Hát ez meg, mi ez-e?

Kell-e ettől jobban megfogalmazott kérdőmondat, ami kifejezi a magyar ember megdöbbenését egy olyan dolog felett, amit végképpen nem gondolt volna.

Sokan vagyunk bizonyos tényekkel úgy, hogy bár sejtjük, vagy esetleg tudjuk is, hogy valami nem úgy van, mint ahogy annak lenni kellene, de valami megmagyarázhatatlan oknál fogva még magunkat is becsapjuk.

Első számú csapda: a bizalom. Régi ismerőstől vásárolunk autót. Végig mutogatja (de ki nem nyitja) a szervizkönyvet: – Ebben minden percről percre vezetve van, ez nem olyan, mint amikor idegentől veszel egy akármilyen kocsit. Ezt végig hivatalosan javították, ehhez kutyaütő nem nyúlt.

Kifizetjük, elégedetten hazavisszük az új szerzeményt. Otthon kényelmes körülmények közt kinyitjuk a szervizkönyvet, egy heti ivóvízzel, élelmiszerrel a tarsolyunkban, mert azért 200000 kilométer alatt gyűlhetett olvasnivaló. Aztán kiderül, hogy 170000 kilométeren keresztül bizonyára nem történt semmi, mert egy árva firkantás sincs a könyvben. Amikor lemászunk a szerelőaknába, már meg sem lepődünk azon, hogy a teljes motorburkolat hiányzik, a hűtő leszakadva lebeg a valami szélén, a kipufogó feldrótozva, és minden tocsog az olajban. Amikor visszaballagunk az eladóhoz, az megvonogatja a vállát: „Mit akarsz, ez csak egy használt autó”.

A mai napon bevittük az alvázra a Mercedes kasznit. Bár jó pár éve kerülgetjük, én csak most néztem rá alaposabban. Rögtön láttam, hogy az alsó felén csak az az alapozó festék van, amit annak idején ráfújtunk. Ez a dolog igazán kellemetlen, mivel az autó külső-felső része már fényezett, és talán, ha nem tévedek, úgy lett kifizetve a fényezés, hogy az alja réstömítőzve, és festve lesz.

Mondom a kollégának aki intézte, hogy szerinte ez így jó lesz-e? Mire ő: „Hát ez meg, mi ez-e?”

Egy rövid mondatban ennyi megdöbbenés, elfojtott érzelem, és a macskák iránt érzett szeretet… ez utóbbi törlendő.

Lehetne még példákat felhozni, hány esetben tudjuk azt, amit hiszünk. Vannak ettől sokkal durvábbak is, elég ha arra gondolunk, hogy jogállamban élünk, ami igaz, hiszen van akinek kedvez az a jog.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .