a varrással szenvedtem meg, hanem a felragasztással. Melegen húztam-vontam, majd visszaszaggattam. Újra próbálkoztam, de már nem mertem megint visszavenni.

003_16.JPGMég belül is darabokból kellett összevarrni, annyira nem idevaló a material. A másik oldal már jobb lett, de ez sem annyira rossz, ha nem vakufénynél tanulmányozzuk.

005_9.JPGHa meg még egy kicsit hunyorítunk is…

Szóval ő volt az elsőszülött. Az első varrott fogantyúm.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .